Vinerea trecuta, pe 20 aprilie, am dat curs invitatiei adresata de Enoteca Millesime si am participat alaturi de alti membri ai clubului oradean la degustarea vinurilor din gama Patrician produse de Crama Francu in Dobrogea la Adamclisi.
Din partea Cramei Francu a fost prezent proprietarul, Vasile Francu, care a povestit cate ceva despre istoria locului dar si despre aventura sa in domeniul vinului. Domeniul pe care il exploateaza Crama Francu are o suprafata de 130 de hectare, e plantat cu Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Syrah si Cabernet Sauvignon si e localizat pe raza comunei Adamclisi. Interesant e faptul ca aceasta comuna are in componenta doua sate: Abrud si Hateg, infiintate in urma cu cativa zeci de ani de niste ciobani ardeleni originari din localitatile cu aceleasi nume aflate la cateva sute de kilometri distanta.
Proprietarul cramei si al domeniului, Vasile Francu, s-a apucat de curand de investit in vie si vinuri, fiind de profesie avocat, specializat in drept maritim. Dupa achizitionarea domeniului, a trecut la plantarea primilor butasi de vita de vie in 2007. In scurt timp a aparut si crama, care adaposteste toate zonele necesare producerii vinurilor: de la hala de productie, la zona de imbuteliere, trecand desigur si prin sala de invechire a vinurilor ce cuprinde nu mai putin de 1200 de barrique-uri. In total, investia se ridica la aproximativ 10 milioane de euro. Ca o particularitate, vinurile din gama Patrician sunt printre putinele vinuri din Romania avand certificarea de a fi produse din struguri ecologici.
Inca de la inceput am fost avertizati ca vom participa la un eveniment aparte si ca vom degusta mai degraba vinuri aflate in evolutie (probe din barrique) si nu vinuri finalizate.
Primul pe lista un Chardonnay 2011, realizat in stilul Chardonnay-urilor din Burgundia, cu fermentatie malolactica. De o culoare galben-verzui, vinul are un nas fructuos, cu arome “bombastice” de banane, ananas si pepene galben. Gustul e usor dezechilibrat, cu aciditatea peste medie si alcool-ul de 14.4% iesit ceva mai mult in evidenta. Post-gustul e lung si se incheie intr-o tenta amaruie, nu prea eleganta.
Al doilea vin, tot un Chardonnay 2011, fermetat in barrique-uri cu grad de prajire M+, “sur lie” – adica pe drojdii si caruia i s-a facut si un “batonnage” – adica o repunere in suspensie a drojdilor din vin. Sper ca nu am intrat in detalii prea tehnice. Vinul are arome untoase, lemnoase, cu note evidente de vanilie, cu gust rotund, aciditate domolita si post-gust mediu.
Varianta castigatoare dintre cele doua Chardonnay-uri ar fi un cupaj. Ceea ce am si facut, doar ca nu am avut sansa de a le combina intr-o proportie reusita, clasicul 50/50 nereusind sa scoata ce-i mai bun din cele doua vinuri. Desigur, se mai poate experimenta pentru a obtine un cupaj reusit, chiar daca cele doua Chardonnay-uri sunt pregatite deja pentru a fi imbuteliate.
Urmatoarele vinuri, au reprezentat mostre de vin prelevate din barrique cu o zi sau doua inainte.
Pinot Noir 2011 a aterizat in pahar etaland o culoare rozalie intensa (unii ar putea sa-l incadreze la rose), aromele apartinand fructelor rosii de padure: mure, zmeura, completate si de o nota condimentata, in vreme ce gustul e unul proaspat, crud, cu aciditate fructuoasa. Va ramane in barrique pentru urmatoarele 6 luni.
Feteasca Neagra 2011 are aceeasi nota fructuoasa, gustul aducand multa vinozitate, prospetime si aciditate, insa mai putine taninuri. 9 luni urmeaza sa ramana aceasta Feteasca Neagra la barrique.
Syrah 2011 e un vin cu o foarte buna si reconoscibila tipicitate de soi, aromele amintindu-mi de visinata si ciocolata cu visine. Gustul e picant, ca taninuri subtiri si aciditate pronuntata.
Ultimele trei vinuri au fost grupate intr-o mini-verticala de Cabernet Sauvignon, cel dintai vin degustat fiind si cel mai proaspat.
Cabernet Sauvignon 2011 a reprezentat inca o proba aflata pe bancile scolii barrique-lui, etaland un nas de fructe rosii dublate de note usor ierboase, vegetale, dar si ceva condimente. In gura am resimtit o aciditate piscacioasa si, surprinzator, aproape nici urma de taninuri! Alcoolul de 14% isi face simtita prezenta, dar dupa cateva luni bune la barrique se va mai domoli.
Cabernet Sauvignon 2010 are o culoare rosie-caramizie, a carui nas mi-a amintit de fructe negre evoluate (supra-coapte, poate chiar dulceata), peste care si-au pus amprenta cele 11 luni petrecute in barrique: vanilie, caramel, ajungand pana la miere poliflora. In gura, vinul aluneca rapid, nici urma de taninuri iar aciditatea e mai mult decat prietenoasa. Pentru un Cabernet Sauvignon din 2010 mi s-a parut un vin care a avut o evolutie prea rapida.
Ultimul vin al degustarii, Cabernet Sauvignon 2009 a adus cu sine o serie de arome in care predomina fructele negre (coacaze, afine, prune) ajunse la maturitate deplina si se gasesc deja in gemuri sau siropuri, la care se adauga si o usoara nota de nuci prajite.
Lipsa de astringenta sau de taninuri o consider o caracteristica a terroir-ului, intrucat niciunul dintre vinurile rosii degustate nu acumulase acesti compusi. Singurul vin care ar beneficia de aceasta deficienta ar fi Pinot Noir-ul, insa pe de alta parte cred zona e mult prea calda pentru acest soi de strugure. Pe de alta parte, ambele Chardonnay-uri produse prin metode diferite de vinificatie s-au prezentat mai mult decat onorabil, iar cu ceva mai multa atentie si experienta e posibil ca in viitor sa vedem un excelent Chardonnay cu DOC Adamclisi.
Am insa un dinte impotriva executiei etichetelor vinurilor. Daca denumirea gamei – Patrician – rezoneaza cu istoria antica a regiunii Adamclisi, eticheta neagra si stilizarea romanului cu paharul ridicat nu mi se par deloc atractive. Pentru un producator nou, care a investit milioane de euro in plantatii, constructii si tehnologie, nu cred ca o eticheta ceva mai moderna si mai eleganta ar reprezenta un efort foarte mare.
Ramanand in aceeasi tema, a brandingului, am avut cu dl. Francu o discutie despre subiectul marcilor inregistrate. Astfel am aflat ca marca Simpozion a fost inregistrata la OSIM de catre Casa de vinuri Cotnari de abia dupa lansarea la GoodWine 2012, or marca Symposion fusese inregistrata deja de SC Vifrana SRL (Crama Francu). Cine va avea de castigat in cazul in care se va ajunge instanta si ce daune se vor cere ramane de vazut.
de-acord, eticheta e f slaba.
http://www.culinario.ro/uploads/article_image/content/11820/7c459dde9b_gallery_large.jpg
Vai! Acum văd şi eu etichetele. Parcă ar fi de vin “Premiat”, sau mai rău, de băutură spirtoasă cu “alcool de origine agricolă”, coloranţi şi arome 🙁
Nu transmite deloc ideea de vin premium, eco.
Interesant articol.
Ar fi fost de dorit -şi mult mai elegant, desigur (aceasta a propos de eleganţă)- ca asemenea remarci să fie făcute, în mod tot atât de răspicat şi de îndrăzneţ, cu ocazia degustării, nicidecum ulterior. În ceea ce priveşte comentariile, e clar că Sympozionul (aparent întâmplător menţionat în titlul articolului)este cauza. Deloc de neglijat, printre altele, numele penultimului comentator…
Pingback: Gama Colocviu 2011, Casa de vinuri Cotnari | Printre Vinuri
Pingback: Degustare de vinuri de la Crama Francu @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri