Luni, 25 noiembrie, am fost invitat de catre cei de la Restaurant Graf din Oradea, sa particip la degustarea noilor vinuri lansate relativ recent de catre M1.Crama Atelier, crama mica din crama mare (cea mai mare, fiind vorba de Murfatlar S.A.) dupa cum a fost ea denumita inca de la inceput de catre initiatorii acestui proiect.
M1.Crama Atelier e un proiect al gigantului Murfatlar S.A. lansat in urma cu cativa ani, care are ca obiectiv producerea de vinuri premium (atat ca si calitate, cat si ca pret) destinate in principal segmentului HoReCa. Practic, din cele peste 3000 de ha aflate in proprietatea Murfatlar S.A., cramei mici M1.Crama Atelier ii sunt alocate in jur de 30 de ha (cele mai bune din fiecare an de recolta), adica mai putin de 1% din suprafata totala. Responsabil cu realizarea vinurilor e Razvan Macici, cel mai bine cotat enolog roman al vremurilor noastre, cellarmaster (adica enolog sef) la crama sud-africana Nederburg. De altfel, din cate am inteles, Razvan Macici ofera consultanta si pentru cei de la Murfatlar S.A. cu privire la realizarea vinurilor din portofoliul acestora. In ceea ce priveste primele vinuri produse de M1.Crama Atelier, dupa preluarea unor game de vinuri din portofoliul Murfatlar S.A., in 2012 au fost lansate vinurile albe si roze (din gamele Arezan, Leat 6500 – The Origin, Amprenta si Fatum) iar acuma a venit si mult asteptatul moment al lansarii vinurilor rosii (din gamele Arezan si Leat 6500 – The Origin).
Dar sa revin la desfasurarea evenimentului. Din partea M1.Crama Atelier a fost prezent Dan Bundur, cel care alaturi de Septimiu Crisan, sommelierul Restaurantului Graf, au fost amfitrionii degustarii. Dupa cum ne-au obisnuit deja, cei de la Graf au propus si un meniu de degustare, gandit sub forma unor ecleruri, umplute cu diverse compozitii: somon fume şi wasabi, foie gras si păstârnac, Saint Jacques si trufe negre, tartar de somon şi mere verzi, roşii proaspete, roşii uscate şi fenel confiat.
Inainte sa trec la notele de degustare, as vrea sa mai punctez cateva lucruri referitoare la gamele de vinuri ale celor de M1.Crama Atelier. La baza se afla Sable Noble, ce cuprinde 3 vinuri: un alb, un roze si un rosu, toate trei cupaje din diferte soiuri. Cu o mica treapta mai sus in gama Amprenta, se regaseste deocamdata doar un singur vin: un Muscat Ottonel dulce. Apoi, urmeaza pe acelasi palier gamele Leat 6500 – The Origin: destinata vinurilor obtinute din soiuri internationale si Arezan: destinata vinurilor obtinute din soiuri romanesti. In fine, in varf troneaza gama Fatum, destinata vinurilor exceptionale, in care pana acum a fost inclus un rose baricat obtinut din Pinot Noir.
Leat 6500 Sauvignon Blanc 2012
Culoare cu irizatii veruzui, nas cu o buna tipicitate de soi (iarba proaspat cosita, flori de camp), alaturi de care se simt si niste note particulare de lemn (o fractie de 18% din asamblajul final fiind maturat in butoaie de stejar). Gust cu aciditate buna, cu corp plin si rotunjimi, frumos echilibrat, insa cu un final polifenolic, usor amarui.
Leat 6500 Chardonnay 2011
Dupa cum asteptam de altfel, acest Chardonnay care a suportat 14 luni de barrique e inca prea tanar pentru a fi consumat acum. Cel putin din punct de vedere olfactiv vinul debordeaza de aromele colatelara ale maturarii in lemn: unt gras, paine prajita si vanilie, avand o carenta la capitolul fruct. In schimb, gustul e armonios, rotund, amplu, matasos. Doar post-gustul usor amarui mai aminteste de contactul cu lemnul.
Leat 6500 Rose 2012
Un cupaj de Cabernet Sauvignon (60%) si Feteasca Neagra (40%), cu o culoare placuta, roz-somon, cu un nas fructat (fructe rosii de padure: fragute si zmeura) si cu un gust proaspat, sustinut de o aciditate placuta, fina, eleganta.
Leat 6500 Pinot Noir 2011
Deschis cu destul de mult timp inainte de a fi servit, vinul a etalat un nas frumos de fructe rosii (cirese si coacaze rosii), completat elegant de condimente (cuisoare, scortisoara) datorate maturarii in barriqueri de stejar pentru o perioada de 18 luni. In gust se prezinta placut, catifelat, cu aciditate fructuoasa, corp subtire, cu taninuri fine si post-gust mediu.
Arezan Babeasca Neagra 2012
Desi pe lista anuntata se afla de fapt Arezan Feteasca Neagra 2011, cineva a incurcat (spre bucuria mea) baxurile si astfel la Oradea a ajuns de fapt Arezan Babeasca Neagra 2012. Motivul pentru care m-am bucurat de incurcatura a fost faptul ca acest vin, desi lansat pe piata relativ recent, a fost declarat epuizat la producator, mare parte din cele 4315 sticle fiind deja in depozitele mai multor distribuitori.
S-a deschis frumos, etaland un nas cu o intensitate medie a aromelor de fructe negre (mure, afine) si fructe rosii (visine). Gustul e ceea ce eu cred ca ar trebui sa fie reprezentativ pentru o Babeasca Neagra: fructuos, cu corp subtire-mediu, cu aciditate placuta, cu taninuri fine si moi si per ansamblu cu o dezvoltare armonioasa si echilibrata. Fara doar si poate un vin scoala, la care se vor raporta de acum incolo majoritatea vinurilor din Babeasca Neagra.
Per ansamblu, toate vinurile mi-au lasat o impresie buna, lemnul e destul de bine integrat in majoritatea cazurilor si cred ca pe viitor ne putem astepta la lucruri foarte interesante din partea lui Razvan Macici via M1.Crama Atelier. In aceeasi ordine de idei sunt curios de directia pe care o vor da vinurilor ce vor ajunge in gama Fatum.
Pingback: M1.Crama Atelier si sarbatoarea Arezanului @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri
Pingback: M1.Crama Atelier @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri