Eclipse 2010, Gentilini Winery

Tocmai am terminat ultima sticla de vin cumparata in urma cu doi ani, in vacanta de vara pentrecuta pe insula greceasca Kefalonia. E vorba de singurul vin rosu pe care l-am cumparat – Eclipse 2010 de la Gentilini Winery, un vin pe care nu l-am mai gasit la magazinul cramei, dar pe care am reusit sa-l iau totusi de la un wine shop din portul Lixouri. Doream neaparat sa-l cumpar pentru ca e obtinut dintr-un soi indigen grecesc – Mavrodaphne, de care eram foarte curios.

eclipse-2010-gentilini-winery

Dupa cum ii spune si numele (mavro = negru) vinul are o culoare inchisa, aproape opaca. Si nici nasul nu face exceptie, livrand tot un spectru ceva mai “intunecat”: prune uscate, magiun de prune, coacaze negre, scortisoara si piper negru. Gustul are densitate, profunzime, un corp mediu-plin, aciditatea caracteristica fructelor negre ce dau in parga si un final cu taninuri picante. Post-gust de prune uscate afumate, dulce-amarui, ce ramane pe papile destul de mult timp. Simt ca ar mai avea lucruri de spus si am sa-l mai las sa vad cum evolueaza. Imi place. Chiar daca simti ca vinul apasa destul de bine papilele, are acea prospetime a fructului care il salveaza de la a fi obositor.

Interesant e faptul ca acest soi – Mavrodaphne, este vinificat indeosebi dulce, cele mai renumite vinuri dulci obtinute din el fiind Mavrodaphne of Patras si Mavrodaphne of Cephalonia. Cei de la Gentilini Winery il vinifica sec, maturandu-l pentru o perioada de 12 luni in barrique-uri americane si frantuzesti, dupa care vinul petrece alte 12 luni in sticla inainte de a fi pus in vanzare. Prima editie a vinului cu eticheta Eclipse a aparut dupa ce in 2008, in luna august strugurii de Mavrodaphne au fost culesi la cateva zile de la eclipsa totala de Luna.

Deocamdata nu se gaseste in Romania, dar am incredere ca cei de la New Greek Wine vor reusi sa si-l adauge in portofoliu in viitorul nu foarte indepartat. Imi amintesc ca la wine shop-ul din Lixouri am platit pe el undeva pe la 15 euro.

Adaugă un comentariu

*

*