Daca m-as intoarce anul viitor in Grecia, nu neaparat intr-o excursie vinoasa, ci mai degraba intr-un concediu cu familia, atunci unul dintre locurile in care mi-as dori sa ajungem si sa ramanem barem vreo 2 zile ar fi crama Biblia Chora. Ma si vad deja savurand un pahar de Ovilos Red, racorit usor de briza serii, de la balconul uneia dintre camerele cu vedere spre plantatiile de vita de vie si de maslini. Asta ca sa nu va mai spun ca a doua zi dimineata un frappe si un sezlong m-ar astepta pe plaja din Kariani aflata la 10 km distanta… Da, viata (in Grecia) poate fi atat de simpla uneori.
Am ajuns la Biblia Chora, in cea de-a doua zi a wine trip-ului organizat de Greka Terra, importator de vinuri si bunatati grecesti in Romania. Nu bine am coborat din microbus-ul care ne-a purtat la 100 km departare de Salonic, ca am si fost intampinati de o doamna blonda, cu accent german: Gutten tag! Willkommen! Pana sa ma dezmeticesc eu de ce ne salutam in germana am si facut cunostinta cu doamna Annegret Stamos, manager export al celor de la Biblia Chora. Cateva ore mai tarziu, dupa ce aveam sa degustam toate vinurile produse aici, d-na Annegret ne-a povestit cum a ajuns sa se stabileasca in Grecia si sa lucreze la o crama greceasca. Si da fetelor, e si un grec la mijloc.
Primele lucruri care te impresioneaza cand ajungi la Biblia Chora e masivul muntelui Pangeon si constructia impunatoare a cramei aflata la poalele lui, inconjurata din toate partile de siruri de vita-de-vie. Crama seamna cu traditionalul chateau frantuzesc, construit pe mai multe nivele, astfel incat vinul sa-si urmeze traseul de la tancurile de fermentatie inspre butoaiele de maturare in mod gravitational. Dar ajungem si acolo imediat…
Biblia Chora e o crama noua, moderna, fiind rezultatul colaborarii dintre Vangelis Gerovassiliou si Vassilis Tsaktsarlis, doi enologi greci cu experienta, care au inceput sa gandeasca acest proiect in 1998, o data cu plantarea primelor vii. In 2001, lucrurile prindeau contur, se demara constructia cramei, finalizata 6 ani mai tarziu, in 2007. In prezent crama detine 45 de hectare de vita-de-vie cultivate organic, mare parte amplasate pe versantul sudic al muntelui Pangeon si in jurul cramei.
In ceea ce priveste soiurile plantate, acestea sunt tinute sub observatie intr-un fel de pepiniera si in functie de cum evolueaza de la un an la altul se decide plantarea lor pe suprafete mai mari. Si tot legate de soiuri inca un amanunt interesant. Numele de Biblia, apropo se pronunta “vivlia”, provine de la un soi de strugure local denumit Biblos, din care in antichitate fenicienii produceau in acest areal, un vin ce avea sa devina cunoscut sub numele de Biblino Oeno. Soiul a fost readus la viata, e cultivat pe o parcela de mici dimensiuni si din el se produce un vin rosu denumit Biblinos Oenos. OK, se produce si un rose, dar care nu e disponibil pe piata. Si da, le-am degutat pe amandoua iar undeva mai jos puteti citi cum mi s-au parut. Faine, va spun de pe acum.
Condusi de d-na Annegret Stamos, care in trecut a ocupat si pozitia de enolog, am facut turul complet al cramei: de la bobul de strugure din plantatie, la linia de imbuteliere. Lucrurile se intampla si la Biblia Chora ca in orice alta crama moderna din lume: benzi de sortare pentru struguri, prese pneumatice, tancuri de inox pentru fermentare, filtre, barrique-uri etc.
Totusi sunt cateva lucruri pe care le-am vazut aici (prima data):
– barrique-uri cu inscriptia “Aromatic Immersion”;
– sali diferite pentru maturarea in barrique-uri ale vinurilor albe (la parter), respectiv rosii (la subsol).
Asadar, dupa ce ne-am plimbat prin toata crama, intr-un final am ajuns in sala de degustare. Pentru o scurta perioada de timp, ne-a onorat cu prezenta si co-proprietarul Vassilis Tsaktsarlis, de altfel destul de prins cu treburile din perioada culesului… Oricum, dupa cum veti putea observa in cele ce urmeaza, nu ne-a fost deloc usor.
Areti White 2013
100% Assyrtiko
* Eticheta acestui vin e desenata de fiica lui Vasilis si il infatiseaza pe tatal ei mergand in vie.
Culoare glaben verzui, nas cu tente exotice, de fructe tropicale, completate de note florale. Gust cu prospetime, aciditate placuta, sprintara, eleganta. Post-gust mentolat, cu tente de eucalipt, citric, usor amarui.
Ktima Biblia Chora White 2013
60% Sauvignon Blanc + 40% Assyrtiko
Culoare galben-pai, nas cu tente vegetale, ardei verde si fin cosit, o buna tipicitate de Sauvignon Blanc. Gust cu structura, cu prospetime, cu aciditate si mineralitate, insa cu destul de mult alcool, care incalzeste palatul.
Ovilos White 2013
50% Semillon + 50% Assyrtiko, fermentat si maturat in barrique-uri pentru o perioada de 5 luni
* Numele vinului vine de la ovolo, o moneda folosita in vechime in rituarile de inmormantare, care era asezata pe ochii celui raposat, pentru a plati in mod simbolic vamile vazduhului.
In nas se simte infulenta lemnului si a unor tente condimentate, avand insa fructele exotice in background. tentele vanilate apar pe masura ce se vinul castiga in temperatura. In gust are tot ce-i trebuie pentru a se mentine cativa ani buni in aceeasi forma: aciditiate, prospetime, mineralitate, precum si un nivel alcoolic destul de ridicat (14.5%).
Plagios White 2013
85% Chardonnay + 15% Assyrtiko, fermentat si maturat in barrique-uri pentru o perioada de 5 luni
Nas cu tente puternice de lemn prajit si vanilie, avand in subsidiar nota caracteristica de banane a Chardonnay-ului pe stil New World. Gust cu aciditate buna, cu mineralitate, cu o structura densa si un post-gust intens in care se resimt notele lemnoase.
Ktima Biblia Chora Rose 2013
100% Syrah
Culoare intensa, de miez de capsuna. Nasul aduce a fructe de padure bine coapte: capsuni si fragute. Din pacate gustul e plat si monoton, lipsit de aciditate. Are ceva spicy pe final si cam atat.
Biblinos Oenos Rose 2013
100% Biblos
* Vin imbuteliat doar la sticla magnum in exclusivitate pentru un lant hotelier. Vinul este obinut dintr-un soi vechi – Biblos, despre care va povesteam ceva mai sus si care se pare ca provine din vremea lui Alexandru cel Mare.
Culoare rose intensa, nas cu arome placute de fructe rosii: caspuni si coacaze rosii. Gust cu aciditate buna, cu prospetime si cu un echilibru foarte bun al gustului. A fost cel mai bun rose grecesc pe care l-am gustat in aceasta excursie.
Biblinos Oenos Red 2010
100% Biblos
* Vin obtinut din acelasi soi vechi – Biblos, insa vinificat in rosu.
Culoare rosie cu tonuri violet de vin tanar. Nas cu arome de fructe rosii proaspat zdrobite – coacaze rosii, cirese, visine. Gust subtire, cu aciditate vivace, dublata de taninuri neastamparate. Postgustul spicy e intens si de durata.
Ktima Biblia Chora Red 2011
45% Merlot + 40% Cabernet Sauvignon + 15% Agiorgitiko, maturat 12 luni in barrique-uri frantuzesti.
Nas cu fructe rosii si negre (mure, visine negre, cirese amare, coacaze rosii si negre, afine), dublate de o serie de note condimentate. Gust cu structura rigida, corpolenta medie, aciditate buna, taninuri tinere si nazdravane si per ansamblu destul de multa fructuozitate. Care fructuozitate nu se termina nici in post-gust, unde aduce a visine.
Areti Red 2009
100% Agiorgitiko, maturat 10 luni in barrique-uri frantuzesti
Nas cu arome de fruct rosu proaspat – cirese, visine si coacaze rosii. Gust cu corp usor spre mediu, aciditate placuta, savuroasa, cu taninuri care cer de mancare. Daca nu as fi stiut ca e Agiorgitiko si as fi fost nevoit sa ghicesc as fi spus ca e un Chianti Classico sau oricum un vin cu destul de mult Sangiovese.
Plagios Red 2008
85% Merlot + 15% Agiorgitiko, maturat 16 luni in barrique-uri noi si inca doi ani in sticla
Nasul e coplesitor si obositor deopotriva: fructe negre supracoapte + vanilie, cacao, cafea si tot felul de condimente. Gustul e si el construit dupa acelasi tipar: structura compacta, cu greutate, aciditate serioasa, taninuri grei, robusti, dulcegi pe final. Un Merlot de Lume Noua. Post-gust cald, intens, lung.
Ovilos Red 2008
100% Cabernet Sauvignon, maturat 18 luni in barrique-uri noi si inca doi ani in sticla
* In fata cramei, exista doua parcele de Cabernet Sauvignon, despartite intre ele de aleea ce duce de la poarta la constructia cramei. Diferentele dintre solurile celor doua parcele si mai departe dintre strugurii recoltati de pe el sunt intr-atat de sesizabile incat s-a decis vinificarea lor separat. Strugurii de Cabernet Sauvignon de pe parcela din stanga ajung in diferite cupaje, iar cei de pe parcela din dreapta ajung in vinul rosu de top al celor de la Biblia Chora: Ovilos Red.
Nas concentrat, in care aroma de fruct e prezent mai degraba sub forma de dulceata sau magiun, la care se adauga note de tutun, tabac si boabe de cafea. Gustul e extractiv, dens, concentrat, cu taninuri seriosi, cu aciditate foarte buna, cu corp plin. Post-gustul e intens, persistent, remanent… Un Cabernet Sauvignon exceptional si de altfel un vin cu potential de invechire.
Majoritatea vinurilor degustate sunt imporate in Romania de Greka Terra si le puteti comanda on-line de pe newgreekwine.ro. Ca sa va faceti o idee asupra preturilor, Ovilos Red costa 125 lei si credeti-ma pentru ceea ce ofera merita toti banii.
Va recomand sa cititi si:
Greece Wine Trip – Ziua 1: Stelios Kechris Domaine
Greece Wine Trip – Ziua 2: Voroina
Greece Wine Trip – Ziua 3: Boutari
Greece Wine Trip – Ziua 3: Kir-Yianni
Super excursion. Well done. I have been to the estate and the visit is worthy. Plus, the landscape is truly nice.
Pingback: Greece Wine Trip – Ziua 2: Voroina | Printre Vinuri
Pingback: Greece Wine Trip – Ziua 3: Kir-Yianni | Printre Vinuri
Pingback: Greece Wine Trip – Ziua 1: Stelios Kechris Domaine | Printre Vinuri
Pingback: Greece Wine Trip – Ziua 3: Boutari | Printre Vinuri