Merlot Nomad 2010 de Aurelia Vişinescu

Despre vinurile Aureliei Vişinescu s-a mai povestit pe acest blog. Dar am să spun totuşi două cuvinte despre acest brand. Vinurile semnate de autoarea lor, Aurelia Vişinescu, sunt produse de Domeniile Săhăteni, companie înfiinţată de doamna Vişinescu şi asociatul său, Steve Cacenco, în 2003. Ce mi-a rămas mie în minte legat de povestea Aureliei Vişinescu e faptul că mulţi ani a fost oenologul Cramelor Halewood unde a avut, printre altele, şi o performanţă greu de egalat – Marea Medalie de Aur la concursul de la Bruxelles din 2002, la care a participar cu un Pinot Noir Prahova Valley Special Reserve din 1999.

Personal, am intrat în contact cu vinurile Domeniilor Săhăteni de mai multe ori, inclusiv la Vinvest 2012, şi ştiu că mă pot aştepta la lucruri bune. Dar să trec la vinul de faţă, acest Merlot 2010 din gama entry-level, Nomad:

Culoarea este de un roşu-vişiniu frumos, dar fără să dea spre violet. Nasul este fantastic, expansiv, cu note intense de fruct, vanilie şi piper, cu tuşe de gem proaspăt de căpşuni, mure, prune uscate şi vişine. Un iz proaspăt şi sobru în acelaşi timp. După o aerare extensivă nasul devine dominat de cireşe şi scorţişoară.

Gustul aduce senzaţii dulci atacate imediat de o aciditate susţinută şi tanini perfect integraţi. Aromatic revin fructele roşii şi negre de pădure – coacăze negre, afine – şi prune uscate, toate condimentate cu piper şi îndulcite cu vanilie. Alcoolul (13.5%) este bine ascuns în spatele unei corpolenţe medii. Baricat 12 luni în butoaie de 300 l din gorun (stejar?) românesc.

Merlot Nomad 2010 Aurelia Visinescu

Un vin foarte bine echilibrat, dintre acelea în care fructul şi lemnul se bat pentru supremaţie şi până la urmă iese o remiză spre bucuria degustătorului.

Preţul: 21 lei dintr-un magazin specializat.

P.S. După şi mai multă aerisire vinul dă spre vişine din vişinată şi ceva prăjit, caramelizat, deci este un vin cu evoluţie în pahar, aşa cum îmi plac mie!

Adaugă un comentariu

*

*