Cuvée Guilhouret Jurancon Sec 2010, Domaine Clos Thou

Pe Adrian D. si Adrian A. (Doroftei, respectiv Abrudan) proprietarii magazinului on-line Vin de vie cu sediul in Cluj-Napoca, i-am cunoscut in urma cu cateva luni la Provino Cluj-Napoca 2012, cand am avut ocazia sa degust intregul lor portofoliu de vinuri. Mi-a placut mult atat selectia de vinuri de vinuri naturale (ecologice, biologice, organice) aduse din Sudul Frantei cat si modul in care cei doi si-au prezentat vinurile.

Adevaru-i ca nu stiam prea multe despre categoria asta de vinuri iar explicatiile si argumentele oferite de Adrian D. m-au facut sa inteleg care sunt metodele aplicate in viticultura si vinificatia vinurilor naturale. Singurul inconvenient al acestor vinuri e ca datorita utilizarii minime de sulfiti sunt foarte sensibile la conditiile de pastrare.

Dintre vinurile degustate in cadrul Festivalului Provino Cluj-Napoca 2012 la standul Vin de vie am ales cateva si pentru a le revedea pe indelete acasa. Unul dintre ele este Cuvée Guilhouret 2010 produs de Domaine Clos Thou (un domeniu familial de doar 7 ha) aflat in regiunea Jurancon (sud-vestul Frantei, la poalele Pirineilor). Producatorul – Henri Lapouble, viticultor independent cu o traditie de 4 generatii, din 1920 – e certificat ca foloseste o agricultura biologica. Vinul e obtinut din trei soiuri de struguri de care nu am mai auzit pana acum: Gros Manseng, Petit Courbu si Camaralet – inca o dovada ca Franta nu se rezuma doar la Sauvignon Blanc si Chardonnay. Surprinzator e ca desi regiunea Jurancon e cunoscuta pentru vinurile sale dulci, vinul de fata – Cuvée Guilhouret 2010 – e un vin sec. Culoare aurie, intensa, de parca ar fi putin oxidata – ceea nu e exclus, dat fiind ca nu l-am pastrat in conditii ideale de temperatura si umiditate. Nasul e onctuos, cu arome de unt gras – din acela facut in casa, cu subtile insertii vanilate, dezvoltand o usoara aroma cerata. Nu sunt tocmai aromele fructoase pe care mi le aminteam sa le fi intalnit la prima degustare a acestui vin, insa aceasta evolutie cred se datoreaza si faptului ca o parte din vin a fost fermentat in butoaie de lemn (nu stiu sigur daca e vorba barrique-uri sau vase mai mari) cu un battonage de cateva luni. Gustul e plin, iti umple gura cu o aciditate excelent integrata, lasandu-ti dupa inghitire o impresie proaspata, usor citrica.

Cuvée Guilhouret Jurancon Sec 2010, Domaine Clos Thou se vinde pe vin-de-vie.ro la 57 RON.

P.S. Desi pe eticheta apare 375 ml, sticla are un volum de 750 ml.

3 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. May 14, 2012 @ 03:21

    Daca l-ai tinut in conditii anormale, oxidarea si imbatranirea timpurie iti apartin. Din cate spun specialistii 2 saptamani la raft de super-market sunt suficiente sa doboare un alb. Sa mai iau in calcul si lipsa sulfului?
    Vinuri cu greseli ca asta despre cantitate s-ar putea sa fi avut o reducere consistenta pentru un client care vinde aici..in lumea a 3-a. Dpdv al vinului cel putin.

  2. Bogdan Bocşe
    May 14, 2012 @ 12:45

    Vinul s-a comportat admirabil si dupa mai bine de o luna in camara de la bloc. E adevarat ca nu se preteaza la invechire, dar evolutia – chiar fortata si accelerata de conditiile neprielnice – e una frumoasa.

    Am gustat vinul si la Provino si era fresh, proaspat, nu se pune problema ca producatorul sa fi livrat un vin cazut la un pret mai mic doar pentru Vin de Vie sunt din ROmania.

  3. Pingback: Master of Wine & Acoustic Sensations @ Golden Tulip Ana Dome, Cluj-Napoca | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*