Iata doua vinuri pe care le poti lua cu tine intr-un un week-end cu prietenii la munte, nu neaparat pentru a medita impreuna la [insert some pretentious subject here] in timp ce sorbiti din pahar, ci mai mult ca sa aveti langa ce povesti pana e gata ce ati aruncat pe gratarul incins – fie ca sunt mici, hambugeri, steak-uri de porc / vita sau alte legume de sezon. E vorba de Milenium Alb 2013 & Milenium Rosu 2012, ambele de la SERVE.
First and foremost, vinurile astea nu sunt genul de vinuri care se termina inainte sa pui carbunii pe foc. Nope. Au nevoie de ceva timp si rabdare (aer). Asa ca daca vreti sa va bucurati de ele faceti bine si deschideti-le pe amandoua, in momentul in care ați ațâțat focul. Vor fi numai bune de baut in momentul in care luati carnea de pe gratar.
Milenium Alb 2013
Avand in vedere editiile anterioare (2012), ma asteptam la un vin tanar si proaspat, de vara, care sa stampere setea si sa amplifice pofta de mancare, pe care oricum o aveti daca ati facut o scurta drumetie prin padure. M-am inselat. Cupajul asta de Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin si Chardonnay a ajuns un vin destul de serios. Maturarea in barrique i-a adus mai multa complexitate aromatica dar si greutate in gust, asa ca rezultatul e mai degraba un “petit Cuvee Amaury“. Flori de soc, piersica si caisa dar si note de lemn dulce, pandispan si atingeri vanilate in nas, dublate de o aciditate citrica, minerala, cu profunzime si corp plin in gust. Finalul e lung, persistent si lasa in urma o senzatie usor dulceaga, vanilata. De baut seara, dupa ce se mai racoreste. Cine nu vrea sa-l ia la munte, il mai poate tine la pastrat ceva vreme, cativa ani, daca are rabdare.
42 de lei pe Clubul Cavalerilor.
Milenium Rosu 2012
Adevarul e ca acest cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra are nevoie destul de serioasa de aer – nu spun sa va duceti decantorul cu voi la munte asa cum fac altii cateodata (myslef included), dar puteti turna din sticla pana nivelul ajunge undeva in dreptul umerilor si lasa sa se aeriseasca asa vreo 3-4 ore. Daca-l uitati deschis pana a doua zi o sa-i prinda si mai bine. Aerisit cum trebuie, vinul se va deschide in arome de fructe negre de padure (coacaze, mure, afine), completate si de ceva note interesante de fum si tabac. In gust domina fructul, pus in evidenta de aciditate si de taninurile usor slefuite. Finish mediu ce imprima o remanenta de fruct negru. Cel mai probabil o sa terminati sticla inainte sa se stinga jarul.
42 de lei pe Clubul Cavalerilor.