Freamat Alb (Sauvignon Blanc) 2014, Catleya

Stii senzatia aceea pe care ti-o lasa o briza racoroasa venita de te miri unde, intr-o zi caniculara, cand fie stai intins pe un pat, fie atarni pe un scaun la birou si te cuprinde asa un fior, dupa care ti se face pielea gaina? Da si mie imi place. Partea buna e ca cel mai probabil, la cateva minute dupa, o sa inceapa sa ploua! Adica e momentul perfect sa deschizi o sticla de vin. Eu asa am procedat ieri, pe la pranz si am deschis o sticla de Freamat Alb 2014 de la Catleya.

Inainte sa va spun cum a fost vinul, trebuie sa va spun doua vorbe despre cine il produce. Catleya e un proiect romanesc, dezvoltat de trei francezi – Laurent Pfeffer (enologul de la Corcova Roy & Damboviceanu), fratele sau si un anume Frederic Vauthier (proprietar al Château Lucas din Lussac Saint-Emilion, Bordeaux). Pana in 20 de hectare de vita-de-vie in exploatare, din cate am inteles, plantate pana acum cu Sauvignon Blanc si Feteasca Regala – albe, respectiv Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah – rosii. Anul acesta urmeaza plantarea a unor noi suprafete cu Fetească neagră, Fetească regală şi Fetească albă. Vinificatia are loc la crama vecina si partenera – Corcova Roy & Domboviceanu. O singura gama de vinuri – Freamăt, cu 3 sortimente: alb, rose si rosu. Toate cupaje, cu exceptia celui alb, care in 2014 a fost 100% Sauvignon Blanc.

Un freamăt. Plouă. E bine.

A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

Turnat in pahar, vinul si-a dezvaluit rapid caracaterul de Sauvignon Blanc, cu trimiteri inspre zona placuta florala / fructata – soc, agrise, mar golden. Poate si un pic de ardei gras. Gustul e placut cu aciditatea frumos conturata pe un corp mediu, cu fruct acrisor in partea de mijloc. Chiar daca e facut de francezi acest Sauvignon Blanc n-are exagerari aromatice de gen “pipi du chat” si nici vreo aciditate verde, ierboasa, salbatica in gust. Lucru pe care l-am gasit agreabil. Ca fapt divers vinul a fost fermentat cu drojdii naturale (salbatice).

32 de lei pe Catleya Store.

Adaugă un comentariu

*

*