Merlot Emeritus 2008, Cramele Rotenberg

Dupa ce am scris notele de degustare pentru Merlot Emeritus 2008 de la Cramele Rotenberg, am inceput sa caut pe blog, daca nu cumva mai pomenisem de el cu vreo ocazie, pentru ca nu imi aminteam sa-l mai fi incercat pana acum. Si nu mica mi-a fost mirarea cand am descoperit faptul ca incercasem deja acest vin, in urma cu aproape 3 ani, cu ocazia unei degustari organizate de Crama Rotenberg la Enoteca Millesime. Desigur, pe atunci vinul era inca un infant, aflandu-se inca in faza de “acumulare a cunostintelor”. Intre timp, si-a tocit coatele pe bancile barrique-urilor de stejar si si-a mai gasit linistea interioara in perioada petrecuta la sticla.

Conform producatorului, Merlot Emeritus e un vin obtinut din plantatiile de vita-de-vie de pe un singur plai – Stelus (centrul viticol Ceptura, podgoria Dealu Mare), maturat pentru o perioada de 18 luni in barrique-uri vechi de gorun romanesc si cupajat pentru o tusa de prospetime cu o fractie de 15% din vinul proaspat al anului ulterior. Asadar acest Merlot Emeritus 2008 are in componenta si o mica fractie din vinul obtinut din recolta lui 2009.

Daca in urma cu 3 ani de zile vinul arata asa: “lemn ars, piele, tabac, condimente (piper verde)” si “taninuri moi, catifelate, usor condimentate, cu o structura aflata inca faza de constructie”, in prezent se prezinta in felul urmator…

Culoare rosie-rubinie, cu o oarecare evolutie pe margini. Nas de ciococolata cu lapte, ciocolata cu rom, vanilie la care se adauga si o impresie de praline cu visinata. Cam prea multa ciocolata si prea putin fruct pentru nasul meu. Trebe musai aerisit 2 ore. Initial gustul are o structura buna, corpolenta medie, destul de fructat, cu aciditate si taninuri picante pe final. Dupa cele 2 ore de aerisire, taninurile se mai rotunjesc iar gustul mai pierde din iuteala. Post-gust destul de scurt atat ca durata si ca intensitate.

Transformarea e evidenta.

merlot-emeritus-2008-rotenberg
Totusi, am cateva curiozitati: ce s-a intamplat cu variantele de Emeritus din recoltele 2009, 2010, 2011? Si care e viitorul acestei etichete?

In caz ca va intrebati, Merlot Emeritus 2008 de la Cramele Rotenberg costa aproape 100 de lei in majoritatea magazinelor de vinuri.

3 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

 1. March 28, 2014 @ 10:54

  raspuns la intrebarile dvs., plus comentarii.
  1. emeritus 2009 si 2011 sunt imbuteliate si imbatranesc in beciul inferior. 2012 este inca in butoaie, ca si 2013. in 2010 am facut doar rose caci strugurii nu au fost corespunzatori.
  2. vom continua sa facem emeritus. emeritus 2008 gustat de dvs acum vreo 3 ani era in avanpremiera.
  3. gustul de ciocolata este din puncul meu de vedere, un compliment. nu sunt sigur ca va apare in fiecare an.
  4. timpul trece repede la un pahar de Emeritus.

 2. March 28, 2014 @ 15:33

  A fost o experienţă interesantă, alaltăieri am băut în paralel vreo două pahare de Emeritus şi de Primus, la acelaşi fel de mâncare, o raţă la cuptor. Voi scrie curând impresiile acestui experiment.

 3. Givani
  April 3, 2014 @ 13:04

  Un vin spectaculos. Nu se pierd aromele, imbina fructul cu ciocolata excelent. Nu mi se pare ca se pierde culoarea pe marginile paharului. Postgustul e destul de lung, apreciabil asta ca sa eliminam dubiile.

Adaugă un comentariu

*

*