Degustare comparativa de spumante romanesti realizate prin metoda traditionala

In ultimii ani oferta de vinuri spumante romanesti s-a mai diversificat, semn ca aceasta categorie de vinuri devine una de interes atat pentru consumatori cat si pentru cramele romanesti. Desigur inca nu putem vorbi de o crestere semnificativa, insa treptat vinul spumant ajunge pe mesele iubitorilor de vinuri din Romania ceva mai des decat o facea inainte (adica nu doar de Revelion si eventual cu ocazia sarbatoririi zilei de nastere). Am selectat din vinurile spumante romanesti noi aparute pe cele realizate prin metoda traditionala si le-am degustat comparativ alaturi de alte spumante romanesti realizate prin metoda traditionala existente mai multi ani pe piata.

Inainte de a prezenta notele de degustare, as dori punctez ca nu mi-am dorit sa fac o evaluare completa a spumantelor romanesti realizate prin metoda traditionala, aliniind toate brandurile disponibile pe piata, ci doar o comparatie intre cateva dintre brandurile cunoscute si cateva dintre cele noi aparute. In viitor mi-ar face placere sa reiau degustarea incluzind si spumantele (prin met. trad.) realizate de Domeniile Panciu, Silvania, Balla Geza, Petro Vaselo, Dorel Popa (Riviera) si Budureasca.

1. Francusa Colocviu la Viena – Brut Natur, Casa de Vinuri Cotnari
Maturare in sticla: 12 luni; Soi: Francusa; Areal: Cotnari.
Nas cu note de fructe citrice, verzi, in gust tonul il da aciditatea ridicata, crispy, de strugure verde. Post-gust placut, curat, citric. E un vin care deschide apetitul, datorita aciditatii ridicate. O surprinza placuta, un Brut Natur inca destul de “dur” si de nesflefuit, realizat in premiera din Francusa.

2. Muse Stars – Brut, Cramele Recas
Maturare in sticla: 19 luni; Soi: Chardonnay; Areal: Recas.
Nas cu impresii de cozonac (panetone) completate de note dulci de fruct copt. In gust e catifelat, rotund, cu impresii de fruct galben copt. Post gust placut, usor dulceag. Din cate am inteles, imbutelierea si a doua fermentatie a acestui vin s-au desfasurat in Italia.  Daca ar fi sa-l descriu intr-un singur cuvant acesta ar fi “mainstream”.

3. Rhein Extra – Brut, Cramele Halewood
Maturare in sticla: 18-22 luni; Soi: Chardonnay; Areal: Dealu Mare.
Mai copt, mai plin si mai dulceag decat Muse. Pe de alta parte n-ar trebui sa ma mire avand in vedere ca vinul de baza e un Chardonnay din Dealu Mare. In urma cu cativa ani, cand vinul de baza era un Chardonnay din Sebes-Apold, imi amintesc ca Rhein Extra era mult mai elegant, un pic mai sobru si cu o aciditate mult mai pronuntata. A fost cea mai mare dezamagire a acestei serii.

4. Cramposie Prince Stirbey – Brut, Agricola Stirbey
Maturare in sticla: 60 luni; Soi: Cramposie; Areal: Dragasani.
Nas complex in care se alterneaza notele de drojdie, lemn prajit (toast), briose si impresii vanilate. Gust smooth, matasos, dublat de o aciditate placuta, ce ii confera prospetime si eleganta. E un Brut, deci are un nivel al zaharului (rezidual sau adaugat) de pana in 12 g/l, ceea ce il face mult mai abordabil decat variantele anterioare realizate ca Extra Brut sau Brut Natur. Later edit: Nivelul zaharului este sub 6 g/l dar din cauza posibilitatii de a avea variatii de rest de zahar in sticle, s-a decis etichetarea Brut in loc de Extra Brut. De altfel nivelul zaharului final nu a fost modificat prin dozaj. 50% din vinul de baza (Cramposie 2011) a fost maturat in butoaie de 400 litri (cu o vechime de 5-6 ani) pentru o perioada de 6-8 luni de zile pe drojdie, cu 3 luni de battonage inainte de imbuteliere, iar 50% in inox. Spumantul a fost degorjat in ianuarie 2017.

5. Romantine – Extra Brut, Jidvei
Maturare in sticla: 24 luni; Soi: Chardonnay, Pinot Noir și Fetească Regală; Areal: Jidvei.
Nas cu impresii puternice de autoliza, miroase mai mult a aluat proaspat si a drojdie si mai putin a fruct. In gust are o aciditate buna, pregnanta si o structura seriosa. Mi-a placut mult caracterul de “manufactura”, chiar daca vine de la un gigant precum Jidvei.

6. Carassia Classic – Extra Brut, Carastelec
Maturare in sticla: 22 luni; Soiuri: Chardonnay și Pinot Noir; Areal: Crisana.
Nas complex, in care se simt atat impresiile de autoliza cat si notele de “stone fruits” – piersica, nectarine. Gust fin, matasos, elegant, cu o aciditate prezenta, minerala, perfect integrata. Pentru mine a fost cel mai bun spumant din aceasta serie.

7. Zarea 100 – Brut Natur, Zarea
Maturare in sticla: 12 luni; Soiuri: Riesling, Sauvignon Blanc si Feteasca Alba; Areal: ?
Chiar daca olfactiv vinul e dominat mai degraba de arome de fruct verde, usor necopt, in gust am descoperit un spumant cremos, usor, fin si matasos. Un Brut Natur foarte placut si abordabil, dar in acelasi timp elegant si finut.

I-am rugat pe invitatii mei, alaturi de care am degustat spumantele, sa alcatuiasca un top 3 al preferintelor. De mentionat ca degustarea a avut loc in orb. In urma numararii voturilor, a rezultat urmatorul clasament:

1. Prince Stirbey – Brut
2. Carassia Classic – Extra Brut
3. Romantine – Extra Brut si Zarea 100 – Brut Natur

Pe primele 2 pozitii s-au clasat cele mai scumpe spumante din aceasta serie: Prince Stirbey costa in jur de 80 de lei, Carassia Clasic in jur de 75 de lei, dar dupa cum remarca unul dintre colegii de degustare, cele doua spumante au fost calitativ cu o treapta peste celelalte. La egalitate pe pozitia 3, Romantine Extra Brut si Zarea 100 Brut Natur, sunt doua spumante asemanatoare ca pret – in jur de 40 de lei, dar total diferite ca spectru aromatic si abordare. Chiar daca vin din partea a doi giganti din industrie, observ ca “daca se vrea, se poate”.

Adaugă un comentariu

*

*