Dr. L Riesling Gray Slate 2012, Loosen Bros

Sambata trecuta, am dat o tura prin Metro, sa vad poate prind ceva la raionul de peste. Biban de mare, macrou, dorada – orice peste proaspat, care a inotat in mare, musai pesuit sau din captura. Si daca tot ma aflam in Metro, am zis sa vad cum sta treaba si la raionul de vinuri. In principiu, cautam un Riesling, sau oricum ceva la care sa traga niste bibani de mare pe care tocmai ii curata baiatul de la raionul de peste. Asa am ajuns sa pun in cos o sticla de Riesling Gray Slate 2012 de la Dr. Loosen.

Nu stiu daca e in avantajul vostru sa presupun ca stiti de Dr. Loosen. Adica ar fi bine sa stiti. Cel care conduce crama cu acest nume, Ernst Loosen e unul dintre cei mai cunoscuti enologi care au facut vreodata vin pe malurile Moselei. Ernst tine conferinte si masterclass-uri in toata lumea in cadrul carora prezinta Riesling-urile astea fabuloase care se nasc pe dealurile abrupte ale vaii Mosel, discutand totodata si despre terroir-ul acestei zone. E un tip foarte interesant, foarte activ, pe care va recomand sa-l urmariti – are o gramada de clipuri pe youtube si un blog pe care scrie destul de des.

Pe langa vinurile din strugurii de pe plantatiile proprii, vinuri care poarta pe eticheta denumirea producatorului – Dr. Loosen, crama are diferite intelegeri cu viticultori din zona, de la care cumpara strugurii si produce vinuri destinate gamei entry-level – Dr. L sub brandul Loosen Bros. Este si cazul acestui Riesling Gray Slate din 2012, ce provine de pe pantele inclinate, bogate in cu ardezie gri (gray slate) de pe langa localitatea Bernkastel.

#Riesling de pe #Mosel și biban de mare la grill. #Duminicainfamilie

A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

Asadar… Riesling, 10.5% vol. alcool, demisec, aciditatea cred ca e undeva la pe la 7, an de recolta 2012. Off? Dimpotriva! Nas tipic, in care am regasit aroma de piersica, lamaie, ceva dulce (miere de flori de tei) si tente minerale destul de diverse (aduce a tot felul de pietre a caror denumiri nu le cunosc, ca nu mi-a placut geologia in facultate), poate si un pic de hidrocarburi. In gust aduce a suc de lamaie coapta, e dulce – acrisor, restul de zahar fiind echilibrat cu succes de aciditate. Finish curat, placut, citric.

Bibanii de mare si maslinele kalamata, pregatiti la grill dupa reteta asta, n-au avut nimic impotriva acestui Riesling. Adevarul e ca nici nu le-am dat motive.

Dr. L Riesling Gray Slate 2012, Loosen Bros costa in jur de 24 de lei in Metro.

P.S. In Metro, mai este inca un Riesling, din aceeasi gama Dr. L, tot de la Loosen Bros, an de recolta 2012, dar cu 8.5% vol. alcool, sec, undeva pe la 16 lei. Nu cred ca poate fi rau.

Adaugă un comentariu

*

*