Arhiva February 2013
Intalnirea unui vechi prieten, fost coleg de facultate, partas la multele aventuri “din tinerete” e intotdeauna un prilej de bucurie si reprezinta un motiv cat se poate de bine intemeiat pentru a deschide cateva sticle de vin. Am deschis seara si povestile cu un vin tanar, lejer si direct – young LILIAC 2012.
Citeşte mai departe →In ultimii 10 ani soiul romanesc de struguri Feteasca Neagra a inregistrat o crestere semnificativa atat in popularitate cat si in calitate, vinurile rosii obtinute din acest soi ajungand sa fie varfuri de lance pentru anumiti producatori de vinuri din Romania, atat din punct de vedere al calitatii cat si al preturilor. Daca la inceput in categoria de preturi premium, vinurile obtinute din Feteasca Neagra au fost folosite in cupaje sau asamblaje alaturi de Cabernet Sauvignon si Merlot, treptat au aparut in aceasta categorie si vinuri obtinute 100% din Feteasca Neagra. Tot mai multi specialisti din lumea vinului (in special din strainatate) au vazut in Feteasca Neagra principalul motor care ar putea propulsa imaginea vinurilor romanesti la export, soiul avand potentialul de a reprezenta Romania dupa modelul Carmenere – Chile, Malbec – Argentina, Pinotage – Africa de Sud. Insa pentru a pune in functiune acest motor e imperios necesar sa stim cum functioneaza, care sunt conditiile in care el poate dezvolta maximul de putere si care sunt atributele care il caracterizeaza si il individualizeaza.
Dintr-o ambitie personala de a intelege si cunoaste Feteasca Neagra am luat initiativa de a organiza in colaboare cu Enoteca Millesime din Oradea, o serie de degustari comparative cu vinuri obtinute 100% din Feteasca Neagra. Seria se numeste Best of Feteasca Neagra iar primul episod s-a desfasurat in seara de luni 18 februarie.
Citeşte mai departe →Pentru ca azi e vineri (TGIF!), tradita auto-impusa cere sa va servesc o portie de seria Adv, Arh & Dsgn – un proiect de packaging, numit Winehouse – Wijnhuis, realizat de o echipa olandeza.
Citeşte mai departe →St. Andrea e numele unui producator maghiar din zona Eger (nordul Ungariei) pe care l-am descoperit intaia oara pe rafurile marilor magazine (Tesco) din tara vecina. E un producator destul de serios, preocupat in primul rand de calitatea vinurilor sale dar si de imaginea si mesajul cu care acestea vin ambalate. Si in acest sens poate cel mai reprezentativ vin e A kutyafáját!
Citeşte mai departe →Anul trecut prin toamna si-a facut intrarea pe piata romaneasca unul din micii producatori de vinuri din Republica Moldova, care incepuse sa tatoneze piete alternative celei rusesti inca de prin 2011 – e vorba de F’autor (sau Fautor). La primul contact cu vinurile lor (in cadrul unui Goodwine 2011), impresia generala fusese una pozitiva, peste medie. Din portofoliul lor destul de cuprinzator in ofertele catorva magazine on-line din Romania au ajuns 3 vinuri albe (Rhein Riesling 2011, Chardonnay & Rkaţiteli 2011, Rhein Riesling Late Harvest 2010) si un rosu (Cabernet Sauvignon 2010). Azi despre Rhein Riesling 2011.
Citeşte mai departe →Recent am avut plăcerea de a participa la o degustare de prezentare a vinurilor Petro Vaselo cu ocazia listării lor în meniul unui cunoscut restaurant din Oradea. În mare parte au fost aceleaşi vinuri degustate de Bogdan acum aproximativ un an la degustarea Petro Vaselo @ Enoteca Millesime. Cu o singură diferenţă: Pinot Noir-ul Otarniţa degustat de mine e la ediţia 2010, deci cu un an mai nou. Sticla arată la fel, fireşte cu 2010 în loc de 2009 scris pe ea.
Citeşte mai departe →Am o gramada de motive sa ajung la Londra in viitorul apropiat. N-o sa insir aici toata lista de motive ci doar pe doua dintre ele, cele mai recente. Primul e unul personal si e legat de faptul ca doi dintre cei mai buni prieteni de-ai mei s-au mutat in cursul anului trecut in orasul cunoscut si sub numele de The Smoke. Al doilea e legat de un magazin de vinuri absolut fabulos deschis in inima Mayfairului in toamna anului trecut: Hedonism Wines.
Citeşte mai departe →