Provino Cluj-Napoca 2012 @ Grand Hotel Napoca, Cluj-Napoca

“OK! We’ve got you at Grand Hotel Napoca. This is your 1st checkin here!” Acesta e mesajul pe care aplicatia foursquare mi l-a afisat sambata dimineata pe telefonul mobil.

Daca va intrebati ce faceam sambata dimineata la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca inseamna ca nu ati citit ultimele doua postari de pe blog asa ca o sa va lamuresc rapid: luam parte la prima editie a Festivalului de Vin, Arta si Gastronomie Provino Cluj-Napoca. Constiincios din fire imi facusem deja o lista cu ce doream sa degust de la fiecare, iar de la cei pe care nu-i cunosteam imi propusesem sa degust tot ce aveau de expus! La o scurta privire situatia arata in felul urmator 14 producatori autohtoni + 3 importatori = peste 300 de vinuri expuse.

O data intrat in spatiul expozitional, la stanga i-am intalnit pe cei de la Gramma / Casa Olteanu care m-au intampinat cu o Feteasca Regala 2011 plina de arome florale si un Cuvee Visan 2011 inca nefinisat, dar promitator. Gata de baut s-a dovedit a fi insa seria de cupaje Do, Mi, Sol – realizata pentru omul de afaceri Stefan Vuza, ce va fi disponibila in lantul de magazine La Chambre (din Bucuresti, Cluj-Napoca si Oradea) dar si in Mega Image.

Peste drum se aflau cei de la Vinarte unde pe langa deja cunoscutele Merlot Castel Starmina 2009 si Cabernet Sauvignon Castel Bolovanu 2009 am gustat alte doua vinuri rosii, foarte lejere, din categoria “a glass after work”: un Merlot si o Feteasca Neagra Villa Zorilor.

In continuare, la standul Cramelor Recas am degustat noile aparitii din gama Castel HuniadeFeteasca Regala 2011 si Sauvignon Blanc 2011 – vinuri usor de baut si usor de inteles, cu puternice arome florale completate de fructe exotice, cu aciditate placuta, domolita de zaharul rezidual. Foarte interesanta mi s-a parut Feteasca Regala Sole 2011 – pe care mi-as dori sa o revad si sa o aprofundez, dupa care a urmat Sauvignon Blanc Sole 2011, degustarea culminand apoi cu Solo Quinta 2011 – pe care o degustasem deja si despre care cred ca voi scrie ceva mai multe intr-una din zilele urmatoare. Am revenit la standul Cramelor Recas duminica cand am avut placerea sa port un foarte interesant si constructiv schimb de opinii cu Ciprian Rosca – director comercial, despre Castel Huniade, despre advertising si publicitate, despre etichete, despre ce lipseste la targuri si expozitii…

Surpriza acestui festival a constituit-o standul celor de la Vin de Vie, la care am poposit o buna perioada de timp pentru ca au avut rabdare sa-mi prezinte toate vinurile pe care le aveau in portofoliu. Selectia de vinuri, realizata de catre Adrian Doroftei a urmarit in principal 2-3 coordonate: vinuri naturale, biologice, ecologice, organice – cu foarte putin adaos de sulfiti, cu interventii minime in procesul de vinificatie, ce provin din sudul Frantei, de la producatori mici, independenti. Am remarcat si mi-au placut: Abbaye, Domaine de l’Ancienne Cure; Bourboulenc, Domaine de Simonet; Brin de Temps, Domaine de Brin; Jurançon sec, Cuvée Guilhouret, Domaine Clos Thou; La Nine, Domaine Jean Baptiste Senat. Ii gasiti si on-line la vin-de-vie.ro.

De la Domeniile Samburesti am incercat doua Chardonnay-uri si doua Merlot-uri – din gamele Samburesti respectiv Chateau Valvis, fiind placut impresionat mai mult de vinurile rosii. N-am apucat sa degust Cabernet Sauvignon-ul 2002 din gama Chateau Valvis, dar sunt sigur ca o sa-l mai prind la unul dintre urmatoarele doua evenimente.

La Jidvei m-am racorit cu un spumant extra brut – Romantine obtinut dupa metoda traditionala din Chardonnay, Feteasca Regala si Pinot Noir vinificat in alb. Am testat si Sauvignon Blanc-ul Nec Plus Ultra – Am remarcat noile etichete ale vinurilor din gama Clasic si am aflat ca se pregateste lansarea unei noi game de vinuri in cadrul unei divizii premium. Vinurile noii game se numesc: Ana, Maria si Enigma, fiind realizate sub coordonarea lui… Marc Dworkin. Am dat-o primul!

Vica Necula m-a servit la standul Budureasca cu un Fume 2011 realizat din Pinot Grigio si un Chardonnay 2011 – ambele barrique-ate doua-trei luni de zile, foarte proaspete si aromate; am continuat cu o excelenta Tamaioasa Romaneasca 2011 vinificata sec si pe final cu un Pinot Noir 2009 fin si elegant scos in editie limitata de 2000 de sticle. Aceasta noua intalnire cu vinurile celor de la Budureasca mi-au reamintit de nivelul destul de bun al raportului calitate-pret al vinurilor produse de crama din Dealu Mare, pe viitor incercand sa le acord ceva mai multa atentie.

