Incercasem deja vinurile bune si scumpe (adica Syrah-ul si Chardonnay-ul Barrique) ale producatorului satmarean Nachbil, in afara unuia: Pinot Noir 2008. Il aveam de ceva vreme acasa dar ma gandeam sa-l deschid alaturi de niste oameni dragi si cu ocazia unei cine alese. S-a intamplat intr-o seara de duminica, cu ocazia Pastelui Catolic.
Deschis, decantat si aerisit pentru cel putin 3 ore. Culoarea da semne clare de maturitate (culoare caramizie, margini fade) vinul avand 5 ani. Nasul e o simfonie de arome care razbat treptat, incepand cu cirese si visine in prim-plan si continuand cu tonuri florale, condimente (piper si chilli) in susidiar si o atingere fina de vanilie, ciocolata si lemn ars. Din descriere poate parea un nas complicat (sau greu si incarcat) insa adevarul e ca aceste arome evolueaza si se deschid la fiecare adulmecare a vinului. In gust e delicat, fin, cu corp subtire, cu taninuri marunte, aciditate de cirese amare si o astrigenta placuta pe final, ce invaluie palatul si gingiile. Un Pinot Noir ajuns la apogeu, care trebuie baut acum.
S-a potrivit foarte bine cu o rata la cuptor cu chutney picant de portocale adaptata dupa o reteta de-a lui Jamie Oliver din cartea Sa gatim cu Jamie.
De cumparat, Pinot Noir 2008 de la Nachbil se gaseste pe vindor.ro la pretul de 66 lei.
Fotografie realizata de Blasko Szabolcs / Fehe Photography.
Pingback: Degustare Nachbil @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri