Vinvest 2012 in notitele unui amator, de vinuri

Pentru mine Vinvest 2012 a fost primul festival/târg/salon/expoziţie de vin, o ocazie foarte bună de a învăţa şi de a testa. Or asta s-a şi întâmplat. De sâmbătă dimineaţa, cu carneţelul şi pixul în mână, am început să explorez, să gust, să documentez tot (ei, poate nu tot, dar tot ce am putut). Bogdan a scris deja un review despre Vinvest 2012, să nu-l rataţi.

Articolul meu este mai mult o cronică, fără pretenţia că am înţeles bine ce era de înţeles sau că părerile mele ar valora mai mult decât al oricărui alt iubitor de vin. Dar gata cu disclaimer-urile, mai bine trec la filmul evenimentelor. Vinurile degustate le-am structurat pe crame, chiar dacă în realitate nu am fost atât de metodic:

Crama Basilescu
Jidvei
Vinarte
Cramele Recaş
Crama Oprişor
Aurelia Vişinescu
Budureasca
Gramma
Domeniile Anastasia
Wine Princess

 

Crama Basilescu

Primul stop l-am făcut la standul Cramei Basilescu, unde m-am întâlnit cu Bogdan. Am început cu o Fetească Albă foarte proaspătă, purtând eticheta nouă a celor de la Basilescu, care va înlocui din câte am înţeles vechile game.  Tot din aceeaşi gamă am degustat un rose ce m-a impresionat, un Rose creat din Fetească Neagră, corpolent, cu note de prune (!), care ar putea înlocui cu succes un vin roşu în lunile toride de vară. A urmat un alt vin ce m-a cucerit, o Busuioacă de Bohotin vinificată demidulce – absolut fabuloasă, roz-auriu, cu arome de busuioc, tămâie, trandafiri şi miere. Albele celor de la Basilescu au culminat cu Golemul Alb 2010, un vin creat din cupaj de struguri, ce nu poate fi descris în trei cuvinte, şi nici înţeles în 5 minute. Dintre vinurile roşii am gustat Merlot 2009 şi Fetească Neagră 2010 din gama Eclipse, vinuri plăcute, echilibrate, şi bestia Golem Roşu 2008, un vin plin, complex, care la fel ca fratele său alb nu se lasă tradus în doar cateva cuvinte.

 

Jidvei

M-am oprit la standul Jidvei pentru a degusta noile game, Maria şi Ana. Feteasca Albă şi Pinot Gris-ul 2011, ambele din gama Maria, mi s-au părut cuminţi, plăcute, echilibrate. Apoi am degustat Chardonnay-ul 2011 din gama Ana (ce nume simplu!), un vin baricat 4 luni. Mi-a plăcut mult prospeţimea lui şi notele de brânză brie, provenite de la baric. Excelent mi s-a părut şi Muscat-ul Ana 2011, foarte tipic, dulceag, cu aciditate scăzută, parfumat (în special busuioc), dar foarte palatabil.

 

Vinarte

Următorul pe listă (glumesc, ordinea a fost aleatorie) a fost Vinarte, unde am fost plăcut surprins de noile vinuri din gama Castel Stârmina: Sauvignon Blanc 2011, Rose 2011, Merlot 2010. Apoi am fost fermecat de un Sauvignon Blanc Cuvee d’Excellence 2009, baricat în acacia. Prince Mircea 2009 a apărut complex, cu tanini forte, dar cu care te obişnuieşti treptat. E încă tânăr. Prince Matei 2008 e încă o bestie ce mai are nevoie de îmblânzire la sticlă câţiva ani. Cabernet Sauvignon Soare 2006 a ajuns la maturitate, e şlefuit, fructos şi condimentat. Ceva mai târziu, împreună cu Bogdan şi alţi câţiva pasionaţi, am fost invitaţi de către domnul Costel Cainamisir la o degustare a vinurilor Cabernet Sauvignon Soare 2001, Prince Mircea 2000 şi Prince Matei 2000 – toate din sticle magnum. Am avut ocazia să degustăm vinuri vechi şi rare, vinuri care în pofida vârstei lor, nu dau semne de oboseală! Dintre toate Prince Matei mi-a plăcut cel mai mult deoarece expresia fructului a fost foarte bună.

