Anul trecut in cadrul VinCE Wine Show 2014 de la Budapesta, am poposit ceva mai mult la standul micilor producatori de vinuri din Somlo si ghidat de Omar Csizmadia-Honigh (co-proprietar al cramei Royal Somlo) am incercat mare parte din vinurile deschise pentru degustare. Mi-au placut cele realizate de crama pe care o conduce, asa ca impreuna cu Mona, Mihai si Stelian am si comandat cateva sticle…
Cred ca e important de stiut ca Somlo e cea mai mica zona viticola din Ungaria, concentrata in intregime pe un singur deal. Sunt plantate in jur de 35 de soiuri (atat varietati internationale, insa cu precadere cele maghiare si in mod particular doua soiuri – Juhfark si Ezerjo). Apropo, Juhfark s-ar traduce prin “coada oii”, iar Ezerjo prin “de o mie de ori bun”. Suprafata totala e de 832 ha, aceasta fiind exploatata de nu mai putin de 500 de viticultori. Asadar totul se produce la o scara foarte mica. In fapt, Royal Somolo detine 0.95 ha si produce o singura eticheta, denumita generic J (de la initiala soiului Juhfark) intr-un numar extrem de limitat de sticle, cel mult 1400. Si pentru a face lucrurile si mai interesante, fiecare recolta e vinificata in mod diferit. De exemplu, in 2011 s-a procedat in felul urmator:
The grapes were hand-picked, de-stemmed and crushed. The free-run juice was taken off after crushing, then the first pressing took place, whilst the second vat of crushed grapes were soaked on the skin till pressing. Once pressed, the must was spontaneously fermented with indigenous yeasts in old oak casks of 630 and 800 litres as well as a third barrel of 150 litres. All the barrels were old wood lending a structure without an impact on flavour. The wines were bottled in July 2012, they will be released after maturation in bottle.
Am deschis vinul intr-o seara friguroasa de decembrie, de la finele anului trecut, dupa ce petrecuse nu mai putin de 8 luni in colectia personala. Asadar… Nasul e destul de neobisnuit: note minerale intense (aduce cu Sauvignon-urile Blanc din Pouilly-Fumé) si vegetal-tenebroase (muschi de copac, iarba putrezita). Ei bine, sub toate aceste izuri ciudate exista un sub-ton de fagure de miere! How about that!? In rest nici vorba de note florale sau fructate. Gustul debuteaza fin, matasos, amplu, ca pe final sa explodeze intr-o declaratie a mineralitatii: citric, calcaros, sarat, vag amarui! Post-gustul acesta mineral e interminabil, avand o remanenta ce ajunge sa dureze minute bune. Wow! O nebunie de vin!
Chiar daca asocierea logica si naturala ar fi fost un peste (asa cum de altfel a procedat Mihai) eu l-am asosciat cu un platou de branzeturi din cele mai diverse: camambert, roquefort, parmezan …
O sticla de J 2011 de la Royal Somlo costa 15 euro. Din pacate avand in vedere numarul limitat de sticle se gaseste foarte greu chiar si in Ungaria. Pentru cei interesati, un e-mail adresat direct producatorului si un prieten care sta intr-un oras langa granita romano-maghiara va pot fi de mare ajutor.