Goodwine 2012 @ World Trade Plaza, Bucuresti

Obisnuiesc sa ma deplasez la Bucuresti destul de rar si atunci cand se intampla e doar pentru ca e musai si treburile nu suporta amanare. Drumul e obositor, pe sosea cei 600 de km se parcurg in vreo 8 ore, iar trenul te duce in capitala in cel mai bun caz in 12 ore. E adevarat ca un zbor cu avionul dureaza 1 ora si un pic, dar si pretul pe care Tarom il pretinde pentru un bilet sfideaza bugetul unei astfel de deplasari. Cu toate astea, am facut efortul de a ajunge in week-endul de la sfarsitul lunii martie la Bucuresti pentru a vizita targul de vinuri Goodwine – editia de primavara 2012.

Acelasi amplasament ca si pana acum – World Trade Plaza – aflat in spatele hotelului Pullman din Bucuresti. Expozantii, in mare parte producatori romani – dintre care unii cu standurile pozitionate in aceleasi locuri ca si la celelalte editii ale targului. Pe langa ei, cativa importatori si producatori de vinuri, carora li s-au adaugat cateva standuri de mezeluri, branzeturi si trufe – toate produse autohtone. Accesul la targ a publicului s-a facut pe baza biletului – 10 lei, la care se adauga 20 lei garantia paharului Riedel oferit de Vinexpert.

Din capul locului trebuie sa precizez ca nu mi-am luat cu mine carnetelul si pixul pentru a nota vinurile degustate. Imi pare rau sa-i dezamagesc pe cei care credeau ca vor citi notele de degustare a celor aproximativ 100 de vinuri pe care le-am incercat. Am facut in schimp efortul de a retine numele care m-au impresionat si pe care vi le voi recomanda.

Dupa cum am anuntat si pe contul de facebook al blogului Printre Vinuri, noutatile suprinzatoare au venit din partea marilor producatori, care vand milioane de sticle anual si care erau cunoscuti ca imbuteliaza mai degraba vinuri de calitate mediocra: Jidvei si Cotnari.

Jidveiul lui Claudiu Necsulescu a iesit la inaintare cu patru vinuri, grupate in doua game: Ana (Chardonnay si Muscat Ottonel) si Maria (Feteasca Alba si Pinot Gris) – ce poarta numele fiicelor proprietarului. Trei dintre acestea (Chardonnay Ana, Feteasca Alba Maria si Pinot Gris Maria) au fost realizate de enologul francez Marc Dworkin, cunoscut consumatorilor romani de vinuri ca fiind vinificator pentru WineRo din Romania si Bessa Valley (Enira) din Bulgaria. Al patrulea, Muscat Ottonel Ana a fost realizat de Ioan Buia, vinificator sef al Jidveiului, responsabil si cu mai vechile realizari ale cramei de pe Tarnave. Etichetele noilor game ilustreaza doua din proprietatile Jidveiului cu valoare de monument istoric: Cetatea de Balta si Castelul de la Sanmiclaus – felicitari celor de la Spotlight pentru executie! Cum sunt noile vinuri de la Jidvei? Faine’s! – ca sa ma exprim in limbajul zonei din care provin. Mi-au placut in mod special Feteasca Alba Maria si Pinot Gris Maria pentru aromele expansive si pentru gustul echilibrat pe care il au ambele vinuri. Pretul de lista anuntat e de 50 de lei, dar ramane de vazut la cat vor ajunge in magazinele de specialitate.

Cotnariul a adoptat o alta strategie pentru a-si lansa vinurile. A infiintat o divizie premium denumita Casa de vinuri Cotnari sub blazonul careia s-au lansat 2 game: Domenii Cotnari si Simpozion, fiecare cuprinzand cate 3 vinuri. Gama Domenii Cotnari: Busuioaca de Bohotin (demisec), Feteasca Alba (sec), Tamaioasa Romaneasca (demisec) si Gama Simpozion: la Atena (Feteasca Alba), la Roma (Tamaioasa Romaneasca) si la Moscova (Grasa de Cotnari) – toate vinificate in sec. Ma abtin deocamdata de la comentarii in ceea ce privesc etichetele ambelor game, dar sper ca sfaturile pe care le-am adresat reprezentantilor companiei aflati la stand cu privire la citatele de pe eticheta principala si simbolurile pe care ar trebui insistat sa isi gaseasca si o finalitate. In privinta vinurilor, daca Fetesti Albe si Tamaioase Romanesti seci am mai avut ocazia sa gust, premiera si revelatia standului a constituit-o Grasa de Cotnari vinificata sec! Vinurile sunt frumoase, cu tipicitate de soi, cu arome florale curate, gustul fiind cel mai adesea construit in jurul unei aciditati frumos conturate, contrabalasante in cazul vinurilor demiseci de usorul rest de zahar. Pretul de lista pentru Domenii Cotnari e de 25 lei iar pentru Simpozion de 40 lei.

Noutati interesante am gasit la standul Averesti unde am degustat intreaga suita de vinuri albe din colectia Locurile, surprins de aciditatea efervescenta pe care o au unele dintre ele – am retinut Zghihara de Husi 2011 si Feteasca Regala 2011 sec.

Asociatia producatorilor de vin din Dragasani a fost prezenta prin intermediul a trei dintre producatori: Agricola Stirbey, Avincis si Via Sandu. In compania d-nei Raluca Bauer si a baronului Jacob Kripp m-am bucurat de excelentul vin spumant din Cramposie, de tipicul Sauvignon Blanc 2010, de o proba din tanc de Rose 2011 din Cabernet Sauvignon aflat inca in chinurile facerii si nu in ultimul rand de un foarte interesant Novac 2009. Dintre vinurile degustate de la Avincis alaturi de vinificatorul Ghislain Moritz, mi-au ramas in minte cupajul de Feteasca Regala si Pinot Gris si noul Cabernet Sauvignon.

