Feteasca Alba Ingeri din Micul Paris 2011, Crama Basilescu

L-am deschis cu inima un pic stransa: vin alb, sec, romanesc, vechi de 5 ani. Pe de alta parte, cartea de vizita era una care promitea: Feteasca Alba, vie veche, Dealu Mare, enolog Gabi Lacureanu. Si intr-adevar vinul a livrat. Chiar peste asteptari.

Il stiam, ma intalnisem cu el in trecut de mai multe ori si ii intuisem potentialul de maturare. E obtinut din struguri de pe o plantatie de 30 de ani, vinul fiind realizat prin includerea in asamblajul final a unei fractiuni de 7% de Feteasca Alba ce a trecut printr-un batonaj in barrique. In plus, e un CT (Cules Tarziu) cu 13.6% vol. alcool. In 2013, cand il incercasem ultima data, in cadrul unei degustari organizate de Crama Basilescu la Enoteca Millesime (ultima la care avea sa participe si Gabi Lacureanu in calitate de enolog al cramei din Urlati) il vedeam desavarsit peste un an sau doi. 3 ani mai tarziu vinul se exprima ireprosabil.

feteasca-alba-ingeri-din-micul-paris-2011-crama-basilescu

Culoare intensa, aurie, de mar golden, cu tente verzui. Nas complex, în care aromele de fructe coapte (măr golden și pară) sunt completate de note colaterale de lemn de stejar, unt gras de casă, cașcaval proaspăt, ba chiar și niște vagi tente minerale sau adieri citrice. Vinul a trecut de prima tinerețe și se îndreaptă spre maturitate, notele de esterificare, ce definesc  buchetului vinurilor vechi făcându-și simțită prezenta. Gustul e plin, cu corp bine reliefat, cu structura solidă, construit pe coloana vertebrala a unei acidități ce se arcuieste foarte bine, in ciuda celor 5 ani ce au trecut de la momentul recoltării strugurilor.

In perioda in care Gabi Lacureanu a facut vinurile la Crama Basilescu atentia consumatorilor a fost pe vinurile rosii – Feteasca Neagra, ulterior Golem rosu si eventual Busuioaca de Bohotin. Majoritatea treceau cu vederea Feteasca Alba si Golem alb, vinuri albe aflate intr-un palier de pret mult mai accesibil si care iata ca reusesc sa surprinda si la 5 ani de la anul de recolta.

Daca cineva are curiozitatea s-ar putea sa mai gaseasca Feteasca Alba 2011 din gama Ingeri din Micul Paris de la Crama Basilescu de vanzare pe la vreun magazin on-line. Daca vinul a fost pastrat in conditii acceptabile, eu cred ca merita sa dati undeva intre 30 si 40 lei pentru o sticla.

Adaugă un comentariu

*

*