Pentru a da o greutate si o insemnatate aparte acestui eveniment, prezentarea companiei Viticola Corova si a vinurilor produse a fost facuta de Serban Damboviceanu, co-proprietar al cramei. Astfel, renasterea vinului de la Corcova s-a produs incepand cu 2005 o data cu achizitionarea vechii crame (construita de printul Anton Bibescu) si a unei suprafete de 55 de ha ce a fost plantata treptat in anii 2006-2010 cu material saditor furnizat de o pepiniera din Franta. S-a pus accent pe soiurile internationale, familiarizate deja cu teroir-ul mehedintean: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Feteasa Neagra, Chardonnay, Muscat Ottonel si Sauvignon Blanc, la care s-a adaugat cu succes Syrah-ul. Vechea crama, aflata intr-o starea avansata de degradare, a fost refacuta si modernizata, fiind ulterior dotata cu utilaje si echipamente tehnologice moderne. Responsabil cu vinificarea a fost numit Laurent Pfeffer, enolog de origine franceza, ce si-a inceput cariera in Bordeaux.
Degustarea a inceput cu Chradonnay-ul din 2008, un vin ce nu a vazut lemnul in ciuda culorii galbene cu reflexii aurii pe care a afisat-o. Nasul e unul tipic pentru Chardonnay-urile aparute in ultima perioada la noi, fiind dominat de fructe galbene: pere si ananas, precum si de note untoase. Gustul nu reflecta intocmai impresiile olfactive, fiind mai degraba citric, cu o aciditate buna.
A urmat Rose-ul din 2009, obtinut din Merlot. Acest roze de o culoare ce se apropie mai mult de un rosu stralucitor decat de atat de aclamata culoare a foii de ceapa, a stat la macerat doar doua ore! Aromele sunt proaspete si delicate, amintind de zmeura si fragute. In gust a avut o evolutie ciudata, ce mi-a amintit de o experienta anterioara la fel de intriganta cu Rose-ul din 2009 obtinut tot din Merlot, de la Cramele Rotenberg: prima impresie e una exploziva (probabil datorata aciditatii) dupa care gustul vinului cade brusc, lipsit de corp. Cupajul de Cabernet Sauvignon – Merlot din 2008 a reliefat cel mai bine scoala bordoleza din care provine vinificatorul Laurent Pfeffer: in prim plan ies aromele florale, fructele venind ceva mai tarziu insa fara sa faca mare tam-tam. Gustul e construit in acelasi stil de lume veche, cu tanini barbatesti si aciditate ridicata, numai bun de asociat cu un coq au vin.
Vedeta serii a fost cel din urma vin aflat in degustare: Syrah 2009. Destul de diferit de majoritatea Syrah-urilor produse in Romania pana acum, vinul s-a deschis cu arome laptoase (a se citi: piure fin de cartofi, la care s-au adaugat un cub generos de unt si o lingura de lapte), urmate in evolutie de fructe: visine dar si de tonuri interesante de condimente: anason, cuisoare. Gustul nu e deloc condimentat (as putea-o considera chiar o carenta de tipicitate), avand in schimb acea textura catifelata, caracteristica Syrah-ului, ce l-a facut atat de popular.
Pingback: Noaptea alba oferita de Gramma/Casa Olteanu la Enoteca Millesime | Printre Vinuri