 

Cramele Recaş

De la Cramele Recaş am încercat iniţial câteva dintre vinurile din gama Castel Huniade. Rieslingul mi s-a părut foarte generos pentru un Riesling, parfumat (!) şi echilibrat. Sauvignon Blanc-ul m-a surprins prin nasul său tămâios şi notele sale lemnoase, de miez de nucă. Ce m-a impresionat foarte mult a fost Muscatul Ottonel 2011 de sub Cocoşul dintre Vii. Parfumat, sec, sau demisec – nu contează pentru că avea aciditate bună în pofida soiului, foarte plăcut şi proaspăt, servit cât mai rece. Vreau să mă bucur de el în lunile de vară! Sauvignon Blanc 2011 Sole s-a prezentat impecabil, proaspăt cu o expresie fructat-florală foarte bună şi o oarecare notă de sâmburi de măr. Am încercat şi o Fetească Regală 2011 baricată destul de tipică, cu nas de brie, şi aciditate domolită de lemn. Am ratat Solo Quinta, dar vor mai fi ocazii. La capitolul roşii am început cu un Syrah Cocoşul – un cupaj de ani, 2010 şi 2011, foarte fructat şi uşor de băut, chiar dacă e full body. Feteştile Negre 2011 de la Cocoşul dintre Vii şi La Putere mi s-au părut dense, fructate, al doilea ceva mai complex, dar prea tinere. Mai e nevoie de puţină învechire la sticlă pentru a-şi şlefui taninurile. Mi-a plăcut foarte mult şi Cabernet Sauvignon La Putere 2009, un vin fructat matur, foarte plăcut, cu note intense de prune. Pentru că aflasem că Recaş a luat Marea Medalie de Aur cu Castel Huniade Cabernet Sauvignon 2011, am zis că-l reîncerc. Faţă de ultima dată când l-am degustat – în urmă cu 2-3 luni – vinul s-a mai aşezat, nasul de primeur s-a mai redus (a mai rămas un iz floral-cernelos-alcoolic) şi a lăsat loc unei explozii de fructe roşii, totul aşezat pe taninuri plăcute şi aciditate foarte bună. Punctul culminant l-a reprezentat Cuvee Uberland 2009, un vin excepţional, în care fructul (fructe negre, prune, cireşe amare) se îmbină perfect cu notele serioase derivate din baricare. Un vin tânăr, cu aciditate bună şi taninuri ferme, ce va ajunge la apogeu în anii următori.

 

