Etyeki Kúria Esterházy

Daca e vineri e ziua cu Adv, Arh & Dsgn. Azi, un episod avand ca subiect Arhitectura, prezentat de colega mea, Mihaela Cozac, arhitect asociat la ArchiTM.

01

Etyeki Kúria Esterházy este una din cele mai cunoscute vinarii ale regiunii Etyek, aflata la aprox. 60km de Budapesta.

Intr-o lume globalizata, in care cel mai bine vinde povestea si imaginea, era normal ca vinaria sa renunte la vechea crama si sa isi creeze o imagine contemporana, astfel ca in acest an a finalizat un nou complex alcatuit dintr-o unitate moderna si un centru pentru vizitatori. In acest scop ei au incredintat proiectul unei echipe tinere de arhitecti BORD Architectural Studio. Cladirea propusa de acestia vorbeste de la sine despre povestea vinului, despre imaginea unei crame contemporane, despre traditie si modernitate, despre conflictul si concilierea lor in cadrul aceleiasi case.

02

03

Situate pe dealurile din Öreghegy, intre plantatiile de vie si satul traditional, cladirile propuse se integreaza perfect in atmosfera specifica zonei prin forma si proportii. Prin materiale si detalii avem de-a face cu un complex modern, dar prin scara redusa si jocul acoperisurilor de tigla in doua ape, acesta se “pierde” firesc in natura.

07

06

05

Aceasta legatura permanenta cu natura, de fapt cu plantatia de vita de vie, este urmarita deliberat prin suprafetele mari vitrate care prelungesc spatiul interior in exterior iar plantatia devine fundalul pe care se desfasoara activitatile din interior (degustarea spre exemplu).

08

09

10

Lumina naturala intra nestingherita in toate spatiile prin luminatoarele care perforeaza intreaga cladire, prin acoperis, timpane si chiar prin pardoseala de sticla care aduce lumina in subsol. Spatiile tehnice si intregul proces al transformarii vinului devin astfel vizibile publicului.

11

13

12

Materialele folosite (betonul, stricla, metalul) si noile tehnologii ii dau acestui complex un caracter contemporan.

15

Si daca tot vorbeam la inceput despre povestea si imaginea care vinde, prin acest ansamblu vinaria Etyeki Esterházy Kúria ne comunica: “Asa se face vinul in sec. XXI, pastrand si respectand traditia, dar nu ca pe o icoana, ci sublimand-o in spiritul epocii tale”.

foto credit: © Tamás Bujnovszky

sursa foto: http://www.archdaily.com/448622/esterhazy-etyeki-kuria-winery-bord-architectural-studio/

Adaugă un comentariu

*

*