VinCE 2012 @ Hotel Corinthia, Budapesta

Sambata trecuta impreuna cu o pereche de prieteni, ne-am suit in masina si de la prima ora a diminetii am luat-o spre Budapesta, avand ca scop declarat participarea la cel mai important eveniment din domeniul vinului desfasurat pe o raza de 250 de km in jurul Oradiei: VinCE!

Dupa ce anul trecut l-am ratat din motive familiale, anul acesta mi-am rezervat din timp biletele de acces la eveniment pentru zilele de sambata si duminica. In plus, m-am si inscris la doua masterclass-uri, unul despre Blaufrankish (sau Kekfrankos, sau Burgund Mare) si altul despre influenta diferitelor tipuri de barrique-uri asupra vinului. Detalii despre costul biletului si a masterclass-urilor gasiti la final, asa ca puteti sari direct acolo daca va intereseaza cat m-a costat.

Drumul: Oradea – Debretin – Budapesta, via autostrada M3, adica 300 de km parcursi in trei ore. Locatia: Hotel Corinthia – un luxos hotel de 5 stele, deschis prima data acum 110 ani, situat in zona centrala, pe bulevardul Erszebet Korut. Nu e greu de localizat, fiind la doar cateva cvartale distanta de intersectia cu celebra si frumoasa strada Andrassy Ut. Check-in! Bratari de festival muzical estival pe incheietura mainii, pahar de degustare de la Stolz, o agenda grosuta cuprinzand: harta salilor, programul evenimentelor, lista tuturor expozantilor. Dupa cum era si firesc, mare parte dintre cramele participante la acest eveniment proveneau din Ungaria, insa m-am bucurat sa gasesc si cateva crame din Romania.

Masterclass-ul incepea la 13.30, asa ca pana atunci mai aveam timp sa degustam ceva din cele 1000 de vinuri propuse spre degustare. Primele vinuri degustate au provenit de la cateva crame din zona Eger situata in partea de nord a Ungariei. Vinuri rosii obtinute din Kekfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah sau cupaje din aceste soiuri. Mi-au ramas in minte un Syrah bio de la Vincze Bela si cupajul NJK de la Kovacs Nimrod. In drum spre sala in care se tinea masterclass-ul de Kekfrankos am facut o scurta oprire pe una din terasele hotelului, unde am inchinat un pahar de sampanie produsa de Louis Roederer pentru a sarbatori cele 200 de like-uri pe care contul de facebook al blogului Printre Vinuri le-a strans cu o zi inainte. Va multumesc! Pana sa ajung in sala, am mai degustat un pahar de spumant obtinut integral din Furmint precum si alte doua cupaje de Furmint si Harslevelu produse de H. Bardon – unul din producatorii de vin pe care i-am cunoscut la Erdobenye cu ocazia festivalului Bor Mamor Benye.

Am avut placerea de a asista la masterclass-ul de Blaufrankish / Kekfrankos stand in banca alaturi de d-na Brutler, sotia d-lui Johann Brutler, proprietar si vinificator al cramei Nachbil din Beltiug. In cadrul cursului, tinut in llmba maghiara si dublat in casca in limba engleza, au fost prezentate in primul rand cateva aspecte tehnice (hai sa le zicem viticole) ale acestui soi de struguri cu origine incerta, revendicat in aceeasi masura atat de unguri si cat si de austrieci. O sa amintesc doar ca cele aprox. 8000 de ha de Kekfrankos din Ungaria sunt plantate in proportie destul de mare cu singura clona Kt1. Pentru a evidentia diferentele pedo-climatice (sol, clima, altitudine) precum si diferitele stiluri de vinificare au fost propuse spre degustare 9 vinuri, provenind din diferinte zone ale Ungariei, dar si din Austria si Slovacia. Mi-au placut in special Kekfrankos-ul din zonele sudice ale Ungariei – Szeksard si Villany – pentru echilibrul placut intre aromele de fructe rosii (cirese), condimente (cuisoare) si aciditate ceva mai domolita dublata de taninurile rotunjoare.

Dupa-amiaza mi-am petrecut-o pe una din terase degustand cat mai multe din toate bunatatile propuse de importatorul Heineman (cunoscut si ca Heinrig Distribution in Romania). Asa au ajuns in pahare Chardonnay-urile din Chablis produse de Domaine Laroche si servite cu zambetul pe buze de d-na Laroche, cupajele rosii Campofiorin si Amarone de la Masi sau deliciosul Barone de la Nederburg. M-a bucurat intalnirea cu o mai veche cunostinta – Miklos Pracser – al carui tata e vinificator la crama Grof Degenfeld, la standul carora am degustat intreaga gama de vinuri albe si lipicioase: de la parfumatul Muscat Blanc, trecand pe la late harvest-ul Andante si terminand desigur cu un Asszu 6 puttonyos.

Nu puteam sa nu trec sa ii salut si pe producatorii romani: Nachbil, Domeniile Boieru, Petro Vaselo, Cramele Halewood, Agricola Stirbey si Wine Princess. Am zabovit ceva mai mult la masa celor de la Stirbey, unde mi-am racorit palatul cu o Cramposie Selectionata proaspata si am stat de povesti cu d-na Ileana Kripp si vinificatorul Oliver Bauer. M-am bucurat sa observ interesul ridicat al celor prezenti in ceea ce priveste vinurile romanesti, mai ales ca la un moment dat l-am si zarit pe Steven Spurrier degustand un Novac de la Stirbey si povestind cu baronul Jakob Kripp.

Am incheiat ziua de sambata in compania uvinunor vinuri surprinzatoare oferite de crama Sauska: Cuvee 111, Cuvee 13 si Cuvee 7.

A doua zi mi-am inceput-o la 9.30 cu un masterclass sustinut de Herczeg Agnes despre cele 12 personalitati pe care le poate avea un Syrah in contact cu diferite barrique-uri. Pret de o ora jumate am simtit incercarile si tensiunea la care este supus un vinificator cand este pus in postura de a alege barrique-ul potrivit vinului pe care doreste sa il creeze.  Oricat de distraciv s-ar parea la prima vedere nu e o sarcina deloc facila!

Dupa masterclass am degustat un excelent Aszu 6 Puttonyos produs de Izabella Zwack in Tokaj la crama Dobogos, precum si mare parte din vinurile rosii oferite de crama chiliana Errazuriz, culminand cu Don Maximiano si Chadwick.

M-am bucurat sa-i intalnesc printre vizitatori pe Vali Ceafalau (Vinul.Ro), Vali si Adina Samanta (Club Vestik – Arad), Luminita Tzakis (Crama Oprisor) sau Cezar Filip (Restaurant Ginger – Bucuresti).

Revenind la costuri: biletul pe zi a costat 8000 de forinti (aprox. 120 lei), iar pretul unui masterclass a fost de 2000 de forinti (aprox. 30 de lei). In total, pe bilete + masterclassuri pe doua zile am platit 300 de lei.

6 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Grand Slam 2012 la final! | Printre Vinuri

  2. Pingback: EWBC 2012 | Printre Vinuri

  3. Pingback: (P) Provino Iasi 2012 prezinta: Meet the Master! Of Wine! | Printre Vinuri

  4. Pingback: Ia-ti bilete la VinCe 2013 cu pret redus | Printre Vinuri

  5. Pingback: VinCE 2013 – ziua #1 | Printre Vinuri

  6. Pingback: Ce vinuri nu vreau sa ratez la VinCE 2014 | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*