Vinurile Aureliei Visinescu degustate la Restaurant Graf, Oradea

Nu bine ne-am intors din calatorie ca au si inceput sa sune telefoanele. Cele mai multe de la birou si de pe santier. Dar si de la restaurant. Cum partea cu santierul nu cred ca e de interesul celor care ajung pe acest blog cautand pe google cuvinte cheie precum “gastro enologie” o sa trec la partea cu restaurantul… In urma cu mai bine de saptamana, intr-o seara de miercuri, am fost invitat de catre sommelierul Vlad Muresan la Restaurantul Graf din Oradea pentru a participa la o cina in care partea gastronomica a purtat semnatura bucatarului Nicolas Delgado (detinator a doua stele Michelin) iar partea enologica a fost interpretata de vinurile create de Aurelia Visinescu pentru Domeniile Sahateni

Prezentarea vinurilor si a cramei Domeniile Sahateni a fost facuta de autoarea vinurilor, Aurelia Visinescu, asistata de catre cei doi sommelieri ai restaurantului, Vlad Muresan si Septimiu Crisan dar si de Delia Banga de la magazinul de vinuri Crama Noastra din Cluj-Napoca. Despre Aurelia Visinescu, cei implicati mai adanc in lumea vinului romanesc stiu ca a lucrat la Cramele Halewood ca oenolog pana in 2003, urmand ca ulterior  sa-si puna pe picioare propria crama – Domeniile Sahateni. Portofoliul cramei Domeniile Sahateni s-a imbogatit la inceputul acestui an cu trei game noi, ce poarta amprenta Aureliei Visinescu atat la propriu cat si la figurat: Nomad, Artisan si Anima. Aceastra trecere, de la vinurile “de terroir”, la vinurile “de autor” si asumarea lor reprezinta un pas important, pe care nu multi oenologi au curajul sa-l faca si care in cele mai multe din cazuri e hotaratoare in privinta imaginii oenologului.

S-a inceput cu o Feteasca Alba Artisan 2009 a carei caracteristica principala a fost data de maturarea in butoaie de stejar romanesc. Si acest lucru e cat se poate de vadit, de la culoarea intensa si stralucitoare, la aroma dominanta de vanilie. Gustul e unul revigorant, cu aciditate placuta, insa nu foarte intensa, post-gustul fiind relativ scurt. Un vin estival, fara doar si poate, ce a fost servit alaturi de un gazpacho presarat cu un pic prea multa ceapa. Combinatia s-a dovedit a fi in avantajul vinului, a carui gust a fost potentat de preparatul culinar.

S-a continuat cu o Tamaioasa Romaneasca 2009, vinificata sec, din aceeasi gama Artisan (ce cuprinde vinuri obtinute exclusiv din soiuri romanesti). Un vin de o culoare densa, asemanatoare uleiul de masline, stralucitoare, a carui arome tipice soiului amintesc de flori de soc, pepene galben si fagure de miere. Aciditatea moderata a facut sa fie usor de acompaniat cu un risotto cu stafide, creveti si rosioara. Chiar daca e cunoscut ca si soi aromatic, vinificarea in sec i-a adus acestei Tamioase Romanesti un plus de versatilitate, putand fi asociat si cu preparate din peste.

A urmat punctul maxim al cinei: creme brulee din spuma de branza de capra si Tamaioasa Romaneasca Reserve 2007, vinificata dulce. Din cate stiu acest preparat nu se afla momentan in lista permanenta a meniului Restaurantului Graf, insa am speranta ca aceasta e doar o situatie temporara.

Trecerea spre vinurile rosii s-a facut prin intermediul unei salate avand la baza branza de capra cu carbune (probabil La Colline), capsuni si samburi de nuca ce a reusit sa stea langa un Pinot Noir 2007 din gama Anima. Dupa cum aveam sa-i marturisesc Aureliei Visinescu, m-a intrigat culoarea maronie a acestui Pinot Noir. Nu e chiar culoarea pe care te astepti sa o intalnesti de la un vin din categoria de pret premium. Insa o data gustat, culoarea nu m-a mai deranjat foarte mult. Daca in nas se fac remarcate aromele de fructe de padure pudrate cu ceva cacao, Pinot Noir-ul isi joaca cartea cea mare pe taninurile fine si matasoase.

Preparatul principal a fost lasat intentionat la urma: muschi de vita cu piure de anghinare servit cu Red Artisan 2007, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra. De aceasta data asocierea a fost una clasica carne rosie – vin rosu. Aromele sunt cele specifice Cabernet Sauvignon (le stiti – fructe negre, ciocolata neagra, cafea), in vreme ce gustul aduce mai mult a Merlot cu aciditate si taninuri in parametrii normali.

Am incheiat seara povestind cu Aurelia Visinescu si Delia Banga despre vinuri, studii de piata in domeniu, dar si despre cum este vazut vinul romanesc peste hotare.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Merlot 2010 Nomad de Aurelia Vişinescu | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*