Rendez-vous cu vinurile de la Viticola Corcova la Restaurant Graf

Joia trecuta, 2 iunie, am fost invitat de catre reprezentantii Restaurantului Graf la o degustare de vinuri produse de Viticola Corcova Roy & Damboviceanu, insotite de un meniu pregatit de catre chef-ul Nicolas Delgado. Cunosteam in intregime portofoliul celor de la Corcova dupa ce le degustasem vinurile in cadrul prezentarii sustinute de Serban Damboviceanu la Enoteca Millesime in luna februarie a acestui an, insa am fost asigurat ca vor fi prezentate si cateva vinuri noi.

La fel ca si acum 4 luni si de aceasta data prezentarea companiei si a vinurilor a fost facuta de catre Serban Damboviceanu asistat de catre Septimiu Crisan, unul dintre cei doi sommelieri ai Restaurantului Graf. Imi permit sa fac o usoara divagatie. In ultimul an am asistat la mai multe prezentari si degustari de vinuri sustinute de catre diferiti producatori prin intermediul oamenilor din departamentul de vanzari, a enologilor sau chiar de catre proprietari. Cu foarte putine exceptii, cei implicati in vanzari au reusit sa transmita si altceva decat o insiruire de numere, soiuri si branduri. Le era indiferent daca produsul prezentat era vreo piesa de mobilier, accesorii de imbracaminte sau aparate de masaj. La polul opus aproape de fiecare data cand prezentarile au fost sustinute de catre enologii sau proprietarii cramelor am simtit in vocea fiecaruia pasiunea pentru ceea ce fac si nu stresul datoriilor ori povara creditelor. Cred ca e de la sine inteles din ce categorie face parte Serban Damboviceanu.

Primul vin al serii – Chardonnay Corcova 2009. Aveam usoare emotii in ceea ce priveste acest vin intrucat il incercasem in urma cu cateva luni si imi aducea aminte de un gust extrem de amar, provenit din surse pe care nu le-am indentificat inca. Nu a fost cazul de fata. Nasul e proaspat, cu adieri usor ierbale, ce se risipesc destul de repede lasand loc unui mix de fructe exotice. Aciditatea scazuta, imprima vinului o evolutie liniara, dominata gustativ de citrice pe final simtindu-se un post-gust amarui. Asocierea gastronomica, avut ca punct de pornire prospetimea Chardonnay-ului ne-a trimis pentru cateva momente pe malul marii: stridie pe pat de sare de mare cu granite de castravete, mar verde si menta.

A urmat noutatea (cel putin pentru mine): Rose Corcova 2010, obtinut din cupajarea a patru vinuri roze obtinute din Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Syrah. In ciuda tendintelor venite din Hexagon, care impun o culoare cat mai fada (dincolo chiar si de aclamata foaie de ceapa), cei de la Corcova au ramas fideli propriului crez. Acela ca un roze trebuie sa aiba o culoare ceva mai intensa. Aromele de zmeura, capsuni dar si o nota ierbala (de urzica strivita) ma fac sa cred ca aportul Merlot-ului a fost ceva mai mare. Am inteles ca va mai exista inca o varianta de Rose 2010, obtinut din Pinot Noir si Syrah, dar care va fi disponibil doar in sticla magnun. Vinul a fost insotit de o salata de creveti cu grapefruit, alune si capsuni acoperite de o savuroase spuma de menta si busuioc.

Ajunsi la registrul rosu, ne-a fost servit cel mai apreciat vin al casei Roy&Damboviceanu: Syrah Dealul Racoveanu 2008. Nu pot sa spun ca am remarcat vreo schimbare impresionanta a caracteristicelor acestui vin comparativ cu prima impresie facuta la degustarea din luna februarie, dar asta nu inseamna ca vinul nu a evoluat. Fructele negre fac in continuare jocurile, dar in plus se simte si condimentul (piper verde) absent la prima infatisare. Gustativ am resimtit aceasi senzatie laptoasa, de vin dens, corpolent, cu taninuri catifelate. Preparatul culinar propus a fost un medalion de porc cu ananas, boabe de piper rosu si reductie din acelasi vin – Syrah Dealul Racoveanu 2008.

Finalul a apartinut cupajului Cabernet Sauvignon & Merlot Corcova 2008: Bienvenue en Bordeaux! Exagerez un pic, dar dintre vinurile made in Romania aparute in ultimii ani pe piata (si gustate de mine) cred ca acesta se apropie cel mai mult de aromele si gustul Lumii Vechi. Mai mult accent pe aromele primare, pe un plus de aciditate si pe taninurile mai nabadioase. Mi-a placut mai mult decat la prima intalnire, pe semne ca am imbatranit intre timp. Din punct de vedere al pairing-ului alegerea restaurantului a fost pieptul de rata cu piure de morcovi.

Daca in ceea ce priveste vinurile mi-a permis sa comentez, pe partea gastronomica am lasat fotografiile sa vorbeasca. Nu stiu cate dintre preparatele culinare pe care am avut ocazia sa le incerc cu prilejul acestei cine vor ajunge vreodata in meniul Restaurantului Graf. Cand targetul declarat e recunoasterea internationala, sunt constient ca criteriile de alcatuire a meniului tin cont si de alti parametrii, nu doar de capriciile sau preferintele unui grup restrans de clienti. Daca totusi mi s-ar oferi vreodata posibilitatea de a desemna un preparat culinar pregatit la aceasta cina, care sa ajunga in paginile meniului, acela ar fi pieptul de rata cu piure de morcovi.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Cina cu Menestrel, Notorius si Emeritus la Graf | Printre Vinuri

  2. Pingback: Recomandarile Vinul de Duminica in Vinul.Ro nr. 39 | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*