Feteasca Regala 2011, Gramma

Pentru cei mai multi amatori de vinuri, sfarsitul verii inseamna renuntarea la sticlele de vin alb si roze din frigider si trecerea la cele de vin rosu din camara. Doar ca toamna nu se rezuma doar la acele zile reci, innorate si ploioase in care ai face orice sa ramai in casa, invelit intr-o patura, in fotoliu, cu un pahar de vin rosu in mana. Perioada calda de la mijlocul lunii octombrie, numita in cultura anglo-saxona “indian summer” (vara indiana) iar in cea slava “babye leto” (vara babelor) e unul dintre motivele pentru care nu ar trebui sa va debarasati complet de vinurile albe… cum ar fi o Feteasca Regala 2011 de la Gramma.

Racit binisor, vinul va aburi paharul lasand totusi sa se intrevada o culoare palida cu tente galbui. Nasul ofera o varietate foarte interesanta de arome: fructuoase (pere verzi, caise), citrice (lamaie si pomelo), florale (flori albe de camp), minerale (piatra de rau), ce se succed trepat, insa nu foarte intens. Servit rece, gustul e plin, usor gliceric (poate si din cauza unui vol. alcool de 14%), proaspat si citric in mijloc, cu aciditate persistenta pe final.

E o Feteasca Regala pe stil nou, dar nu de Lume Noua, moderna, cu arome destul de diverse (aportul drojdiilor selectionate), dar retinute. Merge servita la aperitiv cu o felie de paine prajita si o salata de vinete.

Feteasca Regala 2011 de la Gramma se gaseste in magazinele de specialitate la preturi ce variaza intre 38 si 45 lei.

4 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. September 28, 2012 @ 02:40

    Printre putinele non-comuniste din piata.

  2. September 30, 2012 @ 22:11

    Doar o feteasca regala de la Stirbey: demisecul din 2011. Genius Loci este cu totul altceva…

  3. Pingback: Degustare Gramma @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*