#Auskia – ziua 7: Grüner Veltliner, Zweigelt si Blaufränkisch

Daca pentru colegii mei din grupul de bloggeri #Auskia, cele 6 zile de schiat pe partiile interminabile din Tirol i-au epuizat fizic, o parte dintre ei renuntand sa-si mai puna in picioare claparii in cea de-a saptea zi de cantonament, pentru mine care invatasem sa schiez de doar 2 zile, de abia acum incepuse sa devina interesant. Mi-am petrecut ultima zi de schiat din aceasta “iarna tiroleza” (care dureaza din octombrie si pana in mai) in statiunea Shlick 2000 din valea Stubai, reusind dupa cateva ore de “antrenament” sa cobor singur o partie albastra. M-a insotit noul meu instructorul, un tip extrem de jovial, aflat la a doua tinerete, pe nume Heinz. Cu care, printre altele am avut un dialog cat se poate de interesant despre vinurile si regiunile viticole din Austria.

schlick2000

stubai-schlick2000-tirol

In timp ce exersam intoarcerile si cristianele pe platoul Jochgeierbar de la cota +1650m, am povestit cu Heinz despre ocupatiile oamenilor din Tirol si in special din valea Stubai. Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca pe panatele pe care acum coboram cu schiurile, in trecut au existat plantatii cu vita de vie. Din pacate cultivarea vitei de vie in valea Stubai a luat sfarsit in momentul in care aici a aparut filoxera (denumita in germana Reblaus). Insa cultivarea vitei de vie in Tirol nu s-a rezumat doar la valea Stubai. Heinz mi-a marturisit ca in urma cu cativa ani, in perioada in care a locuit in Innsbruck a avut in proprietate o suprafata plantata cu vita de vie, cu o vechime venerabila (unii dintre butasi se pare ca depaseau 100 de ani) din care producea anual cateva zeci de litri de vin pentru consumul propriu. In prezent, regiunea Tirol nu e atat de straina productiei de vinuri pe cat s-ar crede, aici existand mai multi micro producatori care isi imbuteliaza si comercializeaza vinurile la nivel local.

mieders-stubai

stubaital

Si pentru ca tot veni vorba de vinuri austriece, am sa fac o scurta trecere in revista a catorva sticle de vin destupate de-a lungul escapadei din Tirol.

Grüner Veltliner 2013, Sonnhof Jurtschitsch
Nas placut, de fructe galbene bine coapte (caise, corcoduse) la care se adauga o tusa dulceaga, vanilata. Gust cu aciditate buna, fructuoasa, de mar verde si citrice bine coapte. In post-gust ramane o tenta citrica placuta. Costa 8.5 euro in Inter Spar, dar imi amintesc ca era la oferta si am dat in jur de 5 euro pe el.

blaufrankish-2012-heinrich

guter Blaufränkisch 2012, Heinrich
Nas de fructe rosii crude (cirese, visine si coacaze rosii), gust cu structura bine inchegata, aciditate buna, fructuoasa, suculenta, proaspata, care aduce a fruct rosu in parga, cu taninuri marunte, usor picante. Post-gust fructat de rodie si visine amare. 15 euro la InterSpar.

andauer-zweigelt-2012-hannes-reeh

Andauer Zweigelt 2012, Hannes Reeh
Primul nas aduce puternice accente lemnoase, care dupa mai multe ore de aerisire in sticla se transforma in note dulcege, cu un puternic adaos de vanilie si scortisoara. Gustul are o corpolenta medie, cu aciditate buna si taninuri astringente, usor uscate insa influenta lemnului se resimte destul de puternic si in gust. Costa 9 euro la InterSpar.

In alta ordine de idei, va invit sa urmariti ultimul episod al primului sezon din serialul Auskia. Enjoy!

#Auskia este un eveniment realizat cu sprijinul Tirol Werbung și susținut de Wizz Air și TNT Express.

 

Citeste Jurnal de #Auskia:

Ziua 1 | Ziua 2 | Ziua 3 | Ziua 4 | Ziua 5 | Ziua 6

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Vinosfera – un serial online cu Cosmin Tudoran. Si cu mult vin. De la Vincon. | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*