Arhiva March 2014
Care credeti ca sunt limitele intre care se incadreaza o editie limitata? 5.000 de sticle? 10.000? 15.000? Majoritatea producatorilor care apeleaza la aceasta gaselnita de marketing (pentru a-si justifica un pret mai mare) si isi declara anumite vinuri ca fiind editii limitate considera ca un numar din 5 cifre dintre care prima e 1 reprezinta o limita rezonabila. Mai ales daca se hotarasc sa numeroteze manual sticlele. Dar ce-ati spune de o editie limitata de 197.876 de sticle? Cum e cazul acestui Tempranillo Edicion Limitada Crianza 2005 din Rioja produs de Bodegas Ramon Bilbao.
Citeşte mai departe →Dupa ce am scris notele de degustare pentru Merlot Emeritus 2008 de la Cramele Rotenberg, am inceput sa caut pe blog, daca nu cumva mai pomenisem de el cu vreo ocazie, pentru ca nu imi aminteam sa-l mai fi incercat pana acum. Si nu mica mi-a fost mirarea cand am descoperit faptul ca incercasem deja acest vin, in urma cu aproape 3 ani, cu ocazia unei degustari organizate de Crama Rotenberg la Enoteca Millesime. Desigur, pe atunci vinul era inca un infant, aflandu-se inca in faza de “acumulare a cunostintelor”. Intre timp, si-a tocit coatele pe bancile barrique-urilor de stejar si si-a mai gasit linistea interioara in perioada petrecuta la sticla.
Citeşte mai departe →Joi 13 martie, am fost invitat la Enoteca Millesime din Oradea pentru a participa la degustarea catorva din vinurile produse de Domeniile Boieru din Ciumbrud, judetul Alba. Chiar daca au trecut mai bine de 2 ani de la ultima degustare organizata de Domeniile Boieru la Enoteca Millesime, asta nu inseamna ca in acest rastimp nu m-am intalnit deloc cu vinurile lor. Ba mai mult, in toamna anului trecut le-am si calcat pragul, descoperind ca lucrarile la propia pensiune Casa Domeniile Vinului (destinata amatorilor de enoturism) se apropiau de final. In plus, dupa cum aveam sa aflu de la Florin Danoaie (enolog) si Bogdan Moga (reprezentant vanzari), crama din Ciumbrud se pregateste in acest an sa faca doi pasi mari: un prim pas spre retail si apoi unul ceva mai hotarat spre segmentul HoReCa.
Citeşte mai departe →Daca e miercuri e #WineWednesday, asa ca am apucat de gat cea mai recenta sticla de vin intrata in rezerva personala si am deschis-o. Cei care ati facut informatica in liceu, sau la facultate, probabil ati auzit de expresia “Last In First Out”, expresie care caracterizeaza o structura de date logice, denumita “stiva”. Asa ca da, as putea spune ca rezerva personala de vinuri destinate consumului curent (adica de zi cu zi), este organizata sub forma unei stive: ultima sticla ajunsa e prima servita. Probabil unii ar considerca ca logic ar fi fost sa folosesc varianta de structurare denumita “coada”, caracterizata prin “First In First Out”, dar cine mai stie care dintre sticle a ajuns acum cinci zile si care acum doua zile… Revenind la vin, am deschis un Cabernet Sauvignon Paganus 2009 de la Domeniile Dealu Mare.
Citeşte mai departe →Dimineata celei de-a treia zi de VinCE m-a gasit sorbind dintr-o cafea espresso in timp ce imi revizuiam planul initial si insemnam vinurile degustate in zilele precedente. Pentru ultima zi imi planificasem 2 workshop-uri, trecerea in revista a inca catorva vinuri noi, precum si o vizita la BorKazino.
Citeşte mai departe →Mi-am inceput ziua de sambata cu un workshop: Urban Legends sustinut de Kristian Kielmayer despre vinurile produse in cateva din marile orase ale lumii: Viena, Budapesta si Santiago de Chile. Am sa revin asupra acestui workshop cu un post separat, intrucat am fost indeajuns de constincios si mi-am luat note de degustare. Dupa care restul zilei de sambata mi l-am petrecut degustand vinurile de la standuri, concentrandu-mi atentia asupra producatorilor straini (si a importatorilor) dar si asupra catorva regiuni mai putin cunoscute din Ungaria.
Citeşte mai departe →Primul sfarsit de saptamana al lunii martie din 2014, m-a gasit in Budapesta, unde ma aflam pentru a lua parte la a cincea editie a VinCE. Imi facusem din timp temele, stiam ce vinuri nu vreau sa ratez si la ce masterclass-uri sau workshop-uri vreau sa ajung. Doar ca, asa cum se intampla intotdeauna, socoteala de-acasa nu se potriveste intocmai cu cea din targ, mai ales cand apar schimbari de ultim moment.
Citeşte mai departe →