Ce vinuri nu vreau sa ratez la VinCE 2014

Organizatorii festivalului VinCE Budapest, ce se va desfasura in acest an in perioada 28 februarie – 2 martie, la Corinthia Hotel din Budapesta, au publicat lista cu producatorii si importatorii de vin care isi vor prezenta vinurile spre degustare in cadrul VinCE 2014, eveniment ajuns in acest an la a cincea editie. Pana acum lista are 88 de pozitii, majoritatea fiind ocupate de producatorii din Ungaria, insa noi nume urmeaza sa fie confirmate in zilele urmatoare. Orice participant la un targ de vinuri stie ca e practic imposibil sa degusti toate vinurile de la toate standurile, daramite daca mai vrei sa si participi la cateva masterclass-uri si workshop-uri. Asa ca mi-am notat deja cativa producatori de vin pe la care doresc sa trec si pe care vi-i recomand si voua.

vince-2014

Mi-am ordonat lista in functie de regiunile viticole ale Ungariei, pentru ca in princpiu amplasarea si gruparea meselor producatorilor e facuta in acest fel. Prioritari au fost producatorii ale caror vinuri nu le-am degustat pana acum (fie pentru ca nu au mai fost la VinCE, fie pentru ca i-am ratat la editiile anterioare) precum si cei care provin din regiuni mai putin cunoscute (cum sunt Somlo si Matra). Ca sa nu dau un mare copy-paste, va invit sa accesati si lista completa (ordonata dupa regiunile viticole) de pe site-ul VinCE.

hungary-wine-regions

sursa: http://www.vingis.hu

Badacsony: Regiunile viticole din jurul Lacului Balaton sunt destul de bine reprezentate, iar in anii trecuti am avut ocazia sa degust mai multe vinuri din Badacsony, Balatonfüred-Csopak sau Dél-Balaton, asa ca pentru acest an voi incerca sa trec doar pe la Laposa Birtok (unde in anii trecuti mi-au atras atentia niste Rielsinguri) si Szeremlei Birtok (care sper sa aduca niste vinuri obtinute din Bacator Rosu).

Etyek-Buda: Regiunea viticola aflata la vestul Budapestei e reprezentata de doi producatori de vinuri spumante cu care cel mai probabil imi voi incepe ziua de vineri: Garamvári Szolobirtok si Törley Pezsgopincészet.

Eger: De-a lungul anilor am avut ocazia sa incerc mai multe vinuri din Eger, regiune cunoscuta pentru legendarul vin “Sange de taur din Eger” (Egri Bikaver) dar si pentru cateva exemple de Feteasca Regala. Asa au ajuns pe lista numele mai multor producatori, destul de cunoscuti enofililor maghiari: Bolyki János, Gróf Buttler Pincészet, ifj. Gál Tibor, Dr. Lorincz György si Thummerer Vilmos.

Kunság: D-na Gál Dignisz Éva a primit la sfarsitul anului trecut din partea Academiei Vinului din Ungaria titlu de Vinificatorul Anului 2013, asa ca si de curiozitate o sa trec pe la Gál Családi Szolobirtok.

Mátra: Vinurile celor de la Benedek Pince si Szoke Mátyás vor reprezenta noutati absolute pentru mine, mai ales ca regiunea Matra nu e una foarte cunoscuta.

Sopron: Regiunea aflata la granita Ungariei cu Austria a inceput sa se bucure in ultimii ani de o notorietate tot mai mare, datorita eforturilor producatorilor de aici de de a se concentra asupra producerii de vinuri “bio” si “eco” din diverse soiuri locale. De abia astept sa incerc niste Kékfrankos (sau Blaufränkisch) de la Pfneiszl Biobirtok, Taschner Bor és Pezsgoház, Vincellér Borház, Franz Weninger.

Somlo: La editia de anul trecut, vinurile producatorilor din Somlo au fost revelatia festivalului, de fiecare data cand treceam pe langa masa lor tot timpul era foarte multa lume, asa ca ma bucur ca vor veni si in acest an.

Szekszárd: Regiunea aflata pe malul drept al Dunarii e cunoscuta pentru vinurile sale rosii, in special pentru Cadarca (Kadarka), producatorii avand si ei o varianta de “Sange de Taur din Szekszárd” (Szekszárdi Bikavér). Asa ca pe lista au ajuns: Dúzsi Tamás, Heimann Zoltán, Takler Ferenc, Vesztergombi Ferenc si Vida Péter.

