A trecut destul de multa vreme de cand nu am mai recomandat un vin din categoria Vinului de Duminica. Stiti voi, acele vinuri care merita ceva mai multa atentie, care se cer savurate in tihna, in vreo dup-amiaza lenesa de duminica. Recomandarea mea pentru azi e un vin produs in regiunea Gaillac (sud-vestul Frantei): Brins de temps 2009 de la Domaine de Brin.
Am cumparat acest vin in primavara, cu ocazia Festivalului Provino Cluj-Napoca 2012, unde avusesem ocazia sa-l degust la standul baietilor de la Vin de vie – un magazin on-line (cu sediul in Cluj-Napoca) specializat in comercializarea vinurilor naturale (ecologice, biologice, organice etc), importate din Franta. Daca sunteti in Cluj-Napoca si va puteti rupe dintr-o dupa-amiaza va recomand sa mergeti la Bruno Wine Bar & Bistro (un wine-bar situat in coltul Pietei Muzeu) si sa descoperiti vinurile naturale aduse de Vin de vie.
Brins de temps 2009 e un cupaj realizat din Duras (50%), Braucol (30%) si Cabernet Sauvignon (20%). Recunosc, nici eu nu auzisem pana in primavara de acesti struguri: Duras si Braucol, dar se pare ca se gasesc aproape exclusiv in aceasta regiune viticola – Gaillac. Domaine de Brin este un domeniu familial, cu o suprafata de 12 hectare de vita de vie, exploatate in spiritul agriculturii biologice (fara produse chimice si de sinteza) si cu un randament de 20hl/ha, de catre tanarul enolog Damien Bonnet.
Dupa ce l-am lasat sa respire in decantor pentru mai bine de o ora, nasul s-a deschis etaland fructe negre, coacaze, usoare note lemnoase, ciocolata neagra si cafea. In gura e plin, dens, cu o structura ampla si o textura catifelata ce face loc taninurilor uscate, care pregatesc palatul pentru finalul usor picant. E un vin care e foarte usor de asociat preparatelor culinare din carne rosie. Noi l-am servit langa un piept de gasca la cuptor cu chutney de gutui.
Brins de temps 2009 de la Domaine de Brin e disponibil pe Vin de vie la pretul de 78 lei. Nu e un vin ieftin, dar nici scump avand in vedere atat tehnologia folosita cat si calitatea vinului.
Pingback: Master of Wine & Acoustic Sensations @ Golden Tulip Ana Dome, Cluj-Napoca | Printre Vinuri