Greece Wine Trip – Ziua 3: Kir-Yianni

Excursia vinoasa pe la cramele din nordul Greciei, organizata de Greka Terra (importator de vinuri si alte bunatati grecesti in Romania) a continuat in cea de-a treia si ultima zi cu vizitarea cramei Kir-Yianni. O crama care aproape ca a facut un cult din studierea soiului Xinomavro si si-au dedicat timpul si rabdarea pentru a intelege terroirul din regiunea Naoussa.

kir-yianni-tower

Povestea cramei incepe in 1997, cand Yiannis Boutaris (actualmente primar al orasului Salonic, in varsta de 72 de ani) decide sa paraseasca afacerea familiei – Boutari si sa porneasca o noua crama in care sa abordeze o viziune diferita fata de ceea ce facea grupul mare. A inceput cu doua dintre cele mai bune plantatii ale cramei Boutari din Naoussa, pe care le-a rascumparat de la fratele sau si a infiintat crama Kir-Yianni. Azi crama detine 50 de ha in Naoussa si 17 ha in Amyndeon.

Alaturi de cei doi fii ai sai – Mihalis si Stellios, Yiannis a avut ambitia de a investi in primul rand in cercetare, precum si intr-o serie de investitii in dotarea cramei si in studiul plantatiilor (sau mai bine zis a terroir-ului din Naoussa). Eforturile in ceea ce priveste studiul soiurilor grecesti s-au concentrat in special asupra soiului Xinomavro, ce a constituit obiectul mai multor programe de cercetare desfasurate pe o perioada de peste 15 ani. Va redau in cele ce urmeaza doar cateva dintre titlurile studiilor: “Influence of the use of different rootstocks in Amyndeon on the quality of Xinomavro”, “Influence of the use of three different trellis systems (lyre, one-sided Guyot, two-sided Royat) on the quality of Xinomavro”, “Study on the compounds determining the aromatic potential of Xinomavro”. Si rezultatele au inceput sa apara: premii la toate competitiile internationale, interviuri in revistele de specialitate si ceea ce orice crama urmareste pe termen lung: recunoasterea internationala.

In mai putin de 20 de ani de existenta, crama Kir-Yianni a atras foarte multi studenti si enologi pasionati, dornici sa invete, sa lucreze si sa faca parte din programele de ceretare amintite mai sus. O parte din ei au decis sa se stabileasca in Naoussa si sa-si infiinteze cramele proprii, sustinuti fiind de catre Stellios Boutaris.

stellios-boutaris-kir-yianni

Am avut placerea de a degusta intreg portofoliul de vinuri produs de Kir-Yianni, ghidati de catre Stellios Boutaris, care pe parcursul degustarii ne-a prezentat o multime de date si ne-a oferit o gramada de explicatii. La un moment dat am avut senzatia ca participam la un mic masterclass. Practic degustarea ne-a declinat toate modurile enologice in care poate fi vinificat Xinomavro: spumant rose, rose, asamblaje/cupaje cu Merlot si/sau Syrah si desigur si in varianta mono-varietal.

Spumant

Akakies Rose Sparkling 2013

Un spumant obtinut prin metoda Charmat, in care vinul de baza a suferit un batonaj timp de 3 luni, iar spumantul obtinut dupa a doua fermentare va ramane pe drojdii inca 3-5 luni inainte de a fi imbuteliat. Culoare rose intensa; nas cu arome de fruct rosu – cirese, capsuni si cu tente de hidroliza; gust cu aciditate buna, cu aroma de fruct dulce, copt, care se incheie in note proaspete pe final. E un spumant Sec, cu 18 grame de zahar/l, mi-ar fi placut unul Brut.

 

Rose

Akakies Rose 2013

Un rose obtinut in proportie de 90% prin contactul cu pielitele si 10% prin saignée, dupa fermentarea alcoolica avand loc un batonaj timp de 3 luni. Culoare intensa; nas de capsuni si coacaze rosii; gust cu aciditate buna, cu prospetime, cu taninuri si astringenta placuta pe final. Un rose destul de serios.

