Arhiva March 2013
Va mai amintiti de Pannonhalmi Apátsági Pincészet? Ei, v-am povestit despre crama Abatiei Pannonhalma, din Vestul Ungariei, cu ceva vreme in urma. I-am vizitat in vreo doua randuri, intaia oara in 2011 in timp ce ne aflam intr-un turneu prin Mittel Europa, iar mai apoi in urma cu un an cand ne-am oprit sa luam cina la restaurantul Viator. Zilele trecute, uitandu-ma dezamagit la zapada ce se asternea afara, m-a cuprins un dor de privelistile si de mancarea buna de la Pannonhalma si nu mi-a trecut pana n-am deschis o sticla de vin de-a lor. Un Pinot Noir din 2009.
Citeşte mai departe →Cine se scoala de dimineata departe ajunge, spune un vechi proverb. Si intr-adevar am ajuns pe rand in Grecia, Cipru, Turcia, Georgia, Liban si Israel, in cadrul masterclassului Make Wine Not War sustinut de Angela Muir MW in cea de-a treia zi a VinCE 2013. Luandu-si ca referinta tari care au trecut de-a lungul timpului printr-o serie de conflicte, dar care au o traditie in producerea de vinuri, Angela Muir a predat o foarte interesanta lectie de istorie si geografie. Lista vinurilor degustate e destul de lunga dar vreau sa o redau in intregime pentru ca exista toate premizele ca in urmatorii ani atentia industriei (si a importatorilor) sa fie canalizata asupra unor tari precum Georgia, Turcia sau Grecia.
Citeşte mai departe →Budapesta, sambata dimineata. M-am trezit cu intarziere, micul dejun l-am luat in graba, cafeaua am baut-o din mers, dar tot am reusit sa ajung la timp (ora 9.30) la masterclassul Bollinger din cadrul VinCE 2013. Prezentarea tinuta de Karl-Frederic Reuter a fost una cat se poate de profesionista si s-a concentrat in special pe modul in care se realizeaza sampaniile Bollinger.
Citeşte mai departe →In 2012 am fost la primul meu VinCE si mi-a placut atat de mult tot ceea ce am experimentat in cadrul evenimentului organizat la Budapesta, incat pentru editia din acest an hotarasem sa-mi fac ceva mai constiincios temele. Asa ca mi-am rezervat locul la nu mai putin de 7 masterclassuri & workshopuri si am facut tot posibilul sa ajung la toate cele trei zile ale festivalului.
Citeşte mai departe →In the last 10 years, the Romanian grape variety Fetească Neagră has scored a significant development both in popularity and in quality. The red wines obtained from this variety of grapes became top products for certain wine producers in Romania, both in terms of quality, but prices as well. At the beginning, in the category of premium wines, Fetească Neagră was blended with Cabernet Sauvignon and Merlot, but gradually, in this category, wines obtained 100% from Fetească Neagră appeared. Due to the potential of representing Romania after the Carménère – Chile , Malbec – Argentina and Pinotage – South Africa model, more and more experts from the wine trade (especially from abroad) have seen in Fetească Neagră the main engine that could impel the image of Romanian wines for export. In order to bring into operation this engine it is absolutely necessary to know how it works, which are the conditions in which it can develop maximum power and which are the attributes that characterizes and individualizes it.
Citeşte mai departe →Recaş se pare că tocmai a lansat un nou vin sub brandul Castel Huniade. După ambalaj pare a fi urmaşul cupajului de Merlot cu Fetească Neagră demisec din 2011, doar că de data asta avem o Fetească Neagră varietal, vinificat în sec. Intuiesc că e vorba de vii noi care nu de mulţi ani sunt […]
Citeşte mai departe →… si indiferent de unde urmeaza sa iesiti diseara sa va simtiti bine si sa ajungeti si Printre Vinuri!
Citeşte mai departe →