Lunile noiembrie si decembrie se dovedesc a fi cele mai aglomerate luni ale anului cand vine vorba de evenimente legate de vin: targuri, lansari, degustari, o gramada de oferte in retail si in magazinele de specialitate. Apropo de lansari, joi, 5 decembrie, am fost invitat sa particip la degustarea organizata de Petro Vaselo la Enoteca Millesime din Oradea, cu ocazia lansarii noilor vinuri spumante din gama Bendis: Nadir si Zenith. Un moment bine ales, mai ales ca vinurile spumante fac parte din apanajul sarbatorilor de iarna, fiind consumate cu precadere la trecerea dintre ani.
Despre crama Petro Vaselo am mai scris pe blog, tot cu ocazia unei degustari organizate la Enoteca Millesime in urma cu aproape doi ani. Pe scurt, investitie italiana demarata in urma cu 10 ani in podgoria Recas, cu 42 de ha de vita-de-vie in exploatare si un vinificator italian in persoana lui Marco Feltrin. Prima recolta a fost in 2009 si pentru ca nu aveau inca o crama proprie vinurile au fost realizate Italia. De atunci, si-au finalizat crama asa ca vinurile linistite sunt vinificate aici, au schimbat un enolog – Marco Feltrin a venit in locul lui Emanuele Reolon si si-au mai imbogatit si diversificat portofoliul. Am avut ocazia sa le fac o vizita la crama, undeva in primavara acestui an, prilej cu care am vazut si o parte din plantatii. Referitor la plantatii ce mi s-a parut foarte interesant a fost faptul ca intre randurile de vita-de-vie au fost plantate tot felul de leguminoase si ierbacee, folosite de exemplu pentru fixarea azotului in sol. De altfel investia in acest tip de cultura a vitei-de-vie, care presupune excluderea folosirii ierbicidelor si a pesticidelor, le-a adus in acest an certificarea bio. In ceea ce priveste dotarile din crama, fermentarea vinurilor rosii are loc in vase de lemn de mari dimensiuni (cateva mii de litri) dupa modelul celor pe care le-am vazut si in multe din cramele italiene. Deocamdata, crama nu este dotata cu acrotofoare (vasele acelea mari din inox, sub presiune denumite si autoclave) asa ca spumantele din gama Bendis sunt produse si imbuteliate in continuare intr-o crama din Italia. Din cate am inteles de la anul lucrurile se vor schimba. Si probabil la un moment dat vor apare si niste spumante realizate dupa metoda champenoise.
Revenind la degustare, din partea Petro Vaselo a fost prezenta Ariana Negru, responsabil al departamentului comercial. Noile spumante din gama Bendis, realizate dupa metoda Charmat, au fost degustate in “premiera nationala” la Oradea (bine, concomitent a fost organizata si o degustare la Timisoara), fiind aduse din Italia cu doar 2 zile inainte. Ca fapt divers, toate spumantele Petro Vaselo sunt vintage, avand inscris pe contra-eticheta anul recoltei.
Bendis Nadir 2013 (Blanc de Noir)
Culoare furmoasa, galben-pal, cu o perlatie intensa, cu perle mici. Nas in care se simte o explozie de fructe exotice, neasteptata la un vin spumant. Gust cu structura foarte buna, cu aciditate sustinuta, pregnanta, cu impresii citrice si un final usor amarui. E un spumant Brut obtinut din Pinot Noir, care datorita aciditatii sale cred ca va sta foarte bine langa preparatele gastronomice mai satioase servite de obicei de Anul Nou. Oricum, sunt curios daca si cum va evolua peste un an la sticla.
Bendis Zenith 2013 (Blanc de Blanc)
Culoare galben-sidefata, cu o perlatie ceva mai retinuta. In nas se simt arome placute de fructe galbene (pepene galben, corcoduse, piersica). In gust etaleaza o structura placuta, cu rotunjimi, cu aciditate domestica, imblanzita de dulceata data de licoarea de expeditie. E un spumant Extra-Dry obtinut din Chardonnay, facut sa placa tuturor invitatilor aflati in jurul mesei de Revelion.
Bendis Rose 2012
Culoare rose intensa, trandafirie, cu perlatie fina. Nas cu arome de fructe rosii de padure (fragute si capsuni). Gust cu prospetime fructuoasa, cu aciditate placuta si per ansamblu cu un echilibru foarte bun al gustului. Un spumant Brut obtinut din Pinot Noir, care are deja cativa fani declarati. Dar mai ales fane.