La Crama Oprisor, am povestit cu domnul Liviu Grigorica pe marginea catorva vinuri rosii: Cabernet Sauvignon Caloian 2010 – un vin ce nu ar trebui subapreciat, chiar daca gama Caloian e una a vinurilor fara pretentii, de consum curent; Dragaica Rosie 2009 – un vin aflat in continua evolutie care beneficiaza tot mai mult de invechirea la sticla; Smerenie 2010 – un vin de liga mare, ce nici nu cred ca a fost prezent in mod “oficial” la degustarea de la stand. Cateva ore mai incolo alaturi de Boris am trecut in revista noutatile albe: Sauvignon Blanc Caloian 2011, Rose Caloian 2011 si Rusalca Alba 2011 – cupajul alb intrigand prin aromele care se metamorfozeaza la fiecare adulmecare.

La standul importatorului de vinuri spaniole – Crama Borha – m-am delectat cu o parte din selectia lor de vinuri provenite in mare parte din Rioja si Ribera del Duero, remarcand un Trempanillo de la Enate, un Syrah Syosy si un Granacha Teorema de la Bodega y Viñedos del Jalón.

La standul celor de la Domeniile Boieru, daca nu te lasai sedus de nurii celor doua zane puteai degusta cam toate vinurile lor albe (eu am ales Traminer-ul 2010) dar si un Pinot Noir 2010 provenit din regiunea Sebes-Apold, vin realizat in colaborare cu cei de la Cramele Halewood.

Discutii foarte interesante despre cum se confectioneaza un barrique, am purtat cu Ioan Tita la standul Butirom Baril, unde am mirosit cele trei barrique-uri expuse, doua din stejar cu grad de ardere M si M+ dar si un barrique din salcam.

La standul vecin, al celor de la Vital Activ, importatori de vinuri din Austria pe langa degustarea unui numar generos de vinuri de provenienta austriaca – din care nu a lipsit Gruner Veltliner, Blauburger, Blaufrankisch sau Zweigelt am avut una dintre cele mai educative conversatii pe care le-am purtat la Provino – am povestit cu d-l Hymer despre modul in care vinul evolueaza in barrique-uri si despre erorile pe care vinificatorii le fac in acest sens, despre importanta soiurilor locale – fie ca e vorba de Feteasca Neagra sau de Zweigelt, ajungand pana la importanta alegerii paharelor de degustare.

Sommelierul Bogdan Todor aflat la standul Cramei Murfatlar m-a servit cu un Chardonnay Trei Hectare 2011 de culoarea uleiului de masline extravirgin, cu un nas foarte frumos balansat intre aromele de vanilie si cele de fructe exotice. Avand curiozitatea sa degust si altceva m-am oprit la bitterul Mamaia – o alternativa la mult mai titratul Jagermeister. Ca noutate, crama mica din marea Crama Murfatlar va purta numele M1. Crama Atelier, acesta fiind brandul sub care vor fi lansate in curand vinurile realizate de Razvan Macici. Din cate am inteles de la Bogdan Todor, toate vinurile lansate de Murfatlar de acum inainte vor beneficia intr-o masura mai mica sau mare de expertiza lui Razvan Macici, acesta recomandand sau coordonand anumite faze din procesul de vinificatie.

La standul Nachbil, in compania lui Johann Brutler si a lui Adrian Sancraian (administrator La Chambre) am degustat noile vinuri albe produse la Beltiug – Trio Alb 2010Riesling de Rhin 2010, Chardonnay Barrique 2010, cu mentiunea ca asupra Riesling-ului de Rhin si asupra Chardonnay-ului voi reveni in momente ceva mai propice aprofundarii degustarii vinurilor.

Inchei acest rezumat al vinurilor si oamenilor intalniti la Provino Cluj-Napoca 2012 cu un usor regret ca nu am reusit sa trec si pe la standurile celor de la Senator, Nomibo sau Domeniile Ostrov. Sunt sigur ca voi gasi si alte momente si locuri pentru a le degusta vinurile si pentru a-i intalni.

Per ansamblu, mi-a placut la Provino Cluj-Napoca. Am degustat cateva vinuri foarte bune si am intalnit oameni foarte interesanti. Desigur, mi-as dori ca pe viitor evenimentele destinate industriei vinului sa organizeze si cateva workshop-uri dedicate celor ce au cunostinte ceva mai avansate. In acest sens m-as bucura ca Festivalurile Provino (de la Cluj sau Iasi) sa fie cele care vor face diferenta.

Foto: Geta Bocse / Millesime

6 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Despre Provino cu Bogdan Bocse | Punctul pe vin

  2. Pingback: Grand Slam 2012 la final! | Printre Vinuri

  3. Pingback: Cuvée Guilhouret Jurancon Sec 2010, Domaine Clos Thou | Printre Vinuri

  4. Pingback: Garnacha Vinas Viejas Teorema 2009, Bodegas Y Vinedos del Jalon | Printre Vinuri

  5. Pingback: Brin de temps 2009, Domaine de Brin | Printre Vinuri

  6. Pingback: Degustare Bodegas Enate @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*