VinCE Wine Show 2014 Budapest – Ziua #1

Primul sfarsit de saptamana al lunii martie din 2014, m-a gasit in Budapesta, unde ma aflam pentru a lua parte la a cincea editie a VinCE. Imi facusem din timp temele, stiam ce vinuri nu vreau sa ratez si la ce masterclass-uri sau workshop-uri vreau sa ajung. Doar ca, asa cum se intampla intotdeauna, socoteala de-acasa nu se potriveste intocmai cu cea din targ, mai ales cand apar schimbari de ultim moment.

Vineri – 28.02.2014

Am ajuns in holul Hotelului Corinthia din Budapesta, vineri dupa-amiaza. Anul acesta sistemul de bilete a fost perfectionat, folosindu-se doar bratara, scanata inainte de intrarea in salile in case tineau masterclassurile si workshopurile. A fost cu siguranta mult mai eficient pentru organizatori. In rest lucrurile au stat la fel de bine ca in anii trecuti: agenda, pahar de degustare, un ticket pentru o sticla de apa plata. Staff-ul a fost si in acest an cat se poate de amabil si prietenos.

Ratasem cele doua masterclass-uri la care doream sa particip in cursul zilei de vineri asa ca am luat la rand, pentru cele doua-trei ore cat mai era deschisa expozitia, standurile cramelor pe care doream sa le vad.

furmint-somlo

Am inceput cu cel al micilor producatori din Somló, unde am intalnit probabil cea mai inchegata comunitate a producatorilor de vin. In primul rand toti producatorii aveau aranjate vinurile impreuna: de exemplu intr-o frapiera se aflau toate Furminturile de la toti producatorii. Somló e probabil cea mai mica regiune viticola din Ungaria: 832 de hectare, aflate in proprietatea unui numar de aproximativ 500 de producatori! De fapt intreaga regiune e concentrata in jurul unui deal, cu altitudinea de 431m, de origine vulcanica. Omar Honigh (co-proprietar al cramei Royal Somlo care detine 1 ha de vita-de-vie) mi-a facut o scurta introducere a regiunii, a anilor de recolta si m-a servit din toate Furminturile si Juhfarkurile producatorilor din Somló aflati la VinCE. Linia comuna a vinurior o reprezinta mineralitatea, sub toate formele posibile: sarata, calcaroasa, picanta. In mod traditional, multi din producatori isi fermenteaza sau invechesc vinurile in butoaie de stejar, ceea ce dupa caz: da o usoara rotunjime corpului / imprima arome lemnoase atat nasului cat si gustului / aduc o usoara nota dulceag-oxidativa. Mi-au placut vinurile urmatorilor: Bela Fekete, Somlói Apátsági, Kreinbacher, Bálint Pince si Royal Somló. Zona merita aprofundata ceva mai in tihna, pentru ca mai are de oferit si cateva vinuri foarte interesante obtinute din Hárslevelu si Riesling Italian.

garamvari-vincent

Am trecut apoi pe la doua standuri cu bule: italianul prosecco de la Villa Sandi – cu versiuni de prosecco superioare celebrului Millesimato 2013 si maghiarul pezsgo de la Garamvári Szolobirtok – unde am avut ocazia de a degusta o serie de spumante mai vechi din 2005 (Fantazia Brut) si 2007 (Blanc Fleur Extra Dry, Evolution Rose Extra Dry), dintre care Rose-ul s-a dovedit a fi cel mai reusit.

Dupa intalnirea cu Mihai, am ajuns amandoi pe terasa importatorului Heinemann. Prima oprire: Villa Maria, nu de alta dar eram curiosi sa vedem cum arata niste Sauvignonuri Blanc de la mama lor vitrega (sau e mama adoptiva?) Noua Zeelanda. Apoi am trecut la Laroche pentru a vedea 4 Chardonnayuri de la ele de acasa din Chablis – incepand cu AOC-ul Chablis si terminand cu Grand Cru. Au fost doua lectii foarte interesante despre tipicitatea celor mai cunoscute soiuri albe ale lumii: Sauvignon Blanc si Chardonnay.

Cina am luat-o dupa cum planuisem deja la Rosenstein, un restaurant pe care l-am descoperit anul trecut si pe care doream sa-l revad.

rosenstein-2

rosenstein-1

Se mananca in continuare la fel de bine. Cativa ardeleni (din Satu-Mare, Cluj-Napoca si Oradea) pot sa va confirme lucrul asta.

Citeste si:

VinCE Wine Show 2014 Budapest – Ziua #2

VinCE Wine Show 2014 Budapest – Ziua #3

4 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: VinCE Wine Show 2014 Budapest – Ziua #2 | Printre Vinuri

  2. Pingback: O vizita la Crama Takacs | Vinul din Cluj

  3. Pingback: VinCE Wine Show 2014 Budapest – Ziua #3 | Printre Vinuri

  4. Pingback: Juhfark J 2011, Royal Somlo | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*