In ceea ce priveste spumantele, preferatul meu a fost Bendis Nadir 2013, va dati si singuri seama de ce. In alta ordine de idei, o editie interesanta ar fi realizarea unui spumant din Pinot Noir + Chardonnay, pentru a suprinde intr-un singur vin ce-i mai bun de la ambii struguri. Poate nu chiar 50-50, ci mai degraba un 65% Pinot Noir – 35% Chardonnay. Ar putea fi denumit Bendis Orizont (sau Horizon) pentru a crea o relatie cu denumirile deja existente. Zic si eu.
Apropo de denumiri, drept sa spun eu nu prea inteleg logica denumirilor vinurilor de la Petro Vaselo. Mi se pare ca nu exista o coerenta intre numele vinurilor din diferite game: Ovas si Otarnita (denumirile croate ale plaiurilor), Melgis, Maletine si Bendis (vechi nume dacice), genericele Alb si Rosu de Petro Vaselo, denumirile astronogice Nadir si Zenith si nu in ultimul rand Gran Cru (denumire franceza acordata cramelor sau plaiurilor de exceptie dintr-o anumita regiune). Nu vreau sa bat prea mult saua pe acest subiect, sunt sigur ca Dan ar putea sa-l toace pana la epuizare, dar cred ca ar trebui facuta putina ordine…
Inapoi la degustare. De la spumante s-a trecut direct la vinuri rosii. Ovas 2011 e un cupaj de Cabernet Sauvignon (70%) si Merlot (30%) cu o maturare de 12 luni in barrique frantuzesc. Nas cu arome de fructe rosii coapte (cirese, visine, coacaze rosii) si condimente (ceva ciocolata neagra si tutun), medii ca intesitate si elegante in exprimare. In gust iese in evidenta fructuozitatea, aciditatea placuta si taninurile frumos rotunjite. Post-gustul e un pic ciudat si aminteste de gustul drojdiei de paine.
Intr-un final am ajuns si la Feteasca Neagra Melgis 2012. Ei bine, anul acesta am degustat foarte multe vinuri obtinute din Feteasca Neagra si ajunsesem sa-mi formez cat de cat o idee in ceea ce priveste limitele expresiei acestui soi (sau ale vinificatorilor mai degraba). Credeam ca am vazut toate variantele: cu multe fructe negre, cu mult magiun, cu mult lemn, taninoasa, corpolenta, acida, subtire, dulce. Si acum dati-mi voie sa spun ca Feteasca Neagra Melgis 2012 nu e nimic din toate acestea. Culoare stravezie rosie cu reflexii rubinii. Nas delicat, cu arome florale (flori de mar si cires), completate de impresii de fructe rosii (cirese de mai si visine crude). In gust e fin, elegant, matasos, feminin, cu aciditate placuta si cu taninuri cvasi-inexistenti. E o Feteasca Neagra facuta in stilul unui Pinot Noir de Bourgogne, o abordare care lipsea din peisajul autohton. Nu-s decat vreo 3000 de sticle imbuteliate si cred c-ar fi pacat sa ratati asa ceva, dar fiti cu bagare de seama ca nu-i tocmai ieftina.
In concluzie, Petro Vaselo incepe incet-incet sa-si defineasca identitatea ca stil de vinificare (si n-ar fi rau sa mai inchege lucrurile si la partea de marketing si comunicare).
Sa-l toace sau sa-I toace? 🙂 Glumesc!
In alta ordine de idei asa cum cred ca am mai spus si cu alte ocazii oamenii sunt foarte ok si profi si sper sa faca treaba buna in continuare.
Bendis Rose mi-a placut si mie (cel din 2012?); sunt curios sa le vad si pe celelate doua.
In ceea ce priveste denumirile cred ca vor resimti singuri nevoia unei “curatenii” si restructurari pe masura ce le apar vinuri noi in portofoliu.
Oricum sunt altii mult mai rau decat ei la capitol acesta..:)
Pingback: Astronomie de la Petro Vaselo | Vinul din Cluj
Pingback: Razboiul bulelor Bendis de la Petro Vaselo | www.provin.ro - Pentru si despre vin... cu pasiune si venin
Pingback: 5 spumante romanesti pentru Revelion 2014 | Printre Vinuri