Degustare Bodegas Enate @ Enoteca Millesime, Oradea

Miercuri seara n-am mai dat tarcoale vinurilor din rezerva proprie pentru a celebra #WineWednesday, ci am acceptat invitatia de a participa la o degustare organizata de Crama Borha la Enoteca Millesime din Oradea. Propunerea importatorului de vinuri spaniole, ce are sediul la Cluj-Napoca au fost vinurile produse de Bodegas Enate.

Pe Roxana si Gonzalo (oamenii din spatele societatii Crama Borha) i-am intalnit prima data in urma cu un an, in cadrul Provino Cluj-Napoca 2012, cand mi-au surprins papilele cu mai multe vinuri spaniole, avand un raport calitate-pret incredibil. Crama Borha importa nu mai putin de 17 producatori de vinuri spanioli si au un portofoliu de 140 de etichete. Printre acestia se numara si Bodegas Enate.

Bodegas Enate e o crama infiintata in 1991, situata in regiunea Somontano – zona nordica Spaniei, la sud de Pirinei. Crama exploateaza o suprafata de 600 de hectare de vita-de-vie (400 ha aflate in proprietate), plantata in majoritate cu soiuri pentru vinuri rosii (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo) precum si cateva pentru vinuri albe (Chardonnay si Gewurztraminer). Ca sa va faceti o ideea asupra dimensiunii afacerii pe usa cramei ies anual 3,5 milioane de sticle imbuteliate.

bodegas-enate-wines

Degustarea a inceput cu un Chardonnay proaspat: Chardonnay 234 din 2012. In pahar a etalat o culoare galben-verzui, nasul deschizandu-se cu arome fructuoase de ananas, banane si piersica. In gust e un vin destul de consistent si realtiv bine echilibrat: aciditate medie, corp rotunjor, multa fructuozitate si in gust (tot fructele exotice), doar alcoolul iese din corp daca vinul se incalzeste un pic (spre 14 grade),  iar pe final o usoara senzatie amaruie placuta. Aceasta senzatie usor amaruie tind sa cred ca a aparut ca urmare a maceratiei peliculare a mustului. In caz ca va intrebati 234 e numele parcelei de pe care provine acest Chardonnay, un vin single-vineyard asadar. Un Chardonnay proaspat, cu mult fruct exotic, care mi-a placut, mai ales ca nu mai avusesem de mult ocazia sa gust un Chardonnay curat (fara contact cu lemnul).

Urmatorul vin a fost un Chardonnay Fermentado en Barrica 2010. Dupa cum ii spune si numele, acest vin a fost fermentat si tinut in barrique nou frantuzesc, timp de 5 luni, perioada in care a suportat un batonaj o data la 15 zile. Culoare galbena intensa. Dupa cum ma si asteptam, in nas se resimte influenta lemnului: tente vanilate si lemn dulce, iar in gust nu e inca finalizata co-integrarea tutror elementelor: corpolenta, aciditatea si alcoolul inca sunt la cote destul de ridicate si mai e nevoie de cativa ani pana cand rezultatul va fi unul armonios.

Rosiile au debutat cu Tempranillo – Cabernet Sauvignon Crianza 2007. Un cupaj de 70% Tempranillo si 30% Cabernet Sauvignon, care a stat 9 luni in barrique dupa cum urmeaza: Tempranillo in barrique american, Cabernet Sauvignon in barrique frantuzesc. Aerisit in sticla, aproximativ 90 de minute. Culoare purpurie cu margini roscate. Nas de fructe negre evoluate (dulceata de mure si coacaze negre) cu puternice impresii lemnoase (lemn dulce – raculet). Gustul a fost destul de ciudat: aciditate destul de ridicata, corpolenta sub-medie, alcool in fata, taninuri cvasi-inexistente, usor picant pe final. Post-gust de visine amare, iar in paharul ramas gol am recunoscut o frumoasa aroma de halva. In conditiile date, gustul mi s-a parut rupt si dezechilibat. In alte conditii, de aerisire plenara (7-8 ore) la sticla, se pare ca s-a exprimat mult mai placut.

S-a continuat cu un Cabernet Sauvignon Reserva 2005. In regiunea Somontano, clasificarea Reserva implica o perioada de maturare minima de 12 luni in barrique frantuzesc. Ceea ce s-a intamplat si cu acest vin. Cele doua ore in care a fost aerisit in decantor, se pare ca nu au fost indeajuns pentru ca nasul avea inca puternice accente lemnoase, iar gustul era cu majoritatea caracteristicilor la maxim: aciditate, astringenta, taninuri, condimente, alcool. Ori vinul se confrunta cu ale sale “trials & tribulations”, ori trebuia aerisit mai mult timp. Oricum pentru un vin 2005, nu dadea deloc semne de oboseala. La cum s-a prezentat, singura recomandare ar fi o friptura de porc mangalita.

Am incheiat degustarea cu un Merlot – Merlot 2008, maturat 16 luni in barrique frantuzesc. Aerisit in decantor mai bine de doua ore. Inca de la primul nas, iti dai seama ca e vorba de o alta clasa de vinuri: dens, pluristratificat, cu arome de fructe negre, condimente, cacao si ciocolata. Gustul invaluie palatul intr-o mantie catifelata, calda, de sub care se simt usor condimentele picante si taninurile dulcege. Un gust armonios, echilibat, cu o structura compacta, bine slefuita. Post-gustul e lung, intens si aminteste de fructele negre trase in ciocolata. Probabil un vin pe placul lui Robert Parker, dar chiar nu mai conteaza. Un Merlot foarte bine lucrat, pe care l-as vedea baut ori langa un piept de rata, ori baut de unul singur intr-o dupa-amiaza de concediu pe terasa unei cabane de la poalele muntilor.

De cumparat pentru consumul imediat as recomanda Chardonnay 234 (48 lei) si Merlot-Merlot 2008 (143 lei), iar de pastrat pentru mai tarziu Chardonnay Baricca 2010 (93 lei) si Cabernet Sauvignon Reserva 2005 (83 lei). Nu-s tocmai ieftine, insa vinurile rosii ar merita incercate. Se gasesc in mai multe magazine specializate din tara, printre care Enoteca Millesime (Oradea), Bibliotheka (Timisoara) si Ethic Wine (Bucuresti).

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Adrian Morar
    December 3, 2013 @ 17:47

    Bune vinuri.Am avut sansa sa le degust

Adaugă un comentariu

*

*