Tokaj: Din cea mai cunoscuta regiune viticola a Ungariei nu va trebui sa ratati vinurile celui mai apreciat vinificator al zonei si al Ungariei: Szepsy István. Apoi, mai vreau sa vad cum sunt vinurile biodinamice produse de Wille-Baumkauff Márta. Sunt curios si de vinurile celor de la Zsirai Pincészet, crama care mai are plantatii de vie si in Somlo si Villány. Voi incerca sa nu ratez standul lui Zwack Izabella, care pe langa comercializarea vinurilor proprii produse in Tokaj, asigura si distributia mai multor producatori mici din Ungaria.

Villány: Denumita a doua patrie a Cabernetului Franc, Villány e cea mai sudica regiunea viticola din Ungaria, cele mai apreciate vinuri rosii unguresti fiind produse aici. Pe finalul zilelor de vineri si sambata imi doresc sa ajung sa degust vinurile produse de Bock József, Gere Attila, Gere Tamás si Heumann Pincészet.

Din Romania pana acum au confirmat doar doi producatori: Balla Géza si Nachbil, de la care sunt foarte dornic sa incerc Cadarca 2011 (Balla Geza) si Cabernet Sauvignon 2011 (Nachbil).

Intrucat scopul declarat al VinCE este acela de a aduna cat mai multi producatori de vin din Europa Centrala, m-am bucurat sa vad ca pe lista apar un producator din Slovacia: Bott Frigyes precum si un importator de vinuri din Croatia: Maestral – Croat Wines.

Oferta de vinuri internationale este asigurata si in acest an de catre urmatorii importatori si distribuitori: Borkorzó, Heinemann, IFDT, United Brands si WineAge, la standurile carora cel mai probabil voi poposi pentru a degusta vinurile unora ca Lafite Rothschild, Masi, Villa Maria, E&J Gallo, Errazuriz, Stag’s Leap si Zonin.

Pur informativ, pretul unui stand (de fapt al unei mese) pentru un expozant este de 550 euro + TVA, insa exista si posibilitatea de a imparti un stand la doi expozanti, caz in care pretul este de 600 euro + TVA.

vince-2014-promo-code

In ceea ce priveste pretul biletelor pentru vizitatori, organizatorii VinCE 2014 au facut cateva mici modificari fata de anul trecut. Pentru zilele de vineri si sambata, biletul pentru fiecare dintre zile costa 10000 de forinti (aprox. 150 de lei). Pentru ziua duminica, biletul costa 8000 de forinti (aprox. 120 de lei). Biletele pentru evenimentele conexe, cum ar fi masterclass-urile sau workshop-urile se achizitioneaza separat, fiind insa valabile doar impreuna cu biletul de intrare din ziua in care au loc evenimentele conexe. Cei care vor sa se bucure de o experienta completa, pot achizitiona biletul All in! – 50000 forinti (aproximativ 755 de lei) cu care au acces complet la tot ceea ce inseamna VinCE 2014: bilete de acces pentru toate cele trei zile (vineri, sambata, duminica) + bilete la toate masterclass-urile si workshop-urile organizate.

Toate biletele se comanda de la urmatoarea adresa: http://vincebudapest.hu/en/jegyek/

Dupa ce selectati bilete dorite, pentru a obtine o reducere de 10% la pretul biletelor, in campul Enter promotional code introduceti urmatorul cod: VinCEBOCS123. Finalizarea comenzii n-ar trebui sa va ridice probleme: Apply, Order Now, completati formularul cu datele personale, dupa care Check out with Paypal si o data ce ati introdus si datele de identificare de pe cardul Mastercard sau VISA ati incheiat achizitia biletelor.

Va recomand sa cititi ce am scris despre editia de anul trecut a VinCE 2013: vineri, sambata si duminica dar si despre cea din urma cu doi ani VinCE 2012.

4 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. January 27, 2014 @ 08:41

    Have fun!
    De mult imi doresc sa ajung si eu la VinCE, dar din diferite motive nu reusesc.

  2. January 27, 2014 @ 11:54

    Intradevar vinurile din Somlo sunt speciale, au o mineralitate accentuata si imbatranesc spectaculos.Din punctul meu de vedere, la fel de interesante sunt vinurile rosii din Szekszárd. Imi place mult Vesztergombi Ferenc, dar din pacate, il gasesc rar.
    Poate, am noroc si ne vedem la Budapesta 🙂

Adaugă un comentariu

*

*