Pivnite de vinuri de Janky Ferenc (Editura Casa, 2015)

Singura legătură între meseria pe care o practic (inginer proiectant de structuri de rezistență sau civilist) și lumea vinului o reprezintă cramele – și aici ma refer strict  la lucrările de construcție ale acestora. Dacă până acum nu am avut ocazia sa proiectez o crama destinată producției de vin, m-am întâlnit de mai multe ori cu lucrări de intervenție (reparații, modernizări sau extinderi) ale unor crame existente destinate mai degrabă depozitării vinului. În căutarea unei documentații de specialitate care să trateze astfel de lucrări am dat peste cartea Pivnițe de vinuri scrisă de Janky Ferenc, publicată de Editura Casa in 2015.

pivnite-de-vinuri

După cum ma așteptam, cartea tratează construcția și particularitățile pivnițelor de vinuri din perspectiva “meșterului”, care executa lucrări de construcție, izolație, reparație sau întreținere sau a proprietarului care o folosește. In acest sens cartea e plina de exemple concrete, desene si schițe explicative, limbajul folosit fiind unul destul de simplu și ușor de înțeles. Lucru cat se poate de binevenit, in condițiile în care majoritatea meșterilor pe care i-am întâlnit până acum pe șantiere și care executa astfel de lucrări nu fac uzanta de termeni tehnici.

pivnite-de-vinuri-2

În plus, cartea tratează și câteva aspecte ce țin de echipamentele si tehnologia necesare vinificarii, în situația în care o mare parte din pivnițele din zona rurală sunt folosite în primul rând pentru vinificarea strugurilor din gospodăriile țăranilor.

Cartea Pivnițe de vinuri costă 27.29 lei și se poate comanda de pe www.edituracasa.ro.

Adaugă un comentariu

*

*