Crama Oprişor

La standul Cramei Oprişor am avut şansa să o cunosc în real life pe doamna Luminiţa Tzakis, care m-a purtat într-o călătorie fantastică prin aproape toată gama de vinuri. Am început cu gama Caloian, din care am degustat un Sauvignon Blanc 2011 tipic, foarte asemănător cu cel din gama Castel Stârmina de la Vinarte, un Zinfandel 2011 vinificat în alb, proaspăt şi sec (la tentele sale gălbui-verzui aproape că nu-mi vine să cred că e obţinut din struguri roşii), un Rhein Riesling 2011 foarte proaspăt, citric şi puţin exotic cu final tonic, şi Rose-ul 2011 obţinut din Cabernet, mai închis la culoare şi prea taninos pentru un rose. Albele au culminat cu o Rusalcă Albă 2011, un vin complex, fructat şi echilibrat. Roşiile au debutat cu un Merlot La Cetate 2010 foarte parfumat şi echilibrat şi Cabernet Sauvignon La Cetate 2010 în acelaşi stil, dar ceva mai bărbătesc. Shiraz-ul La Cetate 2010 a ieşit în evidenţă prin notele sale delicioase de condiment, în special cuişoare. Apoi am gustat din sfinţii de la Oprişor, mai precis Sfântul Constantin şi Elena 2009, un vin în acelaşi ton cu Shiraz-ul de mai sus, dar mai fresh şi cu mai puţin condiment. Drăgaica Roşie 2009 e complexă, dar mi s-a părut prea tânără. E foarte posibil că nu era aerisită suficient sau eu să fi fost obosit. Când am crezut că turul s-a încheiat, am fost întâmpinaţi cu Smerenie 2010, un vin foarte fructat, baricat numai cât să-i dea complexitate, fără a-i domina fructul. Mi s-a părut superb. Ca într-un joc video în care stagiile se succed de la simplu la complex, fără să ştii ce urmează, doamna Tzakis ne-a dat întru degustare un colţ din Cutia Paleologu 2008, un vin extraordinar, pe care nu am de gând şi nici nu am pretenţia că-l pot descrie aici. Finalul a fost rezervat vinului Nenumita 2007, un vin absolut fabulos şi care mi s-a părut cel mai bun vin roşu dintre cele încercate la Vinvest. Şi nu cred ca am fost singurul care crede acest lucru, întrucât şi doamnei degustător autorizat Ana Şerban, cu care am avut ocazia să schimb câteva păreri, i-a lăsat aceaaşi impresie.

 

Aurelia Vişinescu

De Aurelia Vişinescu am auzit relativ recent, dar am auzit multe lucruri bune. Până la acest eveniment, degustasem doar un Nomad Fetească Neagră 2007 care mi-a plăcut tare mult pentru echilibrul său dintre fruct şi condiment. Degustarea a început în forţă cu un White Artisan 2011 perfect echilibrat, urmat de un Chardonnay baricat Anima 2011 absolut fantastic, din genul acela fructat şi proaspăt, dar temperat de baric. Timpul nu mi-a permis să degust şi alte vinuri albe, aşa că am trecut la cele roşii. Pentru a face o comparaţie cu varianta din 2007, am încercat un Nomad Fetească Neagră 2009. Mi s-a părut foarte asemănător ca stil, dar mai fructat. Artisan Fetească Neagră 2008 s-a prezentat mai fin, mai parfumat, mai rotund, şi cu semne de baricare mai intensivă (24 de luni, dar n-ai zice). Au urmat două vinuri din gama Anima: un Pinot Noir 2008 foarte bun, condimentat, maturat în baric, vanilat şi uşor fructat, şi un Merlot 2009 ceva mai fructat, plin, cu note condimentate din care aş aminti piperul. A urmat Red Artisan 2008, cu un nas asemănător cu cel al Emeritusului din 2007, de mere roşii călite, gust fructat, cam astringent, cu aciditate bună şi vanilie pe fundal. Roşiile au culminat cu Anima Cabernet Sauvignon 2008, un vin gros, intens şi mai putin fructat (prune, magiun) – absolut superb şi greu de descris în 3 cuvinte. Într-un mod ciudat, dar binevenit, degustarea s-a încheiat cu un Karakter Rose 2011, un rose obţinut din Pinot Gris (!) şi Merlot, un vin roz-auriu, foarte pal, cu nas de vin alb şi gust moale, cu aciditate mică.

 

