Sogno di Ulisse Rosso 2011, Tenuta Ulisse

Intamplarea a facut ca in ultima perioada sa deschid mai multe vinuri italiene. In urma cu cate saptamani am descoperit Cococciola, un vin alb fructuos, produs din soiul cu acelasi nume in regiunea Abruzzo de crama Tenuta Ulisse. Acum cateva zile am deschis un alt vin de la acelasi producator, de data asta un vin rosu: Sogno di Ulisse Rosso 2011.

Sogno di Ulisse Rosso 2011 este un vin obtinut prin cupajarea a 3 vinuri: Montepulciano d’Abruzzo (70%), Cabernet Sauvignon (20%) si Merlot (10%) din care o parte au fost in tinute in barrique-uri o perioada relativ scurta de timp.

Un vin de 25-30 de lei, sticla inchisa cu screw-cap, eticheta moderna = un vin usor de baut, il deschizi si ti-l torni in pahar. Ceea ce am si facut… dupa care am decis sa-l las sa “respire” in sticla cat am iesit afara la o plimbare. Nu era chiar atat de usor de baut pe cat mi-am inchipuit. La prima intalnire nasul promitea o serie de arome de fructe rosii (cirese amare, visine) dar si ceva subtilitati lemnoase – condimentate insa prima gura era destul de astrigenta. O ora mai tarziu, nasul isi pastrase nota fructuoasa la care se adaugasera intre timp si niste merisoare (tipice pentru Montepulciano d’Abruzzo daca ma intrebati pe mine), astringenta se mai stamparase iar gustul per ansamblu se rotunjise. Aciditatea nu e atat de pronuntata pe cat mi-as fi dorit, dar chiar si asa vinul te indeamna sa cauti prin frigider ceva branza si niste felii de carnati.

Per ansamblu un vin nu foarte pretentios, ce poarta amprenta soiului majoritar din cupaj – Montepulciano d’Abruzzo si care dupa o usoara aerisire se va dovedi a fi destul de comunicativ.

O sticla de Sogno di Ulisse Rosso 2011 costa 29 de lei pe vinescu.ro.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. September 28, 2012 @ 02:42

    Struguri [..] tinuti in baricuri?

Adaugă un comentariu

*

*