Vinarte are toate sansele sa devina alegerea dupa-amiazelor mele in ceea ce priveste vinul de toate zilele, remarcandu-se cu un Sauvignon Blanc Castel Starmina 2011, o delicioasa Feteasca Neagra Vila Zorilor si desigur cu un Merlot Prince Mircea 2009, care ar mai avea nevoie poate de inca un an la sticla. N-am prins momentele in care s-au deschis si degustat magnumurile cu Merlot Prince Mircea sau Cabernet Sauvignon Soare, sper sa nu fi ratat niste clipe istorice! 🙂

La SERVE, am fost tratat cu toate cele bune ale casei din care am retinut urmatoarele noutati: Merlot Vinul Cavalerului, Rose Terra Romana 2011, Feteasca Neagra Terra Romana 2009. Am mai avut placerea de a gusta si doua vinuri corsicane produse pe insula franceza de familia contelui De Poix: un Domaine Peraldi Rouge 2009 si un Domaine Peraldi Clos du Cardinal 2009, cu observatia ca cel din urma mi-a placut in mod deosebit si tare mi-ar placea sa-l revad intr-o dupa-amiaza de duminica. In alta ordinei de idei despre un eveniment organizat recent SERVE am sa incerc sa-mi fac ragaz sa va povestesc ceva mai multe in zilele urmatoare.

Rotenberg a scos in sfarsit un Rose Ceptura 2011 cu 13.7% alcool (desi am vazut ulterior ca ar mai exista un rose de 14.9%), mai intens ca si culoare dar cu gust tipic de rose din Merlot. In ceea ce priveste cel mai recent Merlot rosu – Primus 2008 – acesta are destul de multe in comun cu mai vechiul Notorius, in plus diferenta de ani si clasa se simte nu doar in arome sau gust ci si in pret: 130 de lei pentru Primus, daca am retinut bine.

Gramma / Casa Olteanu a venit cu arpegiul de cupaje Do, Mi, Sol dar si cu proaspata Feteasca Regala 2011 si noul Cuvee Visan 2011, vinuri care imi erau cunoscute de altfel si pe care am avut placerea sa le aprofundez descoperind arome de fructe exotice in Sol si o neobisnuita complexitate aromatica in Feteasca Regala 2011.

La standul Cramelor Recas pe langa multele sticle de Castel Huniade si Cocosul s-a pus la cale si o demonstratie de molecular wine caviar. Nu gusti asa ceva in fiecare zi 🙂

Dupa ce m-am racorit cu un Zinfandel Caloian 2011, la standul Cramei Oprisor am avut privilegiul de a degusta cate un pahar de Passarowitz 1718, Nenumita si Cutia Paleologu. Da, ma puteti atinge! 😀 Ca s-o spun pe aia dreapta, targurile de vin nu sunt cele mai oportune momente pentru a te intalni cu vinuri atat de atent construite si care iti pot oferi atat de multe bucurii senzoriale, insa ar fi pacat sa refuzi astfel de vinuri atunci cand ele iti ies in cale. Celor care credeau ca Dragaica Rosie si Smerenie sunt top-ul Olteniei Profunde le transmit ca Nenumita e de departe cel mai bun vin pe care l-am baut de la Oprisor.

La standul cramei Liliac m-am intalnit cu zambitoarea Ioana Micu dar si cu Adi Hadean venit sa gateasca niste bunatati de asociat cu vinurile produse de Liliac din viile de la Batos si Lechinta. Vedetele standului cramei transilvanene au fost Sauvignon Blanc-ul cu arome curate de socata si flori de soc si nectarul Muscat Ottonel.

La capitolul importuri am fost placut impresionat de selectia facuta de cei de la Vini Buoni, care au propus spre degustare vinurile produse de crama bulgareasca Edoardo Miroglio (cu un excelent Merlot Elenovo 2008 si un Muscat Ottonel de zile mari) si crama italiana Tenuta Carretta (cu cateva DOC-uri foarte interesante: Barbera d’Asti si Nebiolo).

Nu in ultimul rand am trecut si pe la standul celor de la Vylyan, ale caror vinuri le incercasem in toamna anului trecut cu ocazia unei cine organizate la palatul cramei Grof Degenfeld din Tarcal (regiunea viticola Tokaj Hegyalja). Ei bine de data asta am ramas surprins de un Cabernet Franc cu taninuri in forta si un cupaj bordolez – Duennium de mare tinuta.

Acesta este rezumatul celor mai de seama vinuri pe care le-am degustat pe parcursul celor trei zile de Goodwine 2012 – editia de primavara. Desigur, pe langa vinuri au fost si oameni deosebiti pe care i-am cunoscut si cu care mi-a placut sa stau la discutii. N-o sa-i nominalizez pe toti acum si aici, de frica sa nu uit pe careva!

8 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Între struguri, între vii, la GoodWine de ce revii? | impresii din lumea mare

  2. Pingback: Grand Slam 2012 la final! | Printre Vinuri

  3. Pingback: Symposion cu Patricieni la Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri

  4. Pingback: Degustare Avincis @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri

  5. Pingback: Sauvignon Blanc Castel Starmina 2011, Vinarte | Printre Vinuri

  6. Pingback: Gama Domenii Cotnari 2011, Casa de vinuri Cotnari | Printre Vinuri

  7. Pingback: Gama Colocviu 2011, Casa de vinuri Cotnari | Printre Vinuri

  8. Pingback: Între struguri, între vii, la GoodWine de ce revii?

Adaugă un comentariu

*

*