Daca cei de la crama Wine Princess nu ne-au permis sa-i vizitam, i-am contactat pe cei de la crama Nachbil, situata in satul Beltiug, judetul Satu-Mare. Doamna Serli Csilla, care mi-a raspuns la telefon, mi-a spus ca fiind sambata nu e nimeni la crama, insa daca vrem sa-i vizitam va trimite pe cineva care sa ne primeasca.Am parcurs traseul de la Oradea la Beltiug pe urmatoare ruta: Oradea – Biharia – Marghita – Tasnad – Supuru de Sus – Beltiug, cu mentiunea ca pe portiunea de drum din judetul Satu-Mare drumurile sunt incoparabil mai bune decat pe cea din judetul Bihor. Asadar dupa 120 de km am ajuns in satul Beltiug. Daca pe parcursul drumului ne intrebam cum aveam sa gasim crama, lucrurile au devenit foarte clare la intrarea in sat. Drumul spre crama este semnalizat cu diverse tablite cu sageti, asa ca nu te poti rataci prea usor.
Am fost intampinati de doamna Brutler, sotia domnului Johann Brutler, co-proprietar al cramei Nachbil, care in absenta sotului ei s-a oferit sa ne vorbeasca despre traditia viticola a zonei si sa ne povesteasca istoria cramei Nachbil. Traditia producerii vinului in zona Beltiug e atestata inca de pe vremea regelui Ladislau I al Ungariei, sfaristul sec. XI, insa a devine cu adevarat importanta de abia in sec. XVIII. Aflat sub stapinirea lui Karolyi Sandor, in 1730, Beltiugul avea sa fie populat cu svabi, care sunt improprietariti cu terenuri agricole, planteaza soiuri de vita nobila si construiesc pivnite. Istoria cramei Nachbil incepe in 1999, cand familia Brutler revine in Romania, dupa ce a emigrat în Germania din Beltiug în anul 1982. Societatea infiintata de Johann si Edgar Brutler, tatal si fiul, la sfarsitul anilor ’90 se dezvolta constant, ajungand ca in anul 2002 sa achizitioneze pivnita Karolyi, pe care o renoveaza. Daca initial aici se plantau cu preponderenta soiuri albe, cei doi au fost dispusi sa experimenteze si sa planteze si struguri rosii. In prezent culturile sunt inca dominate de vita de vie cu struguri albi (in proportie de 70%), dar tendinta producatorilor este aceea de a ajunge la un echilibru intre soiuri albe si rosii.
In timp ce povestim despre soiuri traditionale de struguri, a caror origine ramane necunoscuta pana azi, doamna Brutler ne deschide usa pivnitei Karolyi. Pivnita, construita din caramida plina, are un tavan inalt, refacut in intregime in urma achizitionarii. Degustam un vin de masa, un amestec de Riesling si Hárslevelű servit direct de la robinetul rezervorului de inox. Nas ierbal, aciditate destul de ridicata. Inauntrul pivnitei stau aliniate barique-rile din stejar in care se invecheste vinul. Aflam ca dupa mai multe tentative esuate de a folosi butoaie din stejar romanesc realizate in Romania, crama a optat sa achizitioneaza barique-ri din Austria. Iesim din pivnita si ne indreptam spre sala de degustare. Gazda noastra aduce mai multe sticle de vin: Chardonnay Barrique, Gewurtztraminer 2008, Rose 2009, Blaufränkisch, Syrah 2007. De la ce vine Nachbil? E denumirea zonei pe care e cultivata vita de vie a familiei Brutler. Nachbil inseamna “dupa deal”. Cu Chardonnay-ul am mai avut ocazia sa ma intalnesc la deschiderea Enotecii Millesime din Oradea. Exact cum mi-l aminteam: fructat, onctuos, catifelat, cu post-gust lung de vanilie, unt si paine prajita. Gewurtztraminer-ul, cu un nas puternic floral, de trandafiri, a fost vinificat sec in ciuda faptului ca e un soi aromatic. Rose-ul, produs din Pinot Noir si Merlot e dominat de fructe rosii de padure: fragutze, zmeura, si a facut cu succes trecerea spre repertoriul vinurilor rosii. Prima intalnire cu un Blaufränkisch produs in Romania a fost una fericita: coacaze, afine, cuisoare, dublate de un gust cald si condimentat. In final, Syrah-ul m-a cucerit definitiv cu aromele sale complexe de fructe rosii, piele, pamant, condimente si trufe. Nu puteam sa ma intorc cu mana goala de la Nachbil: cateva sticle de Syrah si Chardonnay vor completa umila mea colectie de licori bahice. Vinurile Nachbil se pot gasi in majoritatea magazinelor de specialitate de la noi, la cateva restaurante, dar intentia producatorului satmarean vizeaza si intrarea pe piata externa.
Ne despartim de doamna Brutler, si o luam pe cararile serpuite de pe colinele Beltiugului. Ne plimbam printre viile mai mult sau putin ingrijite, pana ajungem la biserica catolica ce vegheaza podgoria din varful dealului.
La intoarcerea spre Oradea, oprim in Acas, la biserica reformata, fosta manastire benedictina ce dateaza din sec. XII. E considerata a fi printre cele mai vechi constructii de acest tip de la noi din tara. Desi nu a fost crutata de asedii, incendii si cutremure, starea in care s-a conservat e remarcabila. Cu toate astea n-o s-o gasesti in vreun ghid turistic al Romaniei.
Pingback: Castiga revista Millesime nr. 2! | Printre Vinuri
Pingback: Nachbil Chardonnay Barrique 2010 - Oenolog.org
Pingback: Syrah 2007, Nachbil | Printre Vinuri
Pingback: Pinot Noir 2008, Nachbil | Printre Vinuri