Dupa ce am bajbait prin ninsoare si drumuri inzapezite o zi intreaga, traversand tara de la Vest la Est am ajuns, deodata cu Mos Nicolae, la Iasi! In sfarsit! Asa cum v-am anuntat in ultimele saptamani si dupa cum puteti citi pe bannerul din dreapta, azi la Iasi incepe Provino 2012 – Festivalului de Vin Arta si Gastronomie. Startul “zilei 0” se da in cateva ore in Atrium Palas din Iasi.
“Ziua 0” e ziua deschiderii oficiale, ea fiind rezervata si dedicata exclusiv celor din industria vinului (producatori, importatori) si a ospitalitatii (adica a celor din HoReCa – Hotel, Restaurant, Caterig).
Prima in agenda e Conferinta Wine & Horeca, ce va incepe la ora 13, in cadrul careia vor avea loc mai multe prelegeri pe teme din domeniul vinului sustinute de o serie invitati, dintre care ii amintesc pe arh. Victor Grosu (Restaurantul, pub-ul, spatiul comercial – creatie sau afacere), Valeriu V. Cotea (Vinuri romanesti vs. vinuri de import in restaurante), Otilia Chirita (Evaluarea senzoriala a unui vin la achizitie), Catalin Paduraru (Cartea de vinuri in restaurante. Wine Shop-uri in restaurante), Tudor Balan (Lista de vinuri – coordonata a succesului unui restaurant: Ralet Restaurant Enoteca) si Marian Timofti (Serviciile si educarea ospatarilor. Educarea clientilor). Conferinta va fi completata de prezentari de produse si vinuri sustinute de Selgros, Crama Oprisor si Cramele Recas.
De la 16.30 urmeaza momentele festive – deschidere oficiala, parada somelierilor, ceremonialul de sabrare si prezentarea vinurilor din festival.
Spre finalul zilei promit sa revin cu un update a ceea ce s-a intamplat in ziua 0 la Provino 2012 Iasi .
Ramaneti Printre vinuri! 🙂
UPDATE
OK, n-am reusit sa ma tin de promisiune si sa revin cu update-ul promis in cursul zilei de joi. Probabil as fi reusit, daca as fi sarit peste partea de socializare cu gasca de la Vinul.ro la Casual Wine Party @ Cafepedia sau peste escapada clubbin’ din Papillon Cafe. Dar, dat fiind ca pe oamenii astia ii vad destul de rar cred c-ar fi fost pacat…
Dar s-o iau cu inceputul. Spatiul de expozitie a Festivalului Provino a fost organizat in zona Atrium a mall-ului Palas, situat din centrul Iasului. Un spatiu deschis, destul de aerisit, unde producatorii si-au instalat standurile si si-au expus vinurile. E primul eveniment mai mare, dedicat vinului, care a fost organizat intr-un mall si nu in cadrul unei sali sau al unui complex expozitional. Locatia a avut desigur plusurile si minusurile ei, dar prefer sa las acest aspect pentru un viitor articol cu concluzii finale.
Cu o intarziere de o jumatate de ceas, la 13.30, intr-o sala separata, dotata cu tot ce trebuie organizarii unui astfel de eveniment a inceput Conferinta Wine & Horeca. Toti invitatii enumerati mai sus au fost prezenti si si-au sustinut subiectele asa ca nu o sa-i prezint din nou pe toti. Mi-au atras atentia in mod deosebit:
– prezentarea arhitectului Grosu, din Chisinau, care a explificat rationamentele ce stau la baza dezvoltarii unui bussines de tip restaurant / cafenea / club / winebar prezentand si cateva modele de localuri proiectate de echipa sa in Chisinau; ca si concluzie, creativitatea duce la succes iar un local de top trebuie sa aiba din start un business plan care sa se bazez pe un concept nou sau pe unul dintre cele trei elemente: traditie, inovatie, impact.
– cateva aspecte din prelegera lui Catalin Paduraru, bazate pe rapoartele OIV si care se refera la categoriile de consumatori si consumul mondial al vinului
– prezentarea lui Tudor Balan, proprietar Restaurant Enoteca Ralet din Iasi, care a vorbit despre cum se intocmeste si cum trebuie organizat meniul de vinuri al unui restaurant; au fost prezentate desigur si cateva sugestii de clasificare si alcatuire ale acestei liste.
Din pacate, reprezentantii restaurantelor si localurilor din Iasi sau din imprejurimi nu au constituit majoritatea publicului, desi conferinta le era in buna masura adresata.
Revenind in zona expozitionala, m-am bucurat sa-i intalnesc pe Marius Cristian (costachel.ro) si pe Razvan Stoenescu (vin2.ro) alaturi de care am povestit despre activitatea noastra comuna: blogging-ul.
Am trecut in graba si pe la standuri, salutandu-i fugar pe cativa dintre expozanti, cu promisiunea de a reveni in zilele urmatoare pentru a le degusta vinurile.
Asa s-a petrecut lucrurile in prima zi de Provino. Revin cat de curand cu detalii despre ce s-a intamplat in urmatoarele zile: primul wine masterclass sustinut in Romania de catre un Master of Wine in persoana lui Frank Smulders, precum si impresii despre vinurile degustate la standurile producatorilor / importatorilor.
Pentru acuratetea informatiilor semnalam inceperea Conferintei Wine&Horeca la ora programata si anume 13.30.
Desi confirmarile reprezentantilor Horeca au fost mai numeroase multumim participantilor prezenti si nu putem sa nu semnalam prezenta unor nume importante de hoteluri si restaurante la aceasta intilnire.Informatiile au fost comunicate informal producatorilor interesati.
Pingback: Provino Iasi 2012 ziua #1, ziua #2, concluzii | Printre Vinuri