Brunello di Montalcino – Pian delle Vigne 2004, Antinori

Vinul din ziua de Craciun trebuie sa fie special. Si bun. Foarte bun. E un fel de rasplata pe care ti-o oferi la sfarsit unui an de munca. Tie si celor apropiati. E un vin pe care il ai in colectie de mai mult timp sau ti l-ai comandat / cumparat stiind ca o sa-l deschizi intr-un cadru festiv. Iar acum a venit in sfarsit momentul. Cel putin pentru mine asa s-au intamplat lucrurile. Iar pentru Craciunul din acest an am ales sa deschid un Brunello di Montalcino: Pian delle Vigne 2004 produs de Antinori.

A fost o alegere clasica. Unul din marile vinuri ale Italiei – Brunello di Montalcino (produs 100% din Sangiovese), realizat de una dintre marile familii producatoare de vin din Italia (si de fapt din lume): Antinori. Iar 2004 nu a fost deloc un an rau, fiind catalogat cu 4/5 de catre Decanter. Asadar, iata cum s-a prezentat…

pian-delle-vigne-2004-antinori

Prima impresie a fost de vin usor evoluat, cu buchet de sticla ce aducea a note de iod si tot felul de dulceturi de fructe. In schimb in gust aciditatea dadea semne ca vinul e cat se poate de viu, iar taninurile uscate recomandau musai o aerare. Asa ca dupa ce vinul a ajuns in sticla undeva in dreptul umerilor, i-am pus un dop de vid, am vidat sticla si am lasat-o in pace. Pret de 10 ore. Dupa care l-am redeschis. Nasul m-a intampinat cu note de ciocolata neagra cu continut ridicat de cacaco, boabe de cacao, fructe negre (coacaze negre) bine coapte, ba chiar pe alocuri se simt adieri de magiunuri de prune, la care se adauga tabac plus tot felul de condimente “negre”. Gust cu corp plin, cu aciditate ridicata, cu fructuozitate de fruct negru usor uscat, cu taninuri picante si naravase pe final, cu alcoolul usor in exces si cu un post-gust lung, intens si amarui de cafea arrabica din Brazilia. A mers excelent cu ciocolata neagra cu 80% cacao.

Ma deruteaza diversitatea de arome condimentate “negre” – cacao, cafea, tabac, care nu cred ca provine datorita contactului cu lemnul, intrucat vinul a stat pret de doi ani in budane de 3000 – 8000 l si nu in barrique-uri frantuzesti de 225 l. Se pare insa ca sunt un soi de “trade mark” al arealului.

In alta ordine de idei nu aveam dubii in privinta vinului. Un Brunello di Montalcino de 10 ani e un vin inca destul de tanar. Iar Pian delle Vigne 2004 e un vin pe care il mai puteam tine inca vreo 4-5 ani. Cel putin.

In Romania nu stiu de unde il puteti cumpara, insa eu l-am gasit pe belvini.de la 53 euro. Si nu doar 2004 ci si alti ani: 2003, 2005, 2006, 2009. S-aveti sarbatori linistite!

Adaugă un comentariu

*

*