Rose 2013 by Davino: Faurar, Iacob, Domaine Ceptura

Nu am baut foarte multe rose-uri (in sensul diversitatii) in aceasta vara, cu toate ca majoritatea producatorilor romani s-au ambitionat sa stampere setea consumatorilor, scotand pe piata cel putin cate un vin rose pentru fiecare gama de pret din portofliu. E un trend normal, pentru o piata in crestere in ceea ce priveste consumul de vin. Asadar, cine a vrut sa bea rose in aceasta vara a avut de unde alege. Oarecum intamplator, singurele rose-uri care mi-au ajuns in pahar in aceasta vara au fost cele de la Unicom Production / Davino: adica Faurar, Iacob si Domaine Ceptura.

Faurar Rose 2013, Unicom Production

Faurar Rose de Ceptura 2013

Gama Faurar e gama de baza a producatorului din Ceptura, vinurile din aceasta gama remarcandu-se inca din anii trecuti, in primul rand printr-un excelent raport calitate-pret. Nici editia din acest an nu face exceptie de la regula. Faurar Rose de Ceptura 2013 e un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot, cu un nas moderat ca intensitate, ce aminteste de fructe de padure – zmeura, coacaze rosii si capsuni. Gustul aduce prospetime, o aciditate fructuoasa, corecta si un post-gust usor amarui. Un rose de linie, fara prea mult spectacol si fara prea multe pretentii. L-am avut pe masa de Rusalii si imi amintesc ca bunicii i-a placut destul de mult.

 

Iacob Rose 2013, Unicom Production

Iacob Rose 2013

Acesta e rose-ul meu preferat de la Unicom Production. Tot un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot, insa mult mai atent lucrat. Stilul e asemanator celui impus pe piata de catre Terra Romana Rose de la S.E.R.V.E., cu note fine florale completate de fructe rosii de padure. Gustul e echilibrat, armonios, cu aciditate frumos conturata, pe un fundal ce aduce a fruct copt, impresia generala fiind aceea de finete si eleganta. In plus, ceea ce m-a facut sa apreciez acest rose e precizia cu care este construita succesiunea senzatiilor gustative. Nu e primul vin produs de Unicom Production la care remarc acest lucru, insa e primul dintr-o alta gama decat Davino.

 

Domaine Ceptura Rose 2013, Davino

Domaine Ceptura Rose 2013

Si de aceasta data un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot insa din cu totul alt registru. Cand l-am incercat prima data, nasul, dupa cum bine puncta si George Mitea, aducea a spumita de capsuni (si zmeura as completa eu) si a lac de unghii. Peste aproape o luna si jumatate cand am mai deschis o sticla, impresia aceea de acetona nu a mai existat. Gustul e cu totul diferit de varianta din anul precedent – Domaine Ceptura Rose 2012, cel din 2013 fiind mult mai concentrat si mai intens, cu o structura “cu pulpa”, ce aduce o corpolenta si o caldura caracteristica mai degraba vinurilor rosii. Cu toate ca s-ar putea sa sune ciudat, as fi curios sa-l vad peste un an sau doi de evolutie la sticla.

In ceea ce priveste preturile si asocierile, Faurar Rose – 22 de lei, e alegerea perfecta pentru everyday wine, Iacob Rose – 39 de lei, merge foarte bine atat de unul singur cat si la o portie de tagliatelle cu niste fructe de mare, in timp ce Domaine Ceptura Rose – 67 de lei, se preteaza la preparate ceva mai consistente cum ar fi somon in crusta de seminte cu salata de sfecla si portocale (via mazilique).

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Faurar Alb de Ceptura 2013 si Faurar Rosu de Ceptura 2012, Unicom Production | Printre Vinuri

  2. Pingback: Domaine Ceptura Rose 2014 Davino | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*