Cina cu Menestrel, Notorius si Emeritus la Graf

Degustarile gastro-enologice oferite cu precadere joi seara de catre Restaurantul Graf din Oradea au continuat si luna iunie. Dupa ce vinurile premium produse de Domeniilor Sahateni, Corcova Roy & Damboviceanu si cognacurile Hennessy au fost asociate cu mici opere gastronomice purtand semnatura lui Nicolas Delgado, a venit si randul Merlot-urilor produse de Cramele Rotenberg sa ia masa la Restaurant Graf. In lipsa unui reprezentant al cramei din Dealu Mare, prezentarea vinurilor a fost facuta de Dorin Popa, presedintele Centrului de Cultura si Civilizatie a Vinului – Enoteca Millesime.

Cunosteam Merlot-urile produse de Mihail Rotenberg in crama sa din Ceptura, intrucat avusesem ocazia sa le degust de mai multe ori in acest an. Atat in linistea propriului camin: in timp ce serveam un Menestrel 2007, cat si in cadrul unor degustari publice: in martie la Goodwine si in aprilie la Enoteca Millesime. Nu avusesem insa ocazia sa le testez potentialul gastronomic in compania preparatelor culinare. De acest lucru s-au ocupat cei doi sommelieri ai Restaurantului Graf: Vlad Muresan si Septimiu Crisan.

S-a inceput cu un Merlot Rose Ceptura 2009, un vin-experiment nascut dupa cum spunea si Mihail Rotenberg dintr-o serie de greseli. Acest roze are o culoare intensa portocalie (!), nasul usor oxidat amintind de crema de zahar ars, caramel. In gust e subtirel, cu o aciditate scazuta, fada, deloc tipica pentru un roze. La drept vorbind e greu sa mai numesti roze un vin care se prezinta in acest fel, iar incercarea de a-l asocia cu un preparat culinar e una pe masura. Din bucataria Restaurantului Graf a iesit un carpaccio de ananas cu salata de piept de pui, care a incercat sa scoata in evidenta putinele atu-uri pe care le mai are acest vin.

A urmat Merlot Menestrel 2008, un vin cu o culoare rosie intensa, in al a carui nas se simte destul de puternic influenta barique-ului (de gorun romanesc), de sub care se itesc fructele rosii de sezon: cirese de mai, fragute si visine amare. Chiar daca asocierea gastro-enologica s-a aflat in afara legii traditionale carne alba – vin alb, carne rosie – vin rosu: propunerea fiind un file de biban la cuptor cu fenicul aromat cu anason si sos din acelasi vin, Merlot Menestrel 2008, rezultatul a fost unul echilibrat, armonios, in care elementului cheie a fost dat de aciditatea vinului.

Preferatul comesenilor mei a fost Merlot Notorius 2007, al carui prim nas a fost unul surprinzator: postav, stofa din lana sau mohair, ca mai apoi dupa agitare sa iasa la iveala dedesubturile dulci-amarui: tabac, cacao si ciocolata neagra. In farfurie a fost asezat un muschiulet de porc asezonat cu sote de cirese “de Oradea”, consitenta carnii reusind sa tina in frau taninurile uscate si iuti ale unui vin cu o personalitate de pugilist american aflat in plina glorie.

La urma a venit randul vinului “de terroir” al Cramelor Rotenberg: Merlot Emeritus 2007. Neagitat, vinul mi-a amintit de anii de scoala – in special de temele la geometrie, ce miroseau a hartie, grafit si creion de lemn proaspat ascutit, fructele (coacazele negre si ceva visine) intrand si ele in scena o data ce paharul a fost rotit. Preparatul culinar ales a se potrivi cu vinul a fost un muschi de iepure (domestic) servit langa ragu de hribi si galbiori cu sos din acelasi vin, Merlot Emeritus 2007.

La finalul degustarii si-a facut aparitia si autorul preparatelor culinare, chef-ul argentinian Nicolas Delgado, ce a fost rasplatit, pe buna dreptate, cu aplauze de catre toti invitatii la aceasta cina.

Adaugă un comentariu

*

*