Degustare de Merlotenberg la Enoteca Millesime

Daca e joi, e degustare de vinuri la Enoteca Millesime din Oradea! Daca e Rotenberg, e Merlot! In consecinta, joi, 7 aprilie am fost invitat la Centrul de Cultura si Civilizatie a Vinului – Enoteca Millesime pentru a participa la prezentarea si degustarea Merloturilor produse de Cramele RotenbergMerlot-urile artizanale produse de Mihail Rotenberg nu-mi erau chiar straine. In trecut ma intalnisem cu Merlot Rapsod 2008, Merlot Menestrel 2007, iar ceva mai recent facusem cunostinta si cu artileria grea a producatorului in cadrul targului de vinuri Goodwine 2011 – editia de primavara.

Despre cum a inceput sa produca vinuri in Dealu Mare, despre descoperirea identitatii dar si despre branding-ul vinurilor a povestit chiar initatorul acestui proiect, proprietarul cramei, Mihail Rotenberg. Pe scurt, primul vin produs de Mihail Rotenberg in Ceptura dateaza din 2006 si este asa cum puteati banui un Merlot. Momentul avea sa fie decisiv pentru tot ceea ce a urmat, Rotenberg axandu-si vinurile doar pe acest soi de strugure, jucandu-se intre timp cu alegerea perioadei de macerare, diverse drojdii selectionate, plaiurile de pe care provin strugurii, varii bariqueri de stejar cu diverse nivele de ardere si aflate la diferite varste de folosire. In ecuatie au mai aparut expertiza si consilierea oferita de enologul Liviu Grigorica, brandingul produs de George Moisescu si nu in ultimul rand etichetele ilustrate de Ruxandra Ilfoveanu.

Degustarea a inceput cu Merlot Rapsod 2008, vin servit direct din sticla, fara a fi carafat in prealabil, amanunt ce a contat pentru puterea de exprimare a vinului in pahar. Mai retinut la inceput, vinul s-a deschis treptat scotand la iveala aromele caracteristice de visine si fructe rosii (dintre care ciresele se resimt si in gust) precum si note de cafea si putina ciocolata neagra. Comparativ cu prima degustare a acestui vin (imediat dupa lansarea la raft), taninurile s-au mai inmuiat, vinul pierzand un pic din corpolenta. Chiar si cu aceste mici neajunsuri vinul ramane una dintre cele mai bune alegeri de la raft in sub 20 de RON.

A urmat Merlot Menestrel 2008, vin obtinut din strugurii culesi de pe acelasi plai (Jugaurs) ca si Merlot Rapsod 2008, insa spre deosebire de acesta, a petrecut 12 luni in barique-urile de gorun romanesc. Fara o aerisire prealabila vinul s-a ceva deschis mai greu, ajungand de abia dupa minute bune de frecat in pahar sa isi manifeste mult laudata fructuozitate. Date fiind aceste neajunsuri (ale aerisirii) consider ca ar fi oportuna mentionarea acestei operatiuni pe contraeticheta inainte de degustarea vinului.

Merlot Emeritus 2008 reprezinta al doilea vin “de terroir” produs de Cramele Rotenberg nelansat inca pe piata si degustat in premiera la Enoteca Millesime. Tinand cont de comentariile producatorului, acest vin nu e inca in forma sa finala, nu a vazut decat foarte putin lemnul si cel mai sigur pana in momentul in care va junge pe piata se va prezenta altfel. La sugestia lui Mihail Rotenberg am degustat acest vin comparativ cu fratele sau mai mare, Merlot Emeritus 2007, cel dintai reprezentant al vinurilor “de terroir” de la Cramele Rotenberg. Chiar daca olfactiv cele doua vinuri au elemente comune: lemn ars, piele, tabac, condimente (piper verde), visine (de aceasta data ele aflandu-se in plan secund), gustativ vorbim de doua vinuri care seamana destul de putin. Cel tanar are taninuri moi, catifelate, usor condimentate, cu o structura aflata inca faza de constructie si care mai are de acumulat ceva “experienta” pana sa ajunga la titulatura cu care se mandreste. In schimb, varianta din 2007 se poate mandri cu titulatura “Emeritus” gratie unei structuri compacte si a unui impact gustativ puternic, taninos si picant.


Dupa doua vinuri de terroir a venit randul unui vin “de teroare”: Merlot Notorius 2007! Il degustasem deja la GoodWine, in urma cu aproximativ o luna, cand mi-a lasat impresia unui vin cu o structura rigida, de-a dreptul colturoasa, a carui taninuri iti lasau adancituri pe peretele interior al obrajilor. Nu a fost cazul acum. Vinul a fost lasat sa respire linistit in decantor ca mai apoi sa “explodeze” in pahar, “azvarlind” in toate directiile arome de ciocolata, cafea si lemn ars. In gura e catifelat, mangaind palatul, pe final aratandu-si dedesubturile taninoase si iuti insa nu intr-o maniera brutala.

Vinurile produse de Cramele Rotenberg exprima diferite expresii si experimente ale lui Mihail Rotenberg, care si-a permis luxul de a se juca cu strugurii, terroir-ul, drojdiile sau barique-rile, nefiind constrans in demersul sau de datorii la banci sau creditori nemilosi. Dupa 5 ani de joaca cred ca IT-istul transformat in enolog si-a gasit identitatea gustului si a inteles potentialul terroir-ului, astfel ca de acum incolo ma pot astepta probabil la doua categorii de vinuri din partea Cramelor Rotenberg: o serie ce va cuprinde vinuri “de terroir” (destinate in special segmentului super-premium) precum si o serie “de teroare” (ce va cuprinde vinuri ceva mai comerciale, in care va abunda lemnul, si care eventual vor avea un usor rest de zahar).

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Cina cu Menestrel, Notorius si Emeritus la Graf | Printre Vinuri

  2. Pingback: Merlot Emeritus 2008, Cramele Rotenberg | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*