In 2012 am fost la primul meu VinCE si mi-a placut atat de mult tot ceea ce am experimentat in cadrul evenimentului organizat la Budapesta, incat pentru editia din acest an hotarasem sa-mi fac ceva mai constiincios temele. Asa ca mi-am rezervat locul la nu mai putin de 7 masterclassuri & workshopuri si am facut tot posibilul sa ajung la toate cele trei zile ale festivalului.
Vineri, 8 martie
Am descins in incinta hotelului Corinthia la nici 20 de minute dupa ora 15 (ora la care a fost deschiderea oficiala) si am fost suprins de cat de aglomerat era deja locul. Ritualul clasic: bratara, pahar de degustare Schott, agenda oficiala (cu toate detaliile necesare). Inainte sa incep degustarea am facut un tur rapid al salilor. Am recunoscut o parte din producatorii maghiari de vinuri prezenti si anul trecut, dar am remarcat si cateva nume noi. Una dintre terase a fost dedicata in acest an exclusiv producatorilor de mezeluri care au asamblat sute daca nu mii de felii de paine cu smantana, sunca sau carnat spre deliciul participantilor. In plus am fost placut surprins sa descopar un careu dedicat mai multor producatori italieni. Doar 5 producatorii din Romania au fost prezenti la VinCE 2013: Agricola Stirbey, Petro Vaselo, Nachbil, Avincis si Balla Geza.
Eram curios de vinurile din regiunea Balaton, asa ca m-am oprit la cativa dintre producatorii maghiari din aceasta zona pentru a ma convinge cum stau lucrurile. Zona e cunoscuta in special pentru vinurile albe, care de atlfel s-au si remarcat. Am facut “sampling” din vinurile urmatorilor: Canter Borhaz (unde am remarcat un Dandelion Balatoni Muller Thurgau 2011), Garamvari Szolobirtok (cu un spumant Vincent Pretige Brut care mi-a placut destul de mult), grupul VSOP Balaton Highlands (format din Villa Tolnay, Sabar Borhaz, Orban Pince si Palffy Pince unde pe langa degustarea vinurilor am avut o discutie foarte interesanta cu Nadasi Andras despre wine blogging). Chiar daca nu am apucat sa degust, am aflat din discutiile cu producatorii din Balaton ca unii dintre ei inca produc vinuri din soiul de strugure Bakator (Bacator) – care in secolul 19 a facut faima regiunii Crisana si in special pe cea a podgoriei Diosig. Bacator e considerat in prezent un soi de strugure disparut din plantatiile de vita-de-vie din Crisana. Am sa revin asupra acestui subiect in viitorul apropiat.
Ne-am intrerupt sirul de degustari pentru a ajunge la aeroportul Liszt Ferenc (Ferihegy), de unde l-am recuperat pe Lucian, aflat in perioada de “europe trotter”, venit de la Helsinki la Budapesta pentru a ne intalni dar si pentru a ne bucura impreuna de cateva vinuri bune in cadrul VinCE. Ulterior avea sa plece spre Frankfurt, unde avea sa petreaca 24 de ore in aeroport din cauza anularii zborurilor. Dar asta e deja alta poveste.
La ora 8 eram deja inapoi la Hotel Corinthia, la Grand Opening Party. In marea sala de bal ne-am intalnit printre altii cu mai toti reprezentantii Romaniei la VinCE 2013 – Angela si Ghislain, sotii Stoica (Avincis), Oliver si baronul Jakob Kripp (Prince Stirbey), Ariana si Diana (Petro Vaselo), Johann Brutler (Nachbil), Vali si Cezar (Vinul.ro), Istvan Pentek (OSR 2011) si Razvan (vin2.ro) stransi in jurul unor mese de cocktail cu cate un pahar de vin asociat bunatatilor pregatite de chefii hotelului de 5 stele. Momentul principal al serii a fost acordarea de premii si inmanarea de diplome “celor mai …” din lumea vinului maghiar.
Socializare, povesti, bancuri, un pahar de vin (Chardonnay Battonage de la NJK), unul de Champagne (La multi ani, doamnelor!) si nici n-am observat cum a zburat seara.
Citeste si continuarea:
Pingback: VinCE 2013 – ziua #2 | Printre Vinuri
Pingback: VinCE 2013 – ziua #3 | Printre Vinuri
Pingback: Ce vinuri nu vreau sa ratez la VinCE 2014 | Printre Vinuri