Nu e usor sa faci un Viognier bun. Vorbesc serios. Alaturi de Trebbiano, e soiul de struguri albi cu cel mai ridicat nivel al polifenolilor. OK, s-ar putea ca lucrul asta sa nu spuna foarte multe pentru multi dintre voi. Ca sa simplific lucrurile, compusii polifenolici pot fi responsabili de notele usor astringente si amarui din gust. Care nu sunt chiar placute. Asa ca pentru a evita astfel de rezultate, strugurii se zdrobesc incet (cel mai adesea fara a se realiza desciorchinarea) pentru a nu avea un contact de lunga durata al mustului cu pielitele. Sau cel putin majoritatea producatorilor de vin din Condrieu (apelatiune situata pe Valea Ronului, cunoscuta pentru vinurile obtinute 100% din Viognier) asa procedeaza. Desigur mai sunt si alte procedee ce sunt adoptate in vinificarea Vioginierului dar, sper ca ati inteles ideea: nu e usor sa faci un Viognier bun. Mai ales in conditiile in care strugurii provin din plantatii tinere. Asa ca sper sa nu mi-o ia nimeni in nume de rau cand spun ca Lorena Deaconu, vinificator la Cramele Halewood a incercat sa realizeze imposibilul cu acest Viognier Rhea 2011.
In pahar vinul etaleaza o culoare regulamentara galben-pai. Nas cu arome intense de fructe galbene (piersica, para) si ceva tente exotice (ananas si papaya) plus o usoara nota dulceaga. Gustul e plin, rotund, cu aciditate sustinuta, placuta, savuroasa. Singurul regret e ca cele 14% vol. alcool isi cam fac de cap si dezechilibreaza nitel gustul. Post-gustul e usor amarui, dar nu e nimic deranjant sau neplacut. Impresia generala e aceea a unui vin bine facut insa pana la a avea un Viognier cu adevarat bun “made in Romania” vor mai trece cativa ani.
Lasand la o parte paharul si privind lucrurile in ansamblu situatia e asta: Viognier Rhea 2011 e primul Viognier 100% produs in Romania si e: vin cu DOC Dealu Mare, editie limitata 6300 de sticle, pozitionat la nivel premium – 45 de lei pe winery-outlet.