Jazz si Vin @ Social Club Orgine

La sfarsitul saptamanii trecute (2-3 aprilie 2010) am luat calea Clujului cu scopul declarat de a lua pulsul orasului de pe Somes, de a ma intalni cu o parte din fosti mei colegi facultate si de a participa la un eveniment inedit desfasuat la Social Club Origine: concertul De la Folclor la Jazz sustinut de Irina Sarbu si Marius Mihalache & Co, dublat de degustarea a 6 vinuri din portofoliul Cramelor Halewood.

Pe scurt despre vizita la Cluj: am asistat la re-inaugurarea statuii lui Matei Corvin (renovata, curatata si impodobita cu lauri de aur), am urcat in Bastionul Croitorilor (renovat, restaurat si transformat intr-un amplasament ce se doreste a fi un viitor loc de desfasurare a expozitiilor sau a altor evenimente culturale), am trecut pragul magazinului de vinuri Crama Noastra, ca mai apoi sa ajungem la Restaurantul Toldi (a carui bucatarie ardeleneasca e pe placul romanilor si ungurilor deopotriva).

Conform planului deja stabilit, spre seara am ajuns la Social Club Origine. Magazinul de carti si vinuri pe care il vizitasem anul trecut in iulie s-a transformat intr-un wine-club 2.0 (daca e sa tin cont si de faptul ca are o scena pentru concerte). M-a bucurat revederea cu Andreea Duminicioiu precum si intalnirea cu Vlad Muresan, care incepand cu aceasta luna va ocupa pozitia de sommelier la Restaurant Graf din Oradea.

O data ocupate locurile la masa rezervata in prealabil, au inceput sa ne fie prezentate si servite vinurile. Primul, Chardonnay Theia 2009 de la Cramele Halewood. Dupa o prima experienta nu tocmai placuta cu acest Chardonnay aveam de gand sa-l reincerc, din dorinta personala de a inlatura orice urma de banuiala cu privire la mirosurile straine detectate cu ocazia primei degustari. Primul nas mi-a confirmat urmatoarele lucruri: faptul ca sticla destupata de mine (de altfel primita de la producator) avea o problema de fermentare si faptul ca datorita fermentatiei in barique-ul american de la care a imprumutat aroma de vanilie si crema de unt vinul ar trebui lasat putin la aerisit. Gustativ e tot ce-ti doresti de la un Chardonnay de Lume Noua: amplu, matasos, nu foarte complicat si relativ usor de baut. I-a urmat un vin argentian: Torontes Broquel 2009 produs de Trapiche. Un vin proaspat, citric, usor aromat (petale de trandafir), a carui prospetime e sustinuta de o aciditate pe masura.

O data incheiata prima parte a prezentarii enologice (dedicata vinurilor albe), Vlad Muresan a parasit scena, facand loc cvartetului format din Irina Sarbu, Marius Mihalache, Nicu Baran si Dragos Mihu. Proiectul De la Folclor la Jazz propune interpretari in maniera jazz a unor cunoscute cantece populare romanesti majoritatea desprinse din repertoriul Mariei Tanase. O abordare originala in care “nervul” si tehnica lui Marius Mihalache completeaza blandetea si usoara timiditate a Irinei.

In pauza de concert am continuat cu partea a doua a prezentarii si degustarii de vinuri, dedicata segmentului rosu.  S-a re-inceput cu un vin produs de Cramele Halewood: Pinot Noir Kronos 2009, tanar, de o culoare stralucitoare, in care se simt fructele rosii precum si cateva note lemnoase, insa care din punct de vedere gustativ mai are nevoie de ceva timp la sticla pentru a se rotunji. Urmatorul pe lista: un Malbec Broquel 2008 de la Trapiche din Argentina, a carui arome de fructe de padure, gust catifelat si senzatii picante de pe final l-au facut sa devina unul dintre cele mai indragite vinuri ale serii. Cel putin la masa la care stateam eu. Revenind pe plaiuri mioritice am facut cunostinta cu Cabernet Sauvignon Hyperion 2006 de la Cramele Halewood. Un Cabernet Sauvignon modern, aflat in floarea varstei, din a carui paleta olfactiva nu lipseste nimic: coacaze negre, visine amare supracoapte, ciocolata neagra si cacao. Barrique-ul si-a lasat amprenta nu doar asupra mirosului prin aromele colaterale dar si asupra gustului, imprumutandu-i o tenta dulce si rotunjind taninurile picante. Din aceeasi gama am avut placerea sa ma intalnesc si cu Feteasca Neagra Hyperion 2009, succesorul “de facto” al uneia dintre cele mai bune Fetesti Negre produse in Romania. Chiar daca nu mai e atat de tenebros si intunecat precum versiunea din 2008, Feteasca Neagra Hyperion 2009 pastreaza in mare liniile care au impus standardul in urma cu doi ani. Arome de fructe negre (prune, coacaze, afine), gust catifelat, taninuri picante si uscate si un post-gust lung si cald.

Concertul a continuat, cei patru purtandu-ne de la folclor (Ileana Ileana, Pe deal pe la Cornatel, Of inimioara) la jazz (Erykah BaduPlenty) incantand audienta prin solo-uri de tambal sau tobe ori prin reprize de scat. O seara incantatoare cu mult etno-jazz si vin …

Adaugă un comentariu

*

*