Chiar daca in ultimele doua dimineti m-am trezit cu ploaia lovind in geam si cu un cer de un gri demn de fotografiile lui Bumbut, din punct de vedere calendaristic a venit primavara! Da, primavara, cu verdele ei crud pe care iti e de ajuns sa-l vezi si deja stii ce miros si eventual ce gust are!
Din pacate nu toti ne putem bucura de privelistiile astea primavaratice cu dealuri populate de livezi cu pomi in floare sau de campuri inverzite pe care pasc oile, mai ales daca ne castigam traiul intr-un birou mai mult sau mai putin corporatist butonand in fata unui monitor de 21″. Ei bine, pentru bucuria noastra, a sclavilor din jungla de beton armat care nici nu visam sa batem campurile sau dealurile intr-o zi ploioasa de aprilie in cautarea vreunei cornute ratacite, compania SERVE a imbuteliat un vin care miroase si are gust de primavara: Sauvignon Blanc Terra Romana 2010. Un vin pe care sa-l savuram in una din dupa-amiezele petrecute acasa, in timp ce butonam, din nou, de data asta din fata unui monitor de 15″ sau 17″ pentru cea de-a doua slujba…
Pana sa fie gata pieptul de pui si sosul alb aferent, am turnat vinul in pahar pentru a-i admira culoarea galben pai cu tente verzui. Nasul e tipic, imi permit sa spun ca e chiar un miros “standard” de Sauvignon Blanc: ierbal (verdele acela crud de primavara), citric (lamai verzi si fructe exotice indeosebi citrice), mineral (prima impresie a fost roca de munte, dar mai potrivit mi se pare pietrisul de rau). Gustul e o continuare naturala a aromelor descoperite in nas: prospetime, sustinuta de o aciditate ridicata dar placuta, la care se adauga un continut de alcool (13%) foarte bine integrat. A mers bine cu pieptul de pui cu sos alb de piper verde, insa cea mai reusita combinatie se pare ca e cea cu fructe de mare sau pastrav proaspat.
Sticla de vin a fost primita de la producator. Pretul unui Sauvignon Blanc Terra Romana 2010 variaza undeva intre 30-35 de RON in magazinele de specialitate.