Vineri 9 mai, am fost invitat la Enoteca Millesime din Oradea pentru a lua parte la degustarea noilor vinuri produse de crama Nachbil in satul Beltiug din judetul Satu-Mare. A fost a treia sau a patra degustare a vinurilor Nachbil organizata la Enoteca Millesime si ca de fiecare data si acum, cel care a sustinut prezentarea a fost Johann Brutler, co-proprietar si vinificator al cramei din Beltiug.
Nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste suprafata cu vita de vie plantata – 25 ha si nici referitor la filosofia producerii vinurilor de la Nachbil – all natural & terroir driven. Singura noutate ar fi faptul ca demersurile pentru acreditarea cramei ca fiind crama producatoare de vinuri ecologice se apropie de final asa ca cel mai probabil vinurile din recoltele viitoare vor avea pe contra-eticheta logo-ul acela cu frunza verde.
Asa ca fara alte introduceri, am sa trec direct la notele de degustare ale vinurilor servite.
Trio Alb 2013
Un cupaj de Chardonnay, Pinot Blanc, Mustoasa de Maderat si Riesling Italian. Nas verde de primavara cu tente placute de flori de camp, in gust remarcandu-se aciditate citrica pronuntata, de mar verde usor necopt, post-gust savuros, placut, citric.
A urmat o degustare comparativa a doua Rieslinguri de Rhin, din 2012, respectiv 2011.
Riesling de Rhin 2011
Nas interesant, cu arome de fructe galbene ce dau in parga: caise si piersici, completate de usoare tente de hidrocarburi. Gust cu aciditate buna, crispy, minerala, usor aspra, post-gustul fiind usor dulceag, de corcoduse coapte. Coordonatele tehnice ale acestui Riesling de Rhin cu o buna tipicitate de soi sunt: aciditate 6.2 g/l in tartric si 12 g/l zahar rezidual.
Riesling de Rhin 2012
In varianta din 2012 se simt mult mai pregnante fructele coapte, dulci, notele de hidrocarburi fiind ceva mai timide. Gustul e in mod evident mai dulce, cu un corp rotunjor (ce fac 3 grame de zahar rezidual in plus!), aciditatea caracteristica Beltiugului contrabalansand pe final impresia de fruct supracopt din gust, aducand prospetime si lasand in gura o impresie placuta, citrica.
Preferatul meu e 2011-le: mai sobrou, mai serios, mai aspru. In schimb, trebuie sa punctez faptul ca pe termen lung 2012-le se va dovedi a fi o supriza mult mai placuta, pentru cine are rabdare sa-l ascunda cativa ani buni in locuri reci si intunecoase.
Rose 2013
Cupaj de Pinot Noir, Sangiovese si Merlot. Culoare intensa, departe de subtilitatile acelea cu rose-somon si rose-foaie-de-ceapa. Nas ce aduce a cirese si visine, poate si ceva violete. In gust e multa fructuozitate, a la Beaujolais Nouveau – daca ma-ntelegeti si parca si ceva usor dulceag pe final. Nu e rose-ul acela cu zmeura, capsuni si fragute ci mai degraba e un vin rosu usor, care deborteaza de fructe rosii de vara proaspat zdrobite. E un vin care isi are cumparatorii si fanii lui, dar printre care eu nu ma numar.
Trio Rosu 2012
Cupaj de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon si Merlot. Culoare rosie, stravezie (e 80% Pinot Noir), nas tipic de cirese, visine si alte fructe mici si rosii de sezon, oricum nimic alambicat. In gust e subtirel, cu prospetime, taninuri marunte si visine amare in post-gust. Usor de baut, mai ales dupa o zi incarcata la birou.
Cuvee Selection 2012
Cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot, in proportii egale. Proba de butoi (sau barrel sample), asadar un vin neimbuteliat inca. Nas de fructe negre de padure: mure si coacaze negre, urmate de note vagi de ciocolata neagra si vanilie. Fructul e destul de prezent atat in nas cat si in gust, vinul fiind suculent, in partea a doua intrand in scena taninurile uscate si picante. Seamana inca de pe acum cu varianta din 2011, care s-a dovedit un companion bun al feluritelor mancaruri cu inspiratie traditionala.
Syrah 2012
Inca o proba de butoi. Un vin aflat in evolutie, ce tocmai a finalizat fermentarea malolactica. A fost interesanta degustarea unui vin aflat in chinurile facerii. Ce pot sa va spun e ca dupa cum arata ecografia, vom avea inca un Syrah interesant de la Nachbil.
Cabernet Sauvignon 2011
Un Cabernet Sauvignon dintr-o bucata. Nas de coacaze negre, afine completate de note de condimente: cacao si piper negru. Gust cu structura foarte buna, scheletica, cu aciditate ridicata, taninuri hotarate, aspre, picante. Post-gust lung, ce lasa in urma impresii picante. Daca nu ma insel e primul Cabernet Sauvignon produs de la cel din 2006 incoace. Fanii degustarilor comparative in orb l-ar putea lua in considerare pentru eventuale confruntari. Sunt sigur ca va fi o surpriza placuta.
Am incheiat degustarea de vin cu o grappa home-made produsa de Johann Brutler pentru uzul sau si al familiei. Si din cand in cand al prietenilor.