Degustare de vinuri Vinarte @ Enoteca Millesime, Oradea

Joi, 28 noiembrie, am fost invitat sa particip la degustarea organizata de Vinarte la Enoteca Millesime din Oradea, cu ocazia lansarii noului Cabernet Sauvginon Soare 2009. Din partea producatorului, prezenti la eveniment au fost Iustin Urucu – vinificator, Costel Cainamisir – director comercial si Stelian Stefan – sommelier.

Cei de la Vinarte nu cred ca mai au nevoie de prezentare. Sunt printre primele companii private din domeniul viti-vinicol infiintate in Romania, la mijlocul anilor ’90 si s-au impus pe piata si in memoria consumatorului cu trei branduri: Prince Mircea (Merlot din Vanju Mare), Prince Matei (Merlot din Dealu Mare) si Soare (Cabernet Sauvignon din Samburesti). Desigur portofoliul lor e unul mult mai variat, iar despre o parte din vinurile lor, disponibile in retail am mai scris in cateva randuri pe blog.

M-am bucurat de prezenta d-lui Iustin Urucu la acest eveniment, pe de o parte pentru ca l-am intalnit destul de rar pana acum: niciodata la degustari si foarte rar la standul Vinarte in cadrul vreunui targ de vinuri, pe de alta parte pentru ca e cel mai in masura sa vorbeasca despre vinurile pe care le realizeaza. Nu ca Stelian n-ar face o treaba buna in acest sens.

iustin-urucu-vinarte

Primul vin al degustarii a fost Riesling Cuvee D’Excellence 2012. Noutatea editiei din 2012 a acestui vin a fost faptul ca o fractiune din cupajul final a fost maturat in butoaie de salcam de 400 l pentru o perioada de 3 luni. Culoare galben-pai cu irizatii veruzi, nas cu tente vegetale (iarba uscata), citrice (grapefruit si lamaie), in gust debutand cu un atac matasos, cu o aciditate medie, avand o prospetime placuta (usor vegetala) in mijloc, post-gustul fiind unul sarat, usor amarui. E un Riesling Italian din podgoria Plaiurile Drancei, arealul viticol Vanju-Mare, destul de prietenos si care se gaseste in magazinele specialiate undeva pe la 40 de lei.

Al doilea vin alb al serii a fost Sauvignon Blanc Cuvee D’Excellence 2012. Si acest vin are o fractiune din cupajul final care a fost maturat in butoaie de salcam de 400 l pentru o perioada de 3 luni. In plus vinul in sine e un asamblaj de Sauvignon Blanc (Petit Sauvignon) si Gros Sauvignon (sau Sauvignonasse, Vert Sauvignon, Friulano), insa pentru ca legislatia din Romania nu face diferentiere intre cele doua soiuri acestea se pot planta, recolta, vinifica, asambla si cupaja impreuna, scriind fara probleme pe eticheta vinului final Sauvignon Blanc. In fine, vinul s-a deschis cu arome de fructe galbene bine coapte flancate de niste note vegetale placute. In gust simti ca isi fac intrarea inca de la inceput fructele: gutui dar si niste citrice coapte, aciditatea e placuta, bine integrata, gustul per ansamblu fiind unul armonios. Acesta e genul de Sauvignon Blanc care imi place in perioada asta a anului: fara acel vegetal intepator, fara flinte de-abia descarcate si fara izuri de pisici si motani.

Curiozitatea mea si de altfel si a celorlalti participanti la degustare a fost legata de optiunea pentru maturarea in butoaiele de salcam de 400 l. Iustin Urucu a explicat ca a ales aceste tipuri de butoaie pentru faptul ca influenteaza destul de subtil aromele primare si secundare ale vinului (salcamul e mult mai discret decat stejarul) si pentru ca dorea sa mai rotunjeasca din aciditatea vinului.

degustare-vinuri-vinarte-enoteca-millesime

Chiar daca e declarat a fi sold out, degustarea a continuat cu Floare de toamna 2013. Deocamdata Vinarte e singurul producator din Romania care produce un vin cu fermentatie carbonica in stilul mult mai cunoscutelor Beaujolais Nouveau sau Il Novello. Chiar nu inteleg de ce nu mai face nici un producator acest lucru, intrucat un vin produs in acest stil e un bun generator de cash flow intr-o perioada in care e nevoie de lichiditati. Floare de toamna 2013 e un asamblaj de Feteasca Neagra, Pinot Noir si Merlot cu o culoare vie, cu un nas in care predomina fructul proaspat, crud: cirese si visine, gustul fiind si el unul dominat de fructuozitate, cu aciditate placuta, fara taninuri. Un vin care se produce repede, se bea repede si se termina repede. Mai ales cand costa sub 20 de lei.

Nedeea 2011, asamblajul romanesc de Feteasca Neagra, Negru de Dragasani si Novac lansat anul trecut in toamna, se deschide cu un nas in care se regasesc fructele rosii (cirese) si negre (prune) dar si note lemnoase subtile. Atacul din gust e unul moale, in partea a doua remarcandu-se aciditatea fructuoasa, proaspata si taninurile placute. Finalul e unul mediu si lasa in urma o senzatie usor amaruie. Nu e chiar un slagar la cei 40 de lei.

Culoarea acestui Merlot Prince Mircea 2010 cu tente caramizii s-a dovedit una destul de evoluata pentru un vin aflat la o varsta inca destul de tanara. Nasul e dominat de impresii de fructe rosii mature (visina, macese coapte si gem de macese) alaturi de care se simte si niste condimente nord-africane. In gust are aciditatea buna, astringenta placuta, taninuri fine si marunte. Departe de a fi cel mai bun Prince Mircea pe care l-am baut pana acum, acest Merlot cred ca ar trebui consumat acum cat inca mai are povesti interesante de spus. Tot pe la 40 de lei in magazinele de specialitate.

Intr-un final am ajuns si la mult asteptatul Cabernet Sauvignon Soare 2009, decantat in prealabil cu vreo doua ore. Culoare rosie-rubine, nas cu arome de fructe negre de padure (coacaze negre si porumbele), completat si de niste ciocolata neagra si cafea. Gustul are o structura care e cat se poate de prietenoasa pentru un Cabernet Sauvignon: aciditate bine integrata, astringenta placuta, taninuri juicy, impresia generala fiind aceea de corp mediu, bine asezat. E acel gen de Cabernet Sauvignon de Samburesti pe care-l inteleg femeile: matur, sofisticat, sensibil. 😉 In mod normal, costa vreo 80 de lei.

vinuri-vinarte-romania

In alta ordine de idei, am inteles de la Costel Cainamisir ca se are in vedere si pregatirea unei verticale de Cabernet Sauvignon Soare. Spre deosebire de verticala de Prince Matei, am inteles ca aceasta va avea ceva mai multi ani lipsa. Eu unul sunt foarte curios de cum se vor prezenta exemplarele mai vechi si in care dintre ani vom avea Eclipsa de Soare. 🙂

Adaugă un comentariu

*

*