Un duet eno-gastronomic cu vinurile M1.Crama Atelier @ Hotel Elite, Oradea

In ultimele 6 luni, am participat la nu mai putin de 3 degustari de vinuri sutinute de M1.Crama Atelier. Toate organizate in Oradea. Nu-i putin lucru. Cea mai recenta (la care am participat eu) a avut loc vineri, 30 mai, la Hotel Elite unde alaturi de alti membri ai CCCV – Enoteca Millesime am fost invitat sa iau parte la o cina eno-gastronomica in care vinurile noi produse de crama mica din combinatul mare de la Murfatlar au fost puse de acord cu preparatele realizate in bucataria restaurantului Hotel Elite.

Cu aceasta ocazie am avut prilejul de a-l intalni alaturi de Dan Bundur, pe Vali Ceafalau in noua sa postura de “blogger de casa” al M1.Crama Atelier, dupa ce in primavara s-a transferat de la Vinul.ro. Practic, echipa M1.Crama Atelier ii are acum in componenta, printre altii, pe cel mai titrat enolog roman – in persoana lui Razvan Macici si pe unul dintre cei mai apreciati jurnalisti de vin – Valentin Ceafalau. Asa ca ma astept nu doar la vinuri foarte bune ci si la o comunicare profesionista, eficienta, transparenta si de ce nu, cu simtul umorului.

Revenind la cina, pe post de welcome drink a fost servit un Sauvignon Blanc tanar, din recolta lui 2013, din gama Leat 6500 – The Origin.

leat-6500-sb-2013

Leat 6500 – The Origin Sauvignon Blanc 2013
Culoarea galben-verzui si nasul cu o buna tipicitate de soi: aromele vegetale + notele florale de soc il dau rapid de gol ca e un Sauvignon Blanc. Gust cu aciditate buna, placuta, savuroasa, care asa cum s-a dovedit si in cazul altor vinuri albe (de ex. Arezan Feteasca Regala & Feteasca Alba 2011) realizate de M1.Crama Atelier se duc pe gat in jos cu o viteza de speriat. Fisa de pe site-ul oficial stipuleaza ca o anumita fractie ar fi fost fermentata in butoaie de stejar romanesc, insa eu n-am gasit vreun indiciu in acest sens.

aperitiv

Aperitivul, compus din mousse de somon, vol-au-vent cu salata de icre, salata de orez cu pui si salata de capsuni a stat la taclale cu un cupaj alb, proaspat, destul de serios gustativ, avand in vedere ca un vin din gama de baza – Sable Noble.

Sable Noble Alb 2013
Culoare verzui, de vin proaspat. Nas cu tente untoase si note dulcege de fructe galbene coapte – pere, caise, pepene galben. Gust cu aciditate buna, usor intepatoare si amaruie (as zice polifenolica) in post-gust. In fapt e un cupaj de Chardonnay, Sauvignon Blanc si Pinot Gris cu 14.5% alcool. N-as fi spus.

Pana sa fie servita gustarea calda, in pahare a ajuns un vin new-entry din gama Arezan, un Rose foarte interesant obtinut din Feteasca Neagra.

areza-fn-rose-2013

Arezan Feteasca Neagra Rose 2013
Culoare rose intensa, nas de fructe de padure (in mod particular zmeura), completate de usoare tente vegetal-ierbale. Gust cu aciditate moderata insa cu corp plin, rotund si oarecum cu impresia de vin rosu. Un rose diferit de celelalte rose-uri de pe piata, insa se pare destul de tipic pentru unul obtinut din Feteasca Neagra. Nu-i deloc moale: 14.5% alcool. Mi-a amintit de Rose 2011 Ingeri din Micul Paris din Feteasca Neagra, realizat de Gabi Lacureanu la Crama Basilescu.

risotto-fructe-de-mare

Langa portia de risotto cu fructe de mare a fost servit deja cunoscutul Rose din gama Leat 6500 – The Origin, obtinut din Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra.

leat-6500-rose-2013

Leat 6500 – The Origin Rose 2013
Culoare roze intensa, nasul aducand a capsuni si fragute, gustativ fiind ceva mai zvelt si mai sprintar decat Arezan Feteasca Neagra Rose 2013. E un rose reusit, bun, dar destul de comercial. Nu c-ar fi ceva in neregula cu asta. Sunt sigur ca se va bucura de aprecierea majoritatii consumatorilor.

liz-bailey-cozmin-sime

Pana sa trecem la vinul si felul principal, am avut parte de un intermezzo, atmosfera fiind animata de un scurt recital al cuplului de artisti lirici, format din baritonul oradean Cozmin Sime si sotia sa, britanica Elizabeth Bailey. Recunosc, nu sunt un mare fan al operei, cu toate ca am incercat in anii facultatii sa-mi cultiv acest apetit luand parte la mai multe reprezentatii ale Operei din Cluj-Napoca. Totusi, cred am atata ureche muzicala incat sa recunosc o voce exceptionala. Iar Elizabeth Bailey are o voce exceptionala.

Revenind la chestiuni mai putin lirice, felul principal – o friptura de vita (pregatita medium-rare) servita alaturi de o partitura din salata de ruccola, a fost acompaniat la pahar de un cupaj rosu din Cabernet Sauvignon si Merlot (tot un new-entry, de aceasta data in gama Leat 6500 – The Origin).

Leat 6500 – The Origin Cabernet Sauvignon & Merlot 2011
A fost servit dupa ce a stat mai bine de 3 ore in decantor. Si chiar avea nevoie dupa cele 18 luni petrecute in barrique-uri romanesti, urmate de alte 18 de rotunjire la sticla. Nas cu puternice accente lemnoase: cacao si ciocolata, de sub care razbat si niste fructe de padure supracoapte. Gust placut cu aciditate buna, taninuri moi si per ansamblu un vin destul de usor de baut o data ce s-a aerisit.

migle-foglie

Desertul, un millefoglie cu fructe de sezon (capsuni) n-a mai avut incotro si a trebuit sa poarte o scurta conversatie cu un vin dulce, obtinut din Muscat Ottonel.

Amprenta Muscat Ottonel 2011
Nas tipic de Muscat, in care se evidentiaza mierea din flori de salcam, notele de flori de tei si petale de trandafiri. In gust, cele 48g/l de zahar rezidual sunt bine echilibrate de aciditate, vinul avand un corp rotunjor si un post-gust mediu ca lungime.

Noile vinuri de la M1.Crama Atelier se prezinta destul de bine, preferatul meu din aceasta serie fiind Arezan Feteasca Neagra Rose 2013. De altfel in trecut, tot vinurile din gama Arezan (cea dedicata exclusiv vinurilor obtinute din soiuri autohtone) mi-au placut mai mult.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: M1.Crama Atelier @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*