Arhiva September 2012

Feteasca Regala 2011, Gramma

Feteasca Regala 2011, Gramma

Pentru cei mai multi amatori de vinuri, sfarsitul verii inseamna renuntarea la sticlele de vin alb si roze din frigider si trecerea la cele de vin rosu din camara. Doar ca toamna nu se rezuma doar la acele zile reci, innorate si ploioase in care ai face orice sa ramai in casa, invelit intr-o patura, in fotoliu, cu un pahar de vin rosu in mana. Perioada calda de la mijlocul lunii octombrie, numita in cultura anglo-saxona “indian summer” (vara indiana) iar in cea slava “babye leto” (vara babelor) e unul dintre motivele pentru care nu ar trebui sa va debarasati complet de vinuri albe. Cum ar fi o Feteasca Regala 2011 de la Gramma.

Citeşte mai departe →

Sogno di Ulisse Rosso 2011, Tenuta Ulisse

Sogno di Ulisse Rosso 2011, Tenuta Ulisse

Intamplarea a facut ca in ultima perioada sa deschid mai multe vinuri italiene. In urma cu cate saptamani am descoperit Cococciola, un vin alb fructuos, produs din soiul cu acelasi nume in regiunea Abruzzo de crama Tenuta Ulisse. Acum cateva zile am deschis un alt vin de la acelasi producator, de data asta un vin rosu: Sogno di Ulisse Rosso 2011.

Citeşte mai departe →

How to pronounce Romanian wine terms

How to pronounce Romanian wine terms

Since we’ve noticed a relatively increased interest in our English written texts about Romanian wines, we thought to come up with some useful and also funny stuff – the pronounciation of some Romanian wine terms. We begun with the Romanian native grapes and some Romanian regions. All the following names should be pronounced with a […]

Citeşte mai departe →

Cococciola Unico 2011, Tenuta Ulisse

Cococciola Unico 2011, Tenuta Ulisse

Unul din lucrurile care ma fascineaza la aceasta lume a vinului e cantitatea aproape infinita de informatie care creste parca exponential de la un an la altul: soiuri, regiuni, producatori, ani, stiluri… Fiecare cu istoria sa intortocheata sau cu o poveste interesanta. Eu unul nu pot ramane indiferent la aceste provocari care parca imi sunt adresate de fiecare data cand deschid o noua sticla de vin. Azi, vinul care a aruncat manusa e Cococciola Unico 2011 produs de Tenuta Ulisse in regiunea Abruzzo, Italia.

Citeşte mai departe →

Chianti Classico DOCG 2009, Badia a Coltibuono

Chianti Classico DOCG 2009, Badia a Coltibuono

Dupa o vacanta petrecuta in Italia si o incursiune ceva mai aprofundata in Toscana, un fost coleg de liceu mi-a facut placuta surpriza de a-mi oferi o sticla de vin cumparata de la una dintre cramele pe care le vizitase. “Calul de dar nu se cauta la dinti” spune un vechi proverb, dar eu nu m-am putut abtine sa nu scriu despre vinul primit. Care s-a intamplat sa fie un Chianti Classico DOCG 2009 produs de Badia a Coltibuono.

Citeşte mai departe →

Sauvignon Blanc Castel Starmina 2011, Vinarte

Sauvignon Blanc Castel Starmina 2011, Vinarte

Dupa ce il degustasem in avampremiera la targul de vinuri Goodwine din luna martie a acestui an, am tot cautat acest Sauvignon Blanc Castel Starmina 2011 de la Vinarte prin retail-urile din Oradea de fiecare data cand am avut ocazia. Imi facuse o impresie placuta atunci si doream sa-l revad, mai ales ca e un vin destul accesibil, undeva in jur de 15 lei. Doar ca, de fiecare data ca ajungeam in Carrefour, Real sau Sellgros gaseam doar variantele imbatranite pe raft ale unui Sauvignon Blanc Castel Starmina din 2008. Pana intr-o zi…

Citeşte mai departe →