M1.Crama Atelier si sarbatoarea Arezanului @ Enoteca Millesime, Oradea

Rareori mi se intampla sa degust aceleasi vinuri intr-un un interval relativ scurt de timp. Asta, pentru ca exista mult prea multe vinuri pe piata ca sa raman blocat doar asupra catorva etichete. Totusi cand acest lucru se intampla, mi se pare interesant sa-mi re-citesc comparativ notele de degustare. De cele mai multe ori descopar ca folosesc exact aceleasi expresii pentru a descrie gustul sau aromele aceluiasi vin. Am avut ocazia sa pun din nou in practica acest exercitiu relativ recent, la degustarea organizata de M1.Crama Atelier la Enoteca Millesime din Oradea cu ocazia promovarii Arezanului.

N-o sa reiau preambulul cu “cine? ce? unde? cat?” referitor la M1.Crama Atelier, pe care l-am scris in luna decembrie a anului trecut cu ocazia degustarii a aproximativ acelorasi vinuri la Restaurant Graf. In schimb am sa remarc faptul ca tot mai multe crame se folosesc de numele diferitelor obiceiuri vechi si datini populare uitate pentru a-si contura identitatea. Arezanul e o astfel de sarbatoare populara, cunoscuta in Dobrogea si sub numele de Gurbanul viilor, pe care cei de la M1.Crama Atelier incearca sa o “reinvie”, desigur intr-o nota moderna, printr-o serie de degustari organizate in mai multe wine-bar-uri si wine-club-uri din tara. Unul din aceste locuri a fost Enoteca Millesime din Oradea.

Din partea M1.Crama Atelier prezent la eveniment a fost Dan Bundur (manager), care a vorbit despre cum a luat nastere la Murfatlar proiectul M1.Crama Atelier si colaborarea cu Razvan Macici, care e “filosofia” organizarii gamelor (pardon, colectiilor) de vinuri si ce presupunea Arezanul. Cu voia dumneavoastra n-am sa rescriu notele de degustare ale vinurilor prezentate deja in decembrie la Graf (pentru ca in linii mari vinurile s-au comportat identic), ci doar pe cele care au fost prezentate exclusiv la degustarea de la Enoteca Millesime.

m1.crama-atelier-enoteca-millesime

Sable Noble Rose 2013
Cupaj de Cabernet Sauvignon (70%) si Feteasca Neagra (30%), cu o culoare intensa roz-bom-bon, cu nas de fructe de padure (zmeura, capsuni) si cirese si gust cu o prospetime si aciditate de fruct proaspat ce aduce a visine crude sau cirese amare. E un rose comercial, de baut vara cu “fetili” pe terasa.

Arezan Feteasca Neagra 2011
Culoare rosie-rubinie de vin proaspat, nas de fructe rosii (capsuni, visine) si negre (mure, afine) bine coapte, gust cu prospetime, cu aciditatea fructuoasa si taninuri crude. Lemnul (in contact cu care a stat timp de 18 luni) mi s-a parut destul de bine integrat, iar impresia generala a fost aceea de vin tanar, proaspat.

Sable Noble Rosu 2011
Cupaj de Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon cu o culoare rosie-rubinie intensa, nas de fructe negre si fructe rosii, gust cu fructuozitate, aciditate placuta, taninuri usor uscate, picante si post-gust de cirese in parga. E un vin rosu care lasa o impresie placuta, de “every-day wine”, numai bun de servit la masa de pranz sau la cina. De altfel, e vinul cu cel mai bun raport calitate-pret din colectia M1.Crama Atelier (38 de lei).

Degustarea s-a incheiat cu un shot din bitterul Mamaia, servit “au contraire”, ca digestiv si nu ca aperitiv. A fost interesanta alegerea, dar parca tot mai bun era un vinars.

Adaugă un comentariu

*

*