Budureasca

Am ajuns şi la standul Budureasca, o cramă care e foarte bine poziţionată pe piaţă datorită unui marketing inteligent. Ordinea vinurilor e puţin bizară, dar nu contează. Am început cu un Budureasca Fume 2011, un vin proaspăt foarte puţin baricat. Budureasca Rose 2011, un vin pal si foarte aromat, plăcut. Cel mai tare mi-a plăcut Sauvignon Blanc-ul 2011 din aceeaşi gamă, un vin fresh, aromat, cu tonuri exotice. La capitolul vinuri roşii, toate cele încercate de mine au avut cam aceleaşi caracteristici (desigur cu diferenţe aromatice date de soi şi an): lipsă de aciditate, corp moale, subţire şi pe final tanini agresivi, verzi. E vorba de Budureasca Pinot Noir 2009, Merlot 2009, Cabernet Sauvignon 2010 şi Fetească Neagră 2010 demisec. Din păcate nici vinurile din gama de vârf nu au fost mai echilibrate. Origini Cabernet Sauvignon 2008 e parfumat, cu note de gem de căpşuni şi piper, cu aciditate scăzută, uşor, şi tanini cam verzi pe final. Origini Fetească Neagră 2007 a venit cu note asemănătoare de gem şi condiment, însă aici dezechilibrul e şi mai mare: în carneţel scrie că aciditatea e absentă şi taninii tari. Pentru mine a fost o dezamăgire. Nu-mi dau seama dacă e intenţionată sau nu această lipsă de aciditate, cert e că vinurile roşii au părut moarte, fără voiciune.

 

Gramma

Pentru că am citit tot felul de lucruri bune despre Gramma, am fost foarte curios să trec pe la standul lor (care de fapt e standul magazinului Bibliotheka). Zis şi făcut. Feteasca Regală 2009 e un vin corpolent, puternic, dulceag, parfumat şi cu aciditate foarte bună. Aligote-ul 2009 e un vin absolut superb, care a fost detaliat într-un post mai vechi de Bogdan. Despre Cuvee Vişan 2010 am vorbit deja, însă am avut şansa să degust şi un Cuvee Vişan 2011, “in utero”. Mi s-a părut ceva mai puţin exotic ca cel din 2010, dar în schimb mai floral, mai mieros, foarte prietenos şi complex.

Tot la standul Bibliotheka am avut şansa să degust Merlot Alira 2009, un vin extrem de fructat, cu note de gem de căpşuni, un vin moale, dulceag, condimentat şi cu aciditate moderată. Mi-a plăcut şi Duo Enira 2009, un cupaj de Merlot şi Shiraz, foarte proaspăt şi fructat, cu note evidente de piper. Cupajul Enira 2007 în schimb mi s-a părut fabulos: note de gem condimentat, foarte plin şi fructat, cu arome de fructe de pădure şi cacao.

 

Domeniile Anastasia

Era spre finalul salonului, aşa că am ajuns la capitolul curiozităţi. Şi din curiozitate am poposit la standul Domeniile Anastasia, despre care nu ştiam nimic până atunci. Am degustat un Chardonnay 2011 foarte intens, floral şi fructat, dar şi un Chardonnay, tot din 2011, dar de data aceasta baricat – un vin cu note mai exotice şi ceva mai temperat ca aciditate. Am trecut la cele roşii – un Merlot din 2009 fructat şi plin cu niţel condiment pe final, şi un Cabernet Sauvignon din 2011 cu nas de primeur, fresh, fructat, şi tot aşa cu ceva condiment pe final. O surpriză foarte plăcută am avut cu Domeniile Anastasia, despre care am aflat că deţin doar 7 hectare deocamdată. Aş vrea să văd tot mai mulţi producători micuţi pe piaţa românească.

 

Wine Princess

Ultimul stop l-am făcut la standul Wine Princess, unde am degustat cam în fugă un Burgund 2006 baricat, foarte interesant, dominat detaşat de arome de cireşe. A urmat un Cabernet Sauvignon din 2003 tânăr după culoare, cu un nas iniţial cernelos care mai apoi lasă loc fructelor de pădure. În gust se simt fructe roşii şi condimente iar finalul este bărbătesc, cu mult tanin.

Atât am avut de relatat de la Vinvest 2012, o experienţă importantă pentru mine, pentru că am avut ocazia să întâlnesc o grămadă de vinuri mari (şi oameni faini), pe care o să le aprofundez sper în viitor.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Castel Starmina Merlot 2010, Vinarte | Printre Vinuri

  2. Pingback: Merlot Nomad 2010 de Aurelia Vişinescu | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*