 

Asamblaje / Cupaje cu Xinomavro

Paranga Red 2012

Un cupaj de Merlot (50%), Ximomavro (25%) si Syrah (25%). Nas cu arome de fruct rosu proaspat, dublate de niste note usor condimentate (piper verde si cuisoare). Gust cu aciditate buna, placuta, cu prospetime de fruct in partea de mijloc si taninuri marunte, picante si intruzive pe final. Un vin rosu proaspat cu multa fructuozitate.

Ktima Kir Yianni 2011

Un cupaj de Merlot (60%) si Xinomavro (40%).  Maturat pentru o perioada de 14 luni in barrique-uri frantuzesti si americane la a doua si a treia folosire. Nas cu lemn destul de prezent la prima infatisare, dublata foarte bine de aromele de fructe rosii coapte (cirese amare, visine). Gust cu fruct suculent, cu aciditate buna, cu taninuri placute, cu corp mediu-plin si post-gust intens. Un vin rosu cu o structura foarte buna si cu un potential de invechire destul de bun.

Dyo Elies 2010

Un cupaj de Syrah (60%), Merlot (30%) si Xinomavro (10%), maturat pentru o perioada de 16 luni in barrique-uri americane si frantuzesti. Nas ceva mai concentrat, cu arome de fruct negru si rosu deopotriva, secondate de tente ceva mai inchise, de tabac, gudron sau smoala. Gust plin, cu aciditate buna, cu taninuri hotarate, cu structura rigida si per ansamblu un vin cat se poate de serios.

kir-yianni-wines

100% Xinomavro

Kali Riza 2011

Maturat timp de 14 luni in barrique-uri frantuzesti la a doua si a treia folosire, timp in care se realieaza fermentarea malolactica urmata de batonaj. Nas in care se simte aroma fructului rosu proaspat – cirese si rodii, completata de note florale foarte placute (viorele). Gust cu atac in forta, cu aciditate ridicata, cu taninuri serioase, robuste, cu structura, vinul avand un caracter “neimblanzit” care se va mai “domestici” dupa cativa ani buni in sticla.

Ramnista 2010

Maturat timp de 16 luni in barrique-uri frantuzesti si americane de 225l si 500l. Nas de fruct rosu – cirese amare, coacaze rosii, visine dar si acea nota florala eleganta de viorele. Gustativ se prezinta destul de agresiv – cu aciditatea si taninurile la maxim, indicand un potential foarte bun de invechire.

Diaporos 2011

E de fapt un single-vineyard (strugurii provenind doar de pe parcela nr. 5), vinul fiind un asamblaj de Xinomavro (92%) si Syrah (8%). Maturat pentru 22 de luni in barrique-uri noi frantuzesti. Nas cu arome tipice de fructe rosii, completate de note de condimente. Gust cu aciditate buna, cu suculenta de fruct copt in partea de mijloc si cu taninuri rotunjite pe final.

on-the-terrace-of-kir-yianni

Mi-ar face placere ca peste cativa ani sa vad cel putin un enolog roman ca poate sa vorbeasca despre Feteasca Neagra sau Babeasca Neagra asa cum Stellios Boutaris o face despre Xinomavro: facand referire la studii de cercetare, la diferite experimente pornind de la selectii de plai si continuate in crama prin diferite metode de vinificare care sa pun in evidenta potentialul si caracterul de soi.

 

Sper ca prin seria “Greece Wine Trip” v-am trezit interesul pentru vinurile grecesti, in special pentru vinurile de tip retsina sau pentru vinurile obtinute din soiurile grecesti ca Assyrtiko, Agiorgitiko sau Xinomavro. Si m-as bucura ca data viitoare cand mergeti in vacanta in Grecia si decideti ce vinuri sa comandati la restaurantele sau tavernele de pe plaja, sa tineti cont de recomandarile pe care vi le-am facut.

Va recomand sa cititi si:

Greece Wine Trip – Ziua 1: Stelios Kechris Domaine

Greece Wine Trip – Ziua 2: Biblia Chora

Greece Wine Trip – Ziua 2: Voroina

Greece Wine Trip – Ziua 3: Boutari

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Ktima Kir Yianni: It’s all about Xinomavro! | www.provin.ro - Pentru si despre vin...

  2. Pingback: Yianakohori 2011 Last Vintage, Kir-